Menü

Pajzsmirigybetegség és sport

Pajzsmirigybetegségnél egyáltalán nem tilos a sporttevékenység, sőt! sokat javíthat az életmódváltással együtt elkezdett és rendszeresen végzett testmozgás. Pajzsmirigybetegségnél nemcsak az életmódváltás fontos, néhány mozgásforma segítséget jelent.

A pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése esetén valószínűleg a testmozgáshoz való kedv múlik el elsőként, azonban a hízással járó betegségről tudni kell, hogy életmódváltással és rendszeres sporttal jól kezelhetőek a tünetek. Bár a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a kimerültség, fáradékonyság, és ízületi fájdalmak, mégis felül kell ezeken kerekedjünk és elkezdeni a mozgást, mert a fizikai aktivitás segíthet enyhíteni a tüneteket és javítja a közérzetet.

Gyakorlatilag bármilyen testmozgás megengedett, ami jól esik, de leginkább az alacsony intenzitású aerobic és erősítő gyakorlatok bizonyulnak a legmegfelelőbbek pajzsmirigyproblémák esetén, nem pedig a nagyon megterhelő edzéstípusok.

Bizonyított, hogy heti 3 x 20 perc biciklizés, kocogás vagy séta csökkenti a fáradtságérzetet.

Nem alábecsülendő a séta, mely az egyik legkönnyebb testmozgás, óránként 200-250 kalóriát is égethetünk vele!

Ajánlott a jóga, mely nemcsak nyújtja, de erősíti is az izmokat, valamint segít megtanulni a helyes légzést. Több jógapóz kimondottan hatékonyan stimulálja a nyaki területet.

Az erősítő edzések, saját testsúlyos gyakorlatok már a haladóknak valók, nagyon sok kalóriát elégetnek, s utóégető hatásúak, nagyban segítik a fogyást.

Az ízületeket kíméli a vízben végzett mozgás, ezért a vízi aerobik sokaknak ajánlott zsírégető, erősítő mozgásforma. Az úszás remek zsírégető mozgásforma, így pajzsmirigy-alulműködés esetén segít az ideális testsúly elérésében.

Az elliptikus tréner segítségével az ízületek kímélése mellett erősíthető meg a test.

A kerékpározás javítja az állóképességet, védi az erek és a szív állapotát, mégis kíméli az ízületeket, a túra pedig növeli az erőnlétet, az izomerőt, és csökkenti a pajzsmirigybetegségek kockázataként számontartott depressziót, gondoljunk csak a szabad levegő, az erdő jótékony hatásaira.

A testmozgásnak nem kell kiemelten intenzívnek lennie, ám jó, ha kíméletesen, de alaposan átmozgat, erősít.

Már napi 30-40 perc mozgás is nagy mértékben hozzájárul a tünetek mérséklődéséhez, a testsúly csökkenéséhez, a közérzet javulásához, arról nem is beszélve, hogy javítja a hangulatot. Természetesen nagyon fontos a fokozatosság elve, s az, hogy mindig egyeztessen orvosával mielőtt bármiféle sporttevékenységbe kezdene, vagy táplálék-kiegészítő készítményt fogyasztana.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.