Menü

Pajzsmirigybetegség és sport

Pajzsmirigybetegségnél egyáltalán nem tilos a sporttevékenység, sőt! sokat javíthat az életmódváltással együtt elkezdett és rendszeresen végzett testmozgás. Pajzsmirigybetegségnél nemcsak az életmódváltás fontos, néhány mozgásforma segítséget jelent.

A pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése esetén valószínűleg a testmozgáshoz való kedv múlik el elsőként, azonban a hízással járó betegségről tudni kell, hogy életmódváltással és rendszeres sporttal jól kezelhetőek a tünetek. Bár a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a kimerültség, fáradékonyság, és ízületi fájdalmak, mégis felül kell ezeken kerekedjünk és elkezdeni a mozgást, mert a fizikai aktivitás segíthet enyhíteni a tüneteket és javítja a közérzetet.

Gyakorlatilag bármilyen testmozgás megengedett, ami jól esik, de leginkább az alacsony intenzitású aerobic és erősítő gyakorlatok bizonyulnak a legmegfelelőbbek pajzsmirigyproblémák esetén, nem pedig a nagyon megterhelő edzéstípusok.

Bizonyított, hogy heti 3 x 20 perc biciklizés, kocogás vagy séta csökkenti a fáradtságérzetet.

Nem alábecsülendő a séta, mely az egyik legkönnyebb testmozgás, óránként 200-250 kalóriát is égethetünk vele!

Ajánlott a jóga, mely nemcsak nyújtja, de erősíti is az izmokat, valamint segít megtanulni a helyes légzést. Több jógapóz kimondottan hatékonyan stimulálja a nyaki területet.

Az erősítő edzések, saját testsúlyos gyakorlatok már a haladóknak valók, nagyon sok kalóriát elégetnek, s utóégető hatásúak, nagyban segítik a fogyást.

Az ízületeket kíméli a vízben végzett mozgás, ezért a vízi aerobik sokaknak ajánlott zsírégető, erősítő mozgásforma. Az úszás remek zsírégető mozgásforma, így pajzsmirigy-alulműködés esetén segít az ideális testsúly elérésében.

Az elliptikus tréner segítségével az ízületek kímélése mellett erősíthető meg a test.

A kerékpározás javítja az állóképességet, védi az erek és a szív állapotát, mégis kíméli az ízületeket, a túra pedig növeli az erőnlétet, az izomerőt, és csökkenti a pajzsmirigybetegségek kockázataként számontartott depressziót, gondoljunk csak a szabad levegő, az erdő jótékony hatásaira.

A testmozgásnak nem kell kiemelten intenzívnek lennie, ám jó, ha kíméletesen, de alaposan átmozgat, erősít.

Már napi 30-40 perc mozgás is nagy mértékben hozzájárul a tünetek mérséklődéséhez, a testsúly csökkenéséhez, a közérzet javulásához, arról nem is beszélve, hogy javítja a hangulatot. Természetesen nagyon fontos a fokozatosság elve, s az, hogy mindig egyeztessen orvosával mielőtt bármiféle sporttevékenységbe kezdene, vagy táplálék-kiegészítő készítményt fogyasztana.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

A hormonális elhízás észrevehető jelei

Nagyon sok oka lehet az elhízásnak. Ide tartozik az örökletes hajlam, a rossz étkezési szokások, vagy a mozgásszegény életmód.

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.