Menü

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett, hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Eme Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény a gyömbérek családjába tartozik, ezért sokan egyszerűen csak sárga gyömbérként ismerik, agyserkentő hatásai mellett.

Milyen jótékony tulajdonságai vannak az álombogyónak?

Enyhíti a stresszt: Az álombogyó csökkenti szervezetünk kortizol (stresszhormon) szintjét, ezáltal csökkentve a pánikbetegség és a depresszió kialakulásának esélyét.

Regenerálja az agyi idegsejteket: Az ashwagandha elősegíti az axonok és dendritek regenerálódását, felgyorsítja a szinapszisok rekonstruálását és javítja a memóriát is

Neurotranszmitter: Tudományos tesztek bizonyítják, hogy az ashwagandha csökkenti az acetilkolin lebomlásának mértékét, javítva a koncentrációkészséget. (az acetilkolin egy a számos ingerületátvivő anyagból amely agyunkban található.

A homeopátia bibliájaként is említett Materia Medica az imént említetteken kivűl számos egyéb panaszra is javasolja az ashwagandha szedését pl.:

gyengeségre

impotenciára

alacsony spermiumszámra

szexuális étvágytalanságra

Tökéletes antioxidáns: Az álombogyó kivonatok magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítik szervezetünk karbantartását.

Hogyan segít az Ashwagandha?

Az ashwagandha rendszeres szedése a következők miatt ajánlott:

segít a túlzott stressz és szorongás megelőzésében

ugyan lassan de segíti az agy regenerációját egy hosszabb depressziós/stresszes időszakot követően

javítja a kognitív funkciókat, optimalizálja a mitokondrium funkcióit

csökkenti szervezetünk cortisol szintjét

segíti a neuronok regenerációját heroin és ópiát

abuzust követően, enyhíti az elvonási tüneteket

az ayurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segíti a fiatalság megőrzését

javítja a GABA ingerületátvivő anyag hatékonyságát

Az agy legnagyobb ellensége: a stressz

A krónikus stressz és a kortizol hosszútávon rontja az agyműködést. A „University of California” neurológusai kimutatták hogy a krónikus stressz hosszútávon pusztítja az agy szinapszisainak struktúráját valamint megváltoztatja a neurális pályákat. Eme sérülések együttesen dominóeffektust generálnak rontva a hippotalamus és az amygdala közötti kommunikációt, rontva reakcióidőnket és memóriánkat.

Ezek a sérülések sajnos nem visszafordíthatóak, ezért az ashwagandha kivonatok szedése különösen javallott azok számára, akik gyakran kerülnek stresszes helyzetekbe.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.