Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai
- Dátum: 2021.06.05., 08:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- álom, alvás, ashwagandha, energia, gyógyászat, gyökér, neurotranszmitter, őssejt, szervezet
Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett, hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.
Eme Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény a gyömbérek családjába tartozik, ezért sokan egyszerűen csak sárga gyömbérként ismerik, agyserkentő hatásai mellett.
Milyen jótékony tulajdonságai vannak az álombogyónak?

Enyhíti a stresszt: Az álombogyó csökkenti szervezetünk kortizol (stresszhormon) szintjét, ezáltal csökkentve a pánikbetegség és a depresszió kialakulásának esélyét.
Regenerálja az agyi idegsejteket: Az ashwagandha elősegíti az axonok és dendritek regenerálódását, felgyorsítja a szinapszisok rekonstruálását és javítja a memóriát is
Neurotranszmitter: Tudományos tesztek bizonyítják, hogy az ashwagandha csökkenti az acetilkolin lebomlásának mértékét, javítva a koncentrációkészséget. (az acetilkolin egy a számos ingerületátvivő anyagból amely agyunkban található.
A homeopátia bibliájaként is említett Materia Medica az imént említetteken kivűl számos egyéb panaszra is javasolja az ashwagandha szedését pl.:
gyengeségre
impotenciára
alacsony spermiumszámra
szexuális étvágytalanságra

Tökéletes antioxidáns: Az álombogyó kivonatok magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítik szervezetünk karbantartását.
Hogyan segít az Ashwagandha?
Az ashwagandha rendszeres szedése a következők miatt ajánlott:
segít a túlzott stressz és szorongás megelőzésében
ugyan lassan de segíti az agy regenerációját egy hosszabb depressziós/stresszes időszakot követően
javítja a kognitív funkciókat, optimalizálja a mitokondrium funkcióit
csökkenti szervezetünk cortisol szintjét
segíti a neuronok regenerációját heroin és ópiát
abuzust követően, enyhíti az elvonási tüneteket
az ayurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segíti a fiatalság megőrzését

javítja a GABA ingerületátvivő anyag hatékonyságát
Az agy legnagyobb ellensége: a stressz
A krónikus stressz és a kortizol hosszútávon rontja az agyműködést. A „University of California” neurológusai kimutatták hogy a krónikus stressz hosszútávon pusztítja az agy szinapszisainak struktúráját valamint megváltoztatja a neurális pályákat. Eme sérülések együttesen dominóeffektust generálnak rontva a hippotalamus és az amygdala közötti kommunikációt, rontva reakcióidőnket és memóriánkat.
Ezek a sérülések sajnos nem visszafordíthatóak, ezért az ashwagandha kivonatok szedése különösen javallott azok számára, akik gyakran kerülnek stresszes helyzetekbe.
Szerző: Udvari Fanni
Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?
A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.