Menü

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett, hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Eme Délkelet-Ázsiából származó gyógynövény a gyömbérek családjába tartozik, ezért sokan egyszerűen csak sárga gyömbérként ismerik, agyserkentő hatásai mellett.

Milyen jótékony tulajdonságai vannak az álombogyónak?

Enyhíti a stresszt: Az álombogyó csökkenti szervezetünk kortizol (stresszhormon) szintjét, ezáltal csökkentve a pánikbetegség és a depresszió kialakulásának esélyét.

Regenerálja az agyi idegsejteket: Az ashwagandha elősegíti az axonok és dendritek regenerálódását, felgyorsítja a szinapszisok rekonstruálását és javítja a memóriát is

Neurotranszmitter: Tudományos tesztek bizonyítják, hogy az ashwagandha csökkenti az acetilkolin lebomlásának mértékét, javítva a koncentrációkészséget. (az acetilkolin egy a számos ingerületátvivő anyagból amely agyunkban található.

A homeopátia bibliájaként is említett Materia Medica az imént említetteken kivűl számos egyéb panaszra is javasolja az ashwagandha szedését pl.:

gyengeségre

impotenciára

alacsony spermiumszámra

szexuális étvágytalanságra

Tökéletes antioxidáns: Az álombogyó kivonatok magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítik szervezetünk karbantartását.

Hogyan segít az Ashwagandha?

Az ashwagandha rendszeres szedése a következők miatt ajánlott:

segít a túlzott stressz és szorongás megelőzésében

ugyan lassan de segíti az agy regenerációját egy hosszabb depressziós/stresszes időszakot követően

javítja a kognitív funkciókat, optimalizálja a mitokondrium funkcióit

csökkenti szervezetünk cortisol szintjét

segíti a neuronok regenerációját heroin és ópiát

abuzust követően, enyhíti az elvonási tüneteket

az ayurvédikus gyógyászat szerint az ashwagandha szedése segíti a fiatalság megőrzését

javítja a GABA ingerületátvivő anyag hatékonyságát

Az agy legnagyobb ellensége: a stressz

A krónikus stressz és a kortizol hosszútávon rontja az agyműködést. A „University of California” neurológusai kimutatták hogy a krónikus stressz hosszútávon pusztítja az agy szinapszisainak struktúráját valamint megváltoztatja a neurális pályákat. Eme sérülések együttesen dominóeffektust generálnak rontva a hippotalamus és az amygdala közötti kommunikációt, rontva reakcióidőnket és memóriánkat.

Ezek a sérülések sajnos nem visszafordíthatóak, ezért az ashwagandha kivonatok szedése különösen javallott azok számára, akik gyakran kerülnek stresszes helyzetekbe.

Szerző: Udvari Fanni

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!