Menü

A fiatalok veszedelme: a Crohn-betegség

A Crohn-betegség egy emésztéssel kapcsolatos autoimmun megbetegedés, amelyről még a tudósok sem tudnak konkrétumokat. Egyelőre nincs gyógymód rá, viszont, ha időben felismerik, könnyen kezelhető a páciens.

Crohn-betegség általában fiatalkorban 18-30 éves korban alakul ki, általában fiúknál. A betegség egyfajta „csendes gyilkos”, mert hullámokban érzékelhető a betegek számára. Néha tünetmentesek, néha pedig fájdalmak gyötrik a crohn betegeket. A Crohn-betegségnél többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. Legrosszabb esetben a gyulladás a teljes bélfalat érinti, gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), fekélyekhez, gyulladásos tályogokhoz vagy sipolyképződéshez vezet.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, tudósok genetikai okokra, illetve az immunrendszer nem megfelelő működésére hivatkoznak. A tudósok szeint egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, de úgyis vélekednek, hogy a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Jelenleg a legtöbb kutató elmélete szerint a betegséget egy, normálisan a gyomor-bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz okozza.

A leggyakoribb tünet, amikor a betegeknél véres széklet jelentkezik. Ez amiatt van, mert a tápanyagemésztése közben a gyulladás vérezni kezd. A beteg gyakorta fogyni kezd, mert a gyulladások miatt lassú a tápanyag megemésztése és a fájdalmak miatt csökken az étvágy. Mivel fekélyek jelennek meg a bélben, gyakran a szájban is megjelennek fekélyes, afta jellegű sebek.

Hogyan ismerhető fel a betegség? Ha valakinél az alábbi tünetek jelentkeznek, érdemes gyomor-vagy végbéltükrözésre menni. Ezek igen kellemetlen dolgok, de az egészség érdekében érdemes egy ilyen kezelésre ellátogatni. Sipolyok kimutatására alkalmas lehet a röntgen.

Kezdetben a kezelés gyógyszerszedésből áll: gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, antibiotikumos kezeléssel enyhíthető a betegség. Műtétre akkor van szükség, amikor a gyógyszeres kezelésre egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezért ezeket a szakaszokat el kell távolítani.

A Crohn-betegek diagnosztizálása után diéta szükséges a számukra. Nem ehetnek fűszeres és csípős, aromás ételeket, illetve apró magokat se, mert ezt nem képes megemészteni a szervezetük.

Ha tapasztalod az alábbi tüneteket, mindenképpen keress fel egy orvost!

Nagypál Anna

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.