Menü

A fiatalok veszedelme: a Crohn-betegség

A Crohn-betegség egy emésztéssel kapcsolatos autoimmun megbetegedés, amelyről még a tudósok sem tudnak konkrétumokat. Egyelőre nincs gyógymód rá, viszont, ha időben felismerik, könnyen kezelhető a páciens.

Crohn-betegség általában fiatalkorban 18-30 éves korban alakul ki, általában fiúknál. A betegség egyfajta „csendes gyilkos”, mert hullámokban érzékelhető a betegek számára. Néha tünetmentesek, néha pedig fájdalmak gyötrik a crohn betegeket. A Crohn-betegségnél többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. Legrosszabb esetben a gyulladás a teljes bélfalat érinti, gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), fekélyekhez, gyulladásos tályogokhoz vagy sipolyképződéshez vezet.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, tudósok genetikai okokra, illetve az immunrendszer nem megfelelő működésére hivatkoznak. A tudósok szeint egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, de úgyis vélekednek, hogy a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Jelenleg a legtöbb kutató elmélete szerint a betegséget egy, normálisan a gyomor-bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz okozza.

A leggyakoribb tünet, amikor a betegeknél véres széklet jelentkezik. Ez amiatt van, mert a tápanyagemésztése közben a gyulladás vérezni kezd. A beteg gyakorta fogyni kezd, mert a gyulladások miatt lassú a tápanyag megemésztése és a fájdalmak miatt csökken az étvágy. Mivel fekélyek jelennek meg a bélben, gyakran a szájban is megjelennek fekélyes, afta jellegű sebek.

Hogyan ismerhető fel a betegség? Ha valakinél az alábbi tünetek jelentkeznek, érdemes gyomor-vagy végbéltükrözésre menni. Ezek igen kellemetlen dolgok, de az egészség érdekében érdemes egy ilyen kezelésre ellátogatni. Sipolyok kimutatására alkalmas lehet a röntgen.

Kezdetben a kezelés gyógyszerszedésből áll: gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, antibiotikumos kezeléssel enyhíthető a betegség. Műtétre akkor van szükség, amikor a gyógyszeres kezelésre egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezért ezeket a szakaszokat el kell távolítani.

A Crohn-betegek diagnosztizálása után diéta szükséges a számukra. Nem ehetnek fűszeres és csípős, aromás ételeket, illetve apró magokat se, mert ezt nem képes megemészteni a szervezetük.

Ha tapasztalod az alábbi tüneteket, mindenképpen keress fel egy orvost!

Nagypál Anna

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.