Menü

A fiatalok veszedelme: a Crohn-betegség

A Crohn-betegség egy emésztéssel kapcsolatos autoimmun megbetegedés, amelyről még a tudósok sem tudnak konkrétumokat. Egyelőre nincs gyógymód rá, viszont, ha időben felismerik, könnyen kezelhető a páciens.

Crohn-betegség általában fiatalkorban 18-30 éves korban alakul ki, általában fiúknál. A betegség egyfajta „csendes gyilkos”, mert hullámokban érzékelhető a betegek számára. Néha tünetmentesek, néha pedig fájdalmak gyötrik a crohn betegeket. A Crohn-betegségnél többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. Legrosszabb esetben a gyulladás a teljes bélfalat érinti, gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), fekélyekhez, gyulladásos tályogokhoz vagy sipolyképződéshez vezet.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, tudósok genetikai okokra, illetve az immunrendszer nem megfelelő működésére hivatkoznak. A tudósok szeint egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, de úgyis vélekednek, hogy a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Jelenleg a legtöbb kutató elmélete szerint a betegséget egy, normálisan a gyomor-bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz okozza.

A leggyakoribb tünet, amikor a betegeknél véres széklet jelentkezik. Ez amiatt van, mert a tápanyagemésztése közben a gyulladás vérezni kezd. A beteg gyakorta fogyni kezd, mert a gyulladások miatt lassú a tápanyag megemésztése és a fájdalmak miatt csökken az étvágy. Mivel fekélyek jelennek meg a bélben, gyakran a szájban is megjelennek fekélyes, afta jellegű sebek.

Hogyan ismerhető fel a betegség? Ha valakinél az alábbi tünetek jelentkeznek, érdemes gyomor-vagy végbéltükrözésre menni. Ezek igen kellemetlen dolgok, de az egészség érdekében érdemes egy ilyen kezelésre ellátogatni. Sipolyok kimutatására alkalmas lehet a röntgen.

Kezdetben a kezelés gyógyszerszedésből áll: gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, antibiotikumos kezeléssel enyhíthető a betegség. Műtétre akkor van szükség, amikor a gyógyszeres kezelésre egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezért ezeket a szakaszokat el kell távolítani.

A Crohn-betegek diagnosztizálása után diéta szükséges a számukra. Nem ehetnek fűszeres és csípős, aromás ételeket, illetve apró magokat se, mert ezt nem képes megemészteni a szervezetük.

Ha tapasztalod az alábbi tüneteket, mindenképpen keress fel egy orvost!

Nagypál Anna

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.