Nyári kertápolási tippek
- Dátum: 2021.06.26., 16:11
- Szabó Máté
- képek: pexels.com
- kert, kertészkedés, nyár, praktikák, tippek
Valójában hogyan is néz ki egy kert? Tehetjük fel a legfontosabb kérdést. Minden bizonnyal nem úgy, ahogy azt a reklámokban, filmekben láthatjuk, hogy a fű tökéletes, a növények pompáznak. A család pedig vidáman grillezik a kert egy üres pontjában, vagy éppen a családfő a vadonatúj fűnyíróval vágja a gyönyörű pázsitot a kertben.

A legtöbb magánháznál a kertek nem kimondottan tematikusak. Az egyszerű évelő virágoktól, a kisebb bokrokon keresztül, egészen a különböző fákig minden megtalálható egy kertben. Valamint akinek vannak gyümölcsfái, azokkal is törődnie kell, nem csak nyáron, hanem egész évben. Trágyázni, permetezni, locsolni, metszeni és természetesen szüretelni is kell a gyümölcsfákat. Majd pedig valamilyen formában feldolgozni, a gyümölcstől függően, legyen az befőtt, lekvár, gyümölcslé, vagy éppen valamilyen szeszes ital, vagyis először csak cefre.
Azonban mindezen túl mi van még a kertekben? Természetesen fű, ami hogyha gondozzák akkor pázsitnak néz ki. Ha pedig nem, akkor általában kikericsek, muhar, és különböző gazok “díszítik” a kerteket.
Nyáron a forróság sokkal inkább visszatartó erő arra, hogy kimenjünk a kertbe dolgozni. Azonban a fű gondozását ekkor sem szabad abbahagyni. A rendszeres 3-4 hetente történő fűnyírás mellett, rendkívül fontos a meleg időszakban az öntözés vagy a locsolás. Az állandó forróság miatt a locsolást a kora reggeli órákban kell elvégezni, mikor még nincs akkora hőség, mert ha forróságban locsolunk, akkor az rossz esetben “megfőzi a növények gyökereit”. Persze fel kell tenni azt a kérdést, hogy kinek van arra pénze, hogy minden nap mondjuk ellocsoljon a kertjében 70-80 liter vizet, csak arra, hogy szépen tartsa a pázsitot. A legtöbb háznál, ahol a gyepet rendszeresen locsolják, fúrt kutak találhatóak. Mivel maga a kútfúrás viszonylag sokba kerül, de utána az ember úgymond “vízdíj” nélkül tud locsolni.

Az, hogy valakinek van öntözőrendszere, vagy pedig saját maga locsol slaggal, már egyéni döntés. Azonban tudni kell, hogy a legjobb öntözőrendszerek sem képesek egy kert minden pontját lefedni. Valamint, ha egy kertben van veteményes vagy éppen gyümölcsfák, akkor azt öntözőrendszer segítségével locsolni rendkívül költséges és körülményes, nem beszélve arról, hogy azt a rendszert fenn is kell tartani.
Emellett a nyár legelején vagy már előtte egy kevéssel. El kell kezdeni a különböző bokrokat, fákat és gyümölcsfákat is metszeni. Minden növény megmetszésének egyedi technikája van. A rózsákat például a hajtások tövénél kell elvágni, ezzel szemben az almafáknál a metszéspont fordítva zajlik. Ha a metszés elmarad, akkor a növények egy idő után nem lesznek képesek megújulni. Emiatt nem borulnak virágba, nem hoznak hajtásokat, és ha valamilyen haszonnövényről beszélünk, akkor a termés is csökkeni fog. Ha visszavágjuk az ágakat, akkor a növények is “felpezsdülnek” és azon dolgoznak majd, hogy minél több új ágat és hajtást hozzanak.

A gyümölcsfák és zöldségek rengeteg munkával járnak. Nem csak nyáron, hanem egész évben. Azonban nyáron lehet látni, hogy ez az egész éves munka meghozza gyümölcsét, a maga szó szoros értelmében. Ráadásul a különböző gyümölcsfák egész nyáron teremnek, kezdve a nyár elején a cseresznyével, majd ősz közepén érnek a szőlők, körte és a datolya is. Akinek pedig van hozzá ideje és kedve, az számos módon el tudja ezeket a gyümölcsöket készíteni és tartósítani. Személyes kedvencem a sárgabaracklekvár, amely önmagában is finom, emellett pedig számos sütemény töltelékének alapja is.
A nyár már itt van a nyakunkon. Aki megteheti, üljön ki a teraszra legalább egy fél órát olvasni, addig is szabadban van és felfrissül. Akinek pedig gyümölcsfái valamint haszonnövényei vannak, a kerti teendők nyáron sem fogják elkerülni, sőt még több munkát zúdítanak a nyakába. Azonban remélhetőleg ez a munka meghozza gyümölcsét.
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben
Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.
Karácsonyi ajándékok az utolsó pillanatban – amikor az idő ellenünk dolgozik
Ismerős helyzet? December közepe van, az adventi naptár már majdnem üres, a város fényei ragyognak, de az ajándéklista még mindig hiányos. Az utolsó pillanatos karácsonyi ajándékvásárlás sokak számára stresszes.
Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?
A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?