Menü

Természetes módszerek szemhéjgyulladás ellen

A szempillák szőrtüszőkből nőnek ki, és ezek mellett faggyúmirigyek is találhatóak a szemhéjunkon. Időnként ezek a szőrtüszők, illetve mirigyek eltömődhetnek és begyulladhatnak.

A gyulladásnak számos oka lehet, például bakteriális vagy vírusos fertőzés, dermatitis, rosacea, sőt parazita vagy éppen allergiás reakció is.

A meleg borogatás is nagyon jó hatású lehet, egyrészt, mert enyhíti a viszketést, másrészt, mert segít fellazítani a szemhéjra, illetve szempillákra tapadt váladékot és faggyút. A meleg vizes borogatás emellett a vérkeringést is javítja, ez pedig meggyorsíthatja a gyógyulást. Egy tiszta, puha, kisebb méretű törülközőt vagy textilpelenkát mártsunk kellemesen meleg vízbe, alaposan csavarjuk ki, majd helyezzük a csukott szemünkre néhány percre. Ha kihűlt, mártsuk újra a vízbe a törlőkendőt! 4-5 alkalommal is megismételhetjük, naponta többször is. Amennyiben mindkét szem érintett, külön-külön törlőt használjunk rájuk.

A kókuszolajban található gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és gyógyító vegyületek gyorsítják a szemhéj regenerációját, enyhítik a kellemetlen tüneteket és a viszketést is. Egy kevés kókuszolajat óvatosan melegítsünk fel kellemes hőmérsékletűre, mártsunk bele egy tiszta vattapamacsot, enyhén nyomkodjuk ki, majd helyezzük az érintett szemhéjra. Hagyjuk hatni 15 percig, majd öblítsük ki a szemünket langyos vízzel.

Az aloe verának szintén gyulladáscsökkentő és gyógyító hatása van, emellett pedig segíti a szemhéj hidratáltságának megőrzését. Ez azért lehet fontos, mert a kiszáradás megelőzésével megakadályozhatjuk a száraz váladék képződését, és a bőr pikkelyessé válását.

A fekete és a zöld tea filterét egyaránt használhatjuk a duzzadt és irritált szemek nyugtatására. A teafilter a tea irritációt gátló hatóanyagainak segítségével csökkenti a duzzanatot, a gyulladást és a szem pirosságát. Pár percig áztassuk forró vízbe a filtereket, majd vegyük ki őket, és hagyjuk, hogy kicsit hűljenek. Feküdjünk le, és még melegen és nedvesen helyezzük a teafiltereket a szemünkre, majd takarjuk le őket egy kendővel. Rövid időn belül csökkenni fog a szem puffadtsága.

A burgonyában lévő keményítő gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik, amelyek szintén segítségünkre lehetnek a szempuffadás kezelésében. Hámozzunk, mossunk és szárítsunk meg egy közepes méretű burgonyát. Reszeljük le, tegyük egy tiszta konyharuhába, és pár percre tegyük a szemhéjakra. Ismételjük addig, amíg nem csökken a duzzanat. Ez a gyógymód a fejfájást is gyógyítja.

Ha legközelebbi duzzadt szemekkel ébred, próbálja ki otthon ezeket a gyógymódokat! Ha azonban egyértelmű ok nélkül dagadnak meg a szemhéjai, és fájdalmat vagy homályos látást is tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz!

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.