A biotin hatása a szépségre
- Dátum: 2021.08.08., 22:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- biotin, bőr, egészség, energia, haj, szépség, test, védelem
A színtelen, vízben oldódó, tűszerű kristályokból álló, kéntartalmú biotin neve D-biotinként, B7, vagy H-vitaminként is ismerős lehet sokak számára.
Elsősorban az ápolt, erős körmökre, csillogó, dús hajra és hibátlan, tündöklő bőrre vágyók körében népszerű. Kevesen tudják róla, hogy az emberi szervezetben leginkább a sejtek növekedésében és az anyagcserében részt vevő, különböző enzimek alkotórészeként jut szerephez. Bár a bélflóra termeli, gyorsan kiürül a szervezetből, ezért rendszeres, tudatos táplálkozással vagy táplálékkiegészítőkkel történő pótlása erősen ajánlott.
Biotin vitaminra az anyagcsere folyamatokban részt vevő enzimek működtetéséhez van nagy szüksége a szervezetnek. Ezek például a glükóz és a zsírsavak működtetésében részt vevő enzimek, amelyek elősegítik szervezetünk energiatermelését, hozzájárulva ezzel a sejtek megújulásához és regenerálódásához.
Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, és az idegrendszer kiegyensúlyozott állapotához is hozzájárul.
A biotin a körmök és a bőr állapotát is befolyásolhatja. Népszerűségét a fenti pozitív tulajdonságok mellett azonban egyértelműen a bőrre, hajra és körömre gyakorolt hatásának köszönheti!
A biotin bevitel javasolt mértéke a felnőtt szervezetben átlagosan napi 130 mikrogramm. Nincsenek bizonyított mellékhatásai, ugyanakkor multivitamin formájában, más vitaminokkal és nyomelemekkel együtt szedve – nagy dózisban és erős gyakorisággal – hatással lehet néhány laboratóriumi vizsgálati eredményre. Ezek közé tartoznak a hormonális vagy pajzsmirigy betegséggel, szív-és érrendszerrel, daganatos betegségekkel, vérszegénységgel kapcsolatos vizsgálatok. Túl nagy dózisban szedve a vércukorra és az emésztésre is negatív hatást gyakorolhat.
Vannak olyan természetes élelmiszer csoportok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak biotint. Ilyenek a máj, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a magnéziumban is gazdag dió- és mogyorófélék. A gabonafélék – főleg a búza – kötött formában tartalmazzák, ami így nem szívódik fel a szervezetből. Kiemelten magas a biotin tartalma a zöld leveles zöldségeknek – mint a brokkoli, sóska, spenót, saláta, kelkáposzta, karfiol, az édesburgonyának, a hagymaféléknek, a csicseriborsónak és a zöldborsónak. Ezekből egy maréknyi, vagy csészényi adag is fedezheti a napi bevitel felét. A halfélék, például a lazac, valamint az avokádó és a gomba is magas biotin tartalmú.
Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.
Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?
Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Az ülés új dohányzás? Az ülőmunka rejtett veszélyei és a megoldások

A modern életmód – amelyet laptopok, e-mailek és véget nem érő Zoom-hívások, értekezletek bűvöletében élünk lassan, de biztosan átalakítja testünket és ezáltal az egészségünket is. Nem épp a legjobb irányba.