Menü

A biotin hatása a szépségre

A színtelen, vízben oldódó, tűszerű kristályokból álló, kéntartalmú biotin neve D-biotinként, B7, vagy H-vitaminként is ismerős lehet sokak számára.

Elsősorban az ápolt, erős körmökre, csillogó, dús hajra és hibátlan, tündöklő bőrre vágyók körében népszerű. Kevesen tudják róla, hogy az emberi szervezetben leginkább a sejtek növekedésében és az anyagcserében részt vevő, különböző enzimek alkotórészeként jut szerephez. Bár a bélflóra termeli, gyorsan kiürül a szervezetből, ezért rendszeres, tudatos táplálkozással vagy táplálékkiegészítőkkel történő pótlása erősen ajánlott.

Biotin vitaminra az anyagcsere folyamatokban részt vevő enzimek működtetéséhez van nagy szüksége a szervezetnek. Ezek például a glükóz és a zsírsavak működtetésében részt vevő enzimek, amelyek elősegítik szervezetünk energiatermelését, hozzájárulva ezzel a sejtek megújulásához és regenerálódásához.

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, és az idegrendszer kiegyensúlyozott állapotához is hozzájárul.

A biotin a körmök és a bőr állapotát is befolyásolhatja. Népszerűségét a fenti pozitív tulajdonságok mellett azonban egyértelműen a bőrre, hajra és körömre gyakorolt hatásának köszönheti!

A biotin bevitel javasolt mértéke a felnőtt szervezetben átlagosan napi 130 mikrogramm. Nincsenek bizonyított mellékhatásai, ugyanakkor multivitamin formájában, más vitaminokkal és nyomelemekkel együtt szedve – nagy dózisban és erős gyakorisággal – hatással lehet néhány laboratóriumi vizsgálati eredményre. Ezek közé tartoznak a hormonális vagy pajzsmirigy betegséggel, szív-és érrendszerrel, daganatos betegségekkel, vérszegénységgel kapcsolatos vizsgálatok. Túl nagy dózisban szedve a vércukorra és az emésztésre is negatív hatást gyakorolhat.

Vannak olyan természetes élelmiszer csoportok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak biotint. Ilyenek a máj, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a magnéziumban is gazdag dió- és mogyorófélék. A gabonafélék – főleg a búza – kötött formában tartalmazzák, ami így nem szívódik fel a szervezetből. Kiemelten magas a biotin tartalma a zöld leveles zöldségeknek – mint a brokkoli, sóska, spenót, saláta, kelkáposzta, karfiol, az édesburgonyának, a hagymaféléknek, a csicseriborsónak és a zöldborsónak. Ezekből egy maréknyi, vagy csészényi adag is fedezheti a napi bevitel felét. A halfélék, például a lazac, valamint az avokádó és a gomba is magas biotin tartalmú.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!