Menü

Mi is az az OCD?

Sokaknak ismerősek lehetnek azok a közösségi médiában is megosztott képek, ahol láthatunk egy teljes összhangban rendezett képet, de egy dolog kilóg a sorból. Ilyenkor a kép láttán könnyen frusztráltá válhatunk. Ez akár az OCD nevű kényszerbetegség egyik tünete is lehet.

Az OCD-vel (azaz obszesszív-kompulzív zavar) diagnosztizált beteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van gondolatai és cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a valósággal.

Az OCD-nek sokféle tünete lehet, ezért könnyen összekeverhető más pszichológiai betegséggel. Ha időben diagnosztizálják, helyes kezeléssel pár hét alatt enyhülhetnek a tünetek. Tipikus tünet a betegségektől, bacilusoktól való félelem, ezért, ha lehet kerülik a tömegközlekedést és magas rizikójú helyeket. A betegek kényszeresen rendeznek mindent, és ha valami nincs a helyén, akkor rögtön visszateszik a tárgyat a megfelelő helyre. Gyakorta nézik meg, hogy például kihúzták-e a vasalót, mert ha nem felgyulladhat a ház. Ezért képesek még messziről is visszaindulni többször egymás után, hogy meggyőződjenek arról, hogy kihúzták-e az eszközt a falból. Ezek még egészen enyhe tünetei ennek a kényszerbetegségnek.

Néhány beteg gyűjtögetési kényszerrel is rendelkezik. Képesek tárgyakat, kiegészítőket kényszeresen gyűjtögetni, és ezektől nagyon nehezen válnak meg. Az OCD attól komoly, hogy ha a gyűjtögetések, kényszerek mértéke jóval meghaladja a „normális” szintet. A normális, napi többszöri kézmosást napi több száz is felválthatja. Ideges várakozás közben bárkivel megeshet, hogy az autókat, vagy a padlócsempéket számolja, a kényszeresnek viszont muszáj folyamatosan számolnia azokat. Egy CD vagy DVD gyűjtemény még nem kóros, akárcsak néha a játékgépezés. Akkortól számít kórosnak, mikor megállíthatatlan, parancsoló szükségletté válik.

Ez a betegség 1990-ig ismeretlen volt, ezért kezelni, diagnosztizálni egyáltalán nem tudták. A páciensek emiatt egyedül érezték magukat, és gyakorta fordultak magukba, sőt öngyilkosságot is elkövettek a betegek. Több tanulmány szerint a népesség 1-3%-a szenved tőle legalább egyszer életében. Egy 2012-es tanulmány szerint Németországban a felnőtt népesség 3,8%-a volt érintett egy éves távlatban. A betegség többnyire fiatal-, illetve felnőttkorban kezdődik, a 30. életév előtt. A fiúk és a férfiak körében gyakoribb, mint lányok és nők körében. Minél előbb kezdődik meg a kezelés, annál jobbak a kilátások; habár a teljes tünetmentesség elérése ritka.

Ha úgy érzed, hogy a fent említettek valamilyen szinten igazak rád, mindenképpen fordulj a családod felé, utána keress fel megfelelő szakembert.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?