Menü

Mi is az az OCD?

Sokaknak ismerősek lehetnek azok a közösségi médiában is megosztott képek, ahol láthatunk egy teljes összhangban rendezett képet, de egy dolog kilóg a sorból. Ilyenkor a kép láttán könnyen frusztráltá válhatunk. Ez akár az OCD nevű kényszerbetegség egyik tünete is lehet.

Az OCD-vel (azaz obszesszív-kompulzív zavar) diagnosztizált beteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van gondolatai és cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a valósággal.

Az OCD-nek sokféle tünete lehet, ezért könnyen összekeverhető más pszichológiai betegséggel. Ha időben diagnosztizálják, helyes kezeléssel pár hét alatt enyhülhetnek a tünetek. Tipikus tünet a betegségektől, bacilusoktól való félelem, ezért, ha lehet kerülik a tömegközlekedést és magas rizikójú helyeket. A betegek kényszeresen rendeznek mindent, és ha valami nincs a helyén, akkor rögtön visszateszik a tárgyat a megfelelő helyre. Gyakorta nézik meg, hogy például kihúzták-e a vasalót, mert ha nem felgyulladhat a ház. Ezért képesek még messziről is visszaindulni többször egymás után, hogy meggyőződjenek arról, hogy kihúzták-e az eszközt a falból. Ezek még egészen enyhe tünetei ennek a kényszerbetegségnek.

Néhány beteg gyűjtögetési kényszerrel is rendelkezik. Képesek tárgyakat, kiegészítőket kényszeresen gyűjtögetni, és ezektől nagyon nehezen válnak meg. Az OCD attól komoly, hogy ha a gyűjtögetések, kényszerek mértéke jóval meghaladja a „normális” szintet. A normális, napi többszöri kézmosást napi több száz is felválthatja. Ideges várakozás közben bárkivel megeshet, hogy az autókat, vagy a padlócsempéket számolja, a kényszeresnek viszont muszáj folyamatosan számolnia azokat. Egy CD vagy DVD gyűjtemény még nem kóros, akárcsak néha a játékgépezés. Akkortól számít kórosnak, mikor megállíthatatlan, parancsoló szükségletté válik.

Ez a betegség 1990-ig ismeretlen volt, ezért kezelni, diagnosztizálni egyáltalán nem tudták. A páciensek emiatt egyedül érezték magukat, és gyakorta fordultak magukba, sőt öngyilkosságot is elkövettek a betegek. Több tanulmány szerint a népesség 1-3%-a szenved tőle legalább egyszer életében. Egy 2012-es tanulmány szerint Németországban a felnőtt népesség 3,8%-a volt érintett egy éves távlatban. A betegség többnyire fiatal-, illetve felnőttkorban kezdődik, a 30. életév előtt. A fiúk és a férfiak körében gyakoribb, mint lányok és nők körében. Minél előbb kezdődik meg a kezelés, annál jobbak a kilátások; habár a teljes tünetmentesség elérése ritka.

Ha úgy érzed, hogy a fent említettek valamilyen szinten igazak rád, mindenképpen fordulj a családod felé, utána keress fel megfelelő szakembert.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?