Menü

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Talán már találkozott mindenki a járdaszegélyek és kertek kiirthatatlan ellenfelével, a kövér porcsinnal. Jellegzetes vörösesbarna szárai és húsos levelei vannak, könnyen és gyorsan elterjed szinte bármilyen környezetben, viszonylag igénytelen fajta és a legtöbb ember szerint nem is hasznos növény, így ki kell irtani. Ám ez nem mindig olyan egyszerű, viszont van egy jó hírünk: talán nem is muszáj megszabadulnunk tőle.

Ez az eredetileg Ázsiában őshonos porcsinféle kúszó szárú növény, apró sárga virágokkal és tojás alakú húsos sötétzöld levelekkel. Szintén ehhez a családhoz tartozik a dísznövényként számontartott dekoratív rokona, a porcsinrózsa, vagy másnéven kukacvirág, kukacka. Ez nem ehető, így fontos, hogy ne keverjük össze a kövér porcsinnal, ami viszont veszélytelen és savanykás, sós íze van.

Népi gyógyászatban már régóta ismert növény, sőt, az indiánok is készítettek már belőle főzeléket, de nyersen is fogyasztották. Alacsony kalória tartalmú, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ezen kívül a legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, mivel benne mind a két formája megtalálható az omega-3 zsírsavnak, vagyis az EPA (eikozapentaénsav) és az ALA (alfalinolénsav) is. Az előbbi inkább halakban fordul elő, vagyis állati eredetű, az utóbbi zöld növényekben is megtalálható. Emiatt kifejezetten hasznos és egészséges például szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében is.

A szívbetegségek ellen nem csak a zsírsav tartalma miatt hatásos, de kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Ezek az ionok a szervezet több folyamatában is kulcsfontosságúak, de például a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepük van. Ezen kívül a csontok egészségéhez is hozzájárulhatunk a porcsin konyhában való felhasználásával, mivel magas a kalcium tartalma.

Antioxidáns vegyületeket is megtalálunk benne, emellett pedig magas a C- és E-vitamin tartalma, valamint az A-vitamin előanyagában is bővelkedik. Az antioxidánsok a sejtroncsoló hatások ellen veszik fel a harcot, amik hatására szabadgyökök alakulnának ki. A szabadgyökök szerepét már bizonyítottan kötik a daganatos megbetegedések kialakulásához, az öregedéshez és a regeneráció lelassulásához.

A növényt akár salátaként is fogyaszthatjuk, de szendvicsbe, a korábban említett főzelékbe, vagy akár levesbe is kiváló. Egy dolgot azonban nem árt tudni; magas oxaláttartalma miatt vesekő esetén nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanígy kerüljük a következő ételeket, ha vesekövünk van: cékla, spenót, kakaópor, málna, rebarbara, édesburgonya, sült krumpli.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.