Menü

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Talán már találkozott mindenki a járdaszegélyek és kertek kiirthatatlan ellenfelével, a kövér porcsinnal. Jellegzetes vörösesbarna szárai és húsos levelei vannak, könnyen és gyorsan elterjed szinte bármilyen környezetben, viszonylag igénytelen fajta és a legtöbb ember szerint nem is hasznos növény, így ki kell irtani. Ám ez nem mindig olyan egyszerű, viszont van egy jó hírünk: talán nem is muszáj megszabadulnunk tőle.

Ez az eredetileg Ázsiában őshonos porcsinféle kúszó szárú növény, apró sárga virágokkal és tojás alakú húsos sötétzöld levelekkel. Szintén ehhez a családhoz tartozik a dísznövényként számontartott dekoratív rokona, a porcsinrózsa, vagy másnéven kukacvirág, kukacka. Ez nem ehető, így fontos, hogy ne keverjük össze a kövér porcsinnal, ami viszont veszélytelen és savanykás, sós íze van.

Népi gyógyászatban már régóta ismert növény, sőt, az indiánok is készítettek már belőle főzeléket, de nyersen is fogyasztották. Alacsony kalória tartalmú, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ezen kívül a legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, mivel benne mind a két formája megtalálható az omega-3 zsírsavnak, vagyis az EPA (eikozapentaénsav) és az ALA (alfalinolénsav) is. Az előbbi inkább halakban fordul elő, vagyis állati eredetű, az utóbbi zöld növényekben is megtalálható. Emiatt kifejezetten hasznos és egészséges például szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében is.

A szívbetegségek ellen nem csak a zsírsav tartalma miatt hatásos, de kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Ezek az ionok a szervezet több folyamatában is kulcsfontosságúak, de például a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepük van. Ezen kívül a csontok egészségéhez is hozzájárulhatunk a porcsin konyhában való felhasználásával, mivel magas a kalcium tartalma.

Antioxidáns vegyületeket is megtalálunk benne, emellett pedig magas a C- és E-vitamin tartalma, valamint az A-vitamin előanyagában is bővelkedik. Az antioxidánsok a sejtroncsoló hatások ellen veszik fel a harcot, amik hatására szabadgyökök alakulnának ki. A szabadgyökök szerepét már bizonyítottan kötik a daganatos megbetegedések kialakulásához, az öregedéshez és a regeneráció lelassulásához.

A növényt akár salátaként is fogyaszthatjuk, de szendvicsbe, a korábban említett főzelékbe, vagy akár levesbe is kiváló. Egy dolgot azonban nem árt tudni; magas oxaláttartalma miatt vesekő esetén nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanígy kerüljük a következő ételeket, ha vesekövünk van: cékla, spenót, kakaópor, málna, rebarbara, édesburgonya, sült krumpli.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?

Hidrogén peroxid, amit erről tudni érdemes

Rengeteg hasznos szerről olvashatunk az interneten, amiket a háztartásban használhatunk, ilyen a hidrogén peroxid is, de vannak veszélyei is.

Ingyenes strandélmények országszerte

Úgy tűnik, hogy a nyári hőség már idejekorán elviselhetetlen méreteket ölt. Sokan legszívesebben hűsítő vízben pancsolva töltenék a kötetlen óráikat. Amíg vannak, akik a termálfürdőkre és a medencés strandokra esküsznek, olyanok is szép számmal akadnak, akik inkább a természetes folyók, tavak mellett teszik le a voksukat.

Májusban ünnepeljük a méheket

Méhekkel már mindenki találkozott, hiszen szerencsére mindenhol ott vannak, de már kevesebben tudják, hogy mennyire fontosak ők az élet fenntartásának szempontjából.

Elektroszmog, figyelsz rá?

Életminőségünket sokféle tényező befolyásolja, olyanok is, amikre nem is gondolunk, pedig ott vannak közvetlen környezetünkben. Ilyenek az elektromos berendezések is.