Menü

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Talán már találkozott mindenki a járdaszegélyek és kertek kiirthatatlan ellenfelével, a kövér porcsinnal. Jellegzetes vörösesbarna szárai és húsos levelei vannak, könnyen és gyorsan elterjed szinte bármilyen környezetben, viszonylag igénytelen fajta és a legtöbb ember szerint nem is hasznos növény, így ki kell irtani. Ám ez nem mindig olyan egyszerű, viszont van egy jó hírünk: talán nem is muszáj megszabadulnunk tőle.

Ez az eredetileg Ázsiában őshonos porcsinféle kúszó szárú növény, apró sárga virágokkal és tojás alakú húsos sötétzöld levelekkel. Szintén ehhez a családhoz tartozik a dísznövényként számontartott dekoratív rokona, a porcsinrózsa, vagy másnéven kukacvirág, kukacka. Ez nem ehető, így fontos, hogy ne keverjük össze a kövér porcsinnal, ami viszont veszélytelen és savanykás, sós íze van.

Népi gyógyászatban már régóta ismert növény, sőt, az indiánok is készítettek már belőle főzeléket, de nyersen is fogyasztották. Alacsony kalória tartalmú, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ezen kívül a legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, mivel benne mind a két formája megtalálható az omega-3 zsírsavnak, vagyis az EPA (eikozapentaénsav) és az ALA (alfalinolénsav) is. Az előbbi inkább halakban fordul elő, vagyis állati eredetű, az utóbbi zöld növényekben is megtalálható. Emiatt kifejezetten hasznos és egészséges például szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében is.

A szívbetegségek ellen nem csak a zsírsav tartalma miatt hatásos, de kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Ezek az ionok a szervezet több folyamatában is kulcsfontosságúak, de például a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepük van. Ezen kívül a csontok egészségéhez is hozzájárulhatunk a porcsin konyhában való felhasználásával, mivel magas a kalcium tartalma.

Antioxidáns vegyületeket is megtalálunk benne, emellett pedig magas a C- és E-vitamin tartalma, valamint az A-vitamin előanyagában is bővelkedik. Az antioxidánsok a sejtroncsoló hatások ellen veszik fel a harcot, amik hatására szabadgyökök alakulnának ki. A szabadgyökök szerepét már bizonyítottan kötik a daganatos megbetegedések kialakulásához, az öregedéshez és a regeneráció lelassulásához.

A növényt akár salátaként is fogyaszthatjuk, de szendvicsbe, a korábban említett főzelékbe, vagy akár levesbe is kiváló. Egy dolgot azonban nem árt tudni; magas oxaláttartalma miatt vesekő esetén nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanígy kerüljük a következő ételeket, ha vesekövünk van: cékla, spenót, kakaópor, málna, rebarbara, édesburgonya, sült krumpli.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.