Menü

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Talán már találkozott mindenki a járdaszegélyek és kertek kiirthatatlan ellenfelével, a kövér porcsinnal. Jellegzetes vörösesbarna szárai és húsos levelei vannak, könnyen és gyorsan elterjed szinte bármilyen környezetben, viszonylag igénytelen fajta és a legtöbb ember szerint nem is hasznos növény, így ki kell irtani. Ám ez nem mindig olyan egyszerű, viszont van egy jó hírünk: talán nem is muszáj megszabadulnunk tőle.

Ez az eredetileg Ázsiában őshonos porcsinféle kúszó szárú növény, apró sárga virágokkal és tojás alakú húsos sötétzöld levelekkel. Szintén ehhez a családhoz tartozik a dísznövényként számontartott dekoratív rokona, a porcsinrózsa, vagy másnéven kukacvirág, kukacka. Ez nem ehető, így fontos, hogy ne keverjük össze a kövér porcsinnal, ami viszont veszélytelen és savanykás, sós íze van.

Népi gyógyászatban már régóta ismert növény, sőt, az indiánok is készítettek már belőle főzeléket, de nyersen is fogyasztották. Alacsony kalória tartalmú, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ezen kívül a legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, mivel benne mind a két formája megtalálható az omega-3 zsírsavnak, vagyis az EPA (eikozapentaénsav) és az ALA (alfalinolénsav) is. Az előbbi inkább halakban fordul elő, vagyis állati eredetű, az utóbbi zöld növényekben is megtalálható. Emiatt kifejezetten hasznos és egészséges például szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében is.

A szívbetegségek ellen nem csak a zsírsav tartalma miatt hatásos, de kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Ezek az ionok a szervezet több folyamatában is kulcsfontosságúak, de például a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepük van. Ezen kívül a csontok egészségéhez is hozzájárulhatunk a porcsin konyhában való felhasználásával, mivel magas a kalcium tartalma.

Antioxidáns vegyületeket is megtalálunk benne, emellett pedig magas a C- és E-vitamin tartalma, valamint az A-vitamin előanyagában is bővelkedik. Az antioxidánsok a sejtroncsoló hatások ellen veszik fel a harcot, amik hatására szabadgyökök alakulnának ki. A szabadgyökök szerepét már bizonyítottan kötik a daganatos megbetegedések kialakulásához, az öregedéshez és a regeneráció lelassulásához.

A növényt akár salátaként is fogyaszthatjuk, de szendvicsbe, a korábban említett főzelékbe, vagy akár levesbe is kiváló. Egy dolgot azonban nem árt tudni; magas oxaláttartalma miatt vesekő esetén nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanígy kerüljük a következő ételeket, ha vesekövünk van: cékla, spenót, kakaópor, málna, rebarbara, édesburgonya, sült krumpli.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

Negatív dolgok az otthonunkban – a feng shui szerint

Nagyon sok olyan tárgy van az otthonunkban, ami nem felel meg a feng shui elvárásainak. A térrendezés művészete sok mindenre kiterjed: színekre, mintákra, anyagokra, tárgyakra és a lakás alaprajzára is. Bizonyos dolgok negatív energiával bírnak, melyek kerülendők. Ezekről lesz szó a továbbiakban, érdemes tovább olvasni.

Az internetfüggőség tünetei és következményei

Az internetfüggők rosszabbul szerepeltek több magatartás-értékelésnél: az addikció mértékében, az érzelmi viselkedésben, a társas kapcsolatokban, a szorongással összefüggő érzelmi problémákban, és a rosszabb pontszámokat összekapcsolták két specifikus agyterület fehérállományának alacsonyabb sűrűségével.