Menü

Porcsin – gyomnövény vagy csodaszer

Talán már találkozott mindenki a járdaszegélyek és kertek kiirthatatlan ellenfelével, a kövér porcsinnal. Jellegzetes vörösesbarna szárai és húsos levelei vannak, könnyen és gyorsan elterjed szinte bármilyen környezetben, viszonylag igénytelen fajta és a legtöbb ember szerint nem is hasznos növény, így ki kell irtani. Ám ez nem mindig olyan egyszerű, viszont van egy jó hírünk: talán nem is muszáj megszabadulnunk tőle.

Ez az eredetileg Ázsiában őshonos porcsinféle kúszó szárú növény, apró sárga virágokkal és tojás alakú húsos sötétzöld levelekkel. Szintén ehhez a családhoz tartozik a dísznövényként számontartott dekoratív rokona, a porcsinrózsa, vagy másnéven kukacvirág, kukacka. Ez nem ehető, így fontos, hogy ne keverjük össze a kövér porcsinnal, ami viszont veszélytelen és savanykás, sós íze van.

Népi gyógyászatban már régóta ismert növény, sőt, az indiánok is készítettek már belőle főzeléket, de nyersen is fogyasztották. Alacsony kalória tartalmú, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Ezen kívül a legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás, mivel benne mind a két formája megtalálható az omega-3 zsírsavnak, vagyis az EPA (eikozapentaénsav) és az ALA (alfalinolénsav) is. Az előbbi inkább halakban fordul elő, vagyis állati eredetű, az utóbbi zöld növényekben is megtalálható. Emiatt kifejezetten hasznos és egészséges például szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében is.

A szívbetegségek ellen nem csak a zsírsav tartalma miatt hatásos, de kálium- és magnéziumtartalma sem elhanyagolható. Ezek az ionok a szervezet több folyamatában is kulcsfontosságúak, de például a cukorbetegség megelőzésében is jelentős szerepük van. Ezen kívül a csontok egészségéhez is hozzájárulhatunk a porcsin konyhában való felhasználásával, mivel magas a kalcium tartalma.

Antioxidáns vegyületeket is megtalálunk benne, emellett pedig magas a C- és E-vitamin tartalma, valamint az A-vitamin előanyagában is bővelkedik. Az antioxidánsok a sejtroncsoló hatások ellen veszik fel a harcot, amik hatására szabadgyökök alakulnának ki. A szabadgyökök szerepét már bizonyítottan kötik a daganatos megbetegedések kialakulásához, az öregedéshez és a regeneráció lelassulásához.

A növényt akár salátaként is fogyaszthatjuk, de szendvicsbe, a korábban említett főzelékbe, vagy akár levesbe is kiváló. Egy dolgot azonban nem árt tudni; magas oxaláttartalma miatt vesekő esetén nem ajánlott a fogyasztása. Ugyanígy kerüljük a következő ételeket, ha vesekövünk van: cékla, spenót, kakaópor, málna, rebarbara, édesburgonya, sült krumpli.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.