Menü

Hogyan kerülhetjük el és mit tehetünk megfázás ellen?

Betegnek lenni túlnyomó többségében egyáltalán nem jó, kivéve ha esetleg megúszhatunk vele valamit, amit még kevésbé szeretnénk. Legyen az az iskola, egy dolgozat, vagy éppen a rokonság. Azonban a betegségekből lehet tanulni is, legyen az bármilyen. A megfázás általában gyors lefolyású és nem okoz komoly tüneteket. Azonnan tegyük fel a kérdést, hogy mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a megfázást.

Szedjünk C-vitamint

A C-vitamin az őszi és a téli időszakban nagyon hasznos tud lenni. Napi 1 szem tabletta nem jelent semmilyen veszélyt sem az emberi szervezetre. Viszont erősíti az immunrendszert és ezáltal segít a megfázás ellen is. Fontos, hogy a szervezet a betegség során megkapja az immunrendszernek támogatást nyújtó vitamin mennyiséget.

Tarts egy kis pihenőt!

Nagyon fontos, hogy mikor beteg vagy, akkor lehetőség szerint pihenni kell. Nem érdemes azt mondani, hogy majd elmúlik, és mondjuk betegen nekiállni edzeni, mert úgyis csak rosszabb lesz. Lehet, hogy közvetlenül akkor nem érezzük a hatását, de másnap könnyen lehet, hogy a testmozgástól és megerőltetéstől még betegebbek leszünk. Emellett ha be is lázasodunk, nagyon fontos az is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Érdemes lehet ilyenkor is a szabad levegőn tartózkodni valamennyit, de lehetőség szerint kerülni kell az aktív fizikai munkát. Valamint sok zöldséget és gyümölcsöt is kell fogyasztani, amelyek szintén vitamint tartalmaznak.

Betegként használjunk zsebkendőt

A megfázásért felelős vírus cseppfertőzéssel és érintkezéssel is terjedhet. Ha köhögünk, vagy éppen tüsszentünk, mindenképpen használjunk zsebkendőt. Valamint figyeljünk arra is, hogy a környezetünk szintén használ zsebkendőt vagy legalább a kezét az orra elé teszi, hogy ha köhög vagy tüsszent.

Mézes tea minden mennyiségben

A méz különféle antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A citromos és mézes tea fogyasztása csillapítja a torok fájdalmát. Emellett a méz is hatékony köhögéscsillapító. Másrészt a gyerekek többsége sokkal nyugodtabban alszik, ha mézet adunk nekik.

Néha egyszerűen semmi sem segít

Néha bármit is tehetsz, lehetsz a legjobb beteg, akkor sem fog semmi sem segíteni. Lehet, hogy a megfázásos tünetek többször is előjönnek, akár egy hónapon belül is. Van az úgy felnőttként, hogy doktorhoz kell menni, kell valami antibiotikum, mert tüdőgyulladás lesz a vége. A stressz, a hajlam, a fáradtság, a szmog, a dohányzás (a passzív dohányzás) is, és az éppen aktuális levegőben keringő vírusok vagy baktériumok tudnak olyanfajta tüneteket okozni, amelyek nem fognak elmúlni akkor sem, ha kezeljük őket. Ekkor sem rontottunk el semmit, egyszerűen csak a házi módszerektől nem enyhülnek a tünetek.

Összességében amennyire csak tudod, ne emészd magad, hogy mit kellett volna máshogy, mi lett volna, ha... és akkor talán most nem lennél beteg. Ha már megbetegedtél, akkor nem tudod az idő fogaskerekét visszahajtani. Foglalkozz azzal, hogy hogyan tudsz meggyógyulni, hogy minél hamarabb túl legyél az egészen, és visszaálljon minden a normális kerékvágásba.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.