Menü

Tanácsok krónikus fáradtság ellen

A fáradtság fiziológiás tünet is lehet, ilyenkor a szervezet védekező reakciójáról van szó, pihenésre kényszerülünk a túlzott kimerülés kivédésére. A tünet hátterében a fiziológiás ok (fizikai vagy szellemi megterhelés, alváshiány, terhesség) mellett állhat patológiás ok, betegség is és beszélhetünk még krónikus fáradtság szindrómáról.

Sokszor a nem megfelelő életmód okozza a fáradtságot: az alváshiány, rendszertelen alvás, a fizikai aktivitás hiánya, tétlenség, unalom vagy túl sok serkentő, kávé vagy alkohol fogyasztása. A nem megfelelő táplálkozás, túl zsíros ételek fogyasztása, fokozódó túlsúly, elhízás és az ellenkezője túl hosszú, nem megfelelő fogyókúra, alultápláltság, vitaminhány (pl. D-vitamin hiány) és folyadékhiány is járhatnak fáradékonysággal, gyengeséggel.

1. A helyes felébredés

Nem teszel jót a testednek, ha ötpercenként állítasz ébresztést a telefonodra! Az agy ennyi idő alatt nem képes mély álomba zuhanni, majd felébredni. Ha egyszer felébredtél, a legjobb, ha nagy nyújtózkodás után azonnal ki is kelsz az ágyból.

2. Mondj nemet a párhuzamos munkavégzésre

Ha egyszerre több dolgot csinálsz, az azt jelenti, hogy egyiket sem tudod a maga teljességében végezni, tehát időben ugyanott leszel, mint ha egymás után, odafigyelve hajtanád végre a feladatokat. Agyilag viszont sokkal fárasztóbb a multitasking, felejtsd el!

3. Óránként pihenj egy keveset

Az egész napos kemény munka azt eredményezi, hogy nap végére kifacsart citromnak érzed magad. A testünk is elfárad, ha hosszú órákon keresztül ugyanabban a pózban kell lennie. Állj fel a munka mellől minden órában 5-10 percre, nyújtóztasd ki a testedet és tornáztasd meg a szemedet.

4. Szellőztesd jól át a helyiséget

Ha elmarad a szellőztetés, felhalmozódik a szobában a szén-dioxid, amely nagyobb adagban csökkenti a koncentrációt és a kitartást. Fontos, hogy ne csak napközben, hanem elalvás előtt is szellőztess ki, így sokkal hamarabb elalszol és mélyebben fogsz aludni, mint valaha.

5. Változtass

Mi sem rombolja jobban a motivációt, mint a monoton hétköznapok és a fásult megszokottság. Ha úgy gondolod, egy kis változás csak időszakos eredményt hoz, akkor mindig változtass valamit bizonyos időközönként! Nem kell nagy dolgokra gondolni. Told arrébb az irodai asztalt egy méterrel, menj fel gyalog az emeletre, próbálj ki egy új teaízt vagy keress új hobbit!

6. Ne igyál többé energiaitalt

Az energiaitalok hatása egyáltalán nem tart sokáig, amikor pedig elmúlik, még fáradtabb állapotba zuhansz. Ráadásul ezek a cukros, koffeines italok hatással vannak a szívre is, ami egyáltalán nem kedvező, ha ezen felül stresszes a munkahelyed is. Ügyelj a napi megfelelő mennyiségű vízbevitelre: 1,5 liter legalább!

7. Szaunázz

A szauna kedvező hatásainak felsorolásához egy könyv is kevés lenne, de a legfontosabb, hogy ellazítja, ugyanakkor felfrissíti a testedet-lelkedet egyaránt. Méregteleníti a sejteket, fokozza a szervek vérellátását. Ha van lehetőséged, mindenképp próbáld ki a finn szaunát és az infraszaunát is, hogy eldönthesd, melyik tetszik jobban.

8. Sétálj este egy nagyot

A tévé előtti fekvés vagy a késő estig tartó munka egyáltalán nem segítenek, hogy tested megfelelően ellazult állapotban várja az alvást. A friss levegő és egy egyszerű fizikai megterhelés felfrissít és 'átmossa' a gondolataidat, hogy kiürült elmével várd az esti órákat. Az ideális testmozgás elalvás előtt mindenképp a séta.

Az okostelefon, számítógép, tévé fénye zavarja az agyat, emiatt az nehezebben tér nyugovóra. Elalvás előtt segíts az agyadnak kikapcsolni! Egy kis könyvolvasás, zenehallgatás vagy egy meleg fürdő tökéletes ellazulást eredményez, ami után úgy alszol majd, mint a bunda!

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.