Menü

Gamma-linolénsav, azaz a hormonrendszer legjobb barátja

A gamma-linolénsav egy esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, ráadásul nem termelődik a szervezetben, így csak táplálék útján vihetjük be. Fontos szerepet játszanak a prosztaglandinok anyagcseréjében és annak egyensúlyban tartásában. A prosztaglandinok a női szervezetben fiziológiai szabályozók, magyarul a menstruációs ciklus egyensúlyban tartásában vesznek részt. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, gamma-linolénsavra van szükség.

Persze nem csak a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen, de a vízháztartás egyensúlyában is szerepet játszik, valamint hatásos a gyulladásos megbetegedések, az ekcéma és az emlődaganat kezelésében is. Megemlítendő a zsírsejtek növekedésére gyakorolt gátló hatása, így a fogyásban betöltött szerepe is.

A hormonrendszerre kifejtett hatása, vagyis a prosztaglandinok termelésének serkentése segít a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a menopauza tüneteit is enyhíti és egyensúlyban tartja a menstruációs ciklust. Ezen kívül csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát is, serkentik az agyi funkciókat és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak.

Mint már említettük, csak táplálék útján tudjuk bevinni szervezetünkbe, ezt pedig hidegen sajtolt növényi olajokkal tudjuk megtenni. A GLA egy omega-6 zsírsav és mivel ételeinkben csak kis mennyiségben fordul elő, így legjobb forrása a ligetszépeolaj, borágóolaj. feketeribizlimag-olaj és kendermagolaj.

A ligetszépeolaj a GLA mellett linolsavat is tartalmaz, ami a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás ellen is véd. A borágóolaj amellett, hogy szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet is.

A feketeribizlimag-olaj külsőleg is alkalmazható, kifejezetten ajánlott aknés, gyulladt bőrfelületre, de általánosan is segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A kendermagolaj nem csak nagyszerű gamma-linolénsav forrás, de megfelelő arányban találhatók meg benne az omega-3 és omega-6 – mint például, ami a GLA is - zsírsavak. Ezeknek ugyanis egy bizonyos arányban kell a szervezetben jelen lenni, ez pedig az 1:3 és a szív egészséges működését biztosítják. Emellett hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a magnézium és a cink.

Bár nem emiatt szokták általában fogyasztani, de a spirulina alga is tartalmaz gamma-linolénsavat és omega-3 zsírsavat, valamint B-vitaminban és jódban is gazdag. Ezt vagy por formájában találjuk meg, ekkor folyadékban elkeverve kell fogyasztani, vagy tablettába sűrítve is fogyaszthatjuk, ha esetleg túl intenzívnek találnánk az ízét.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.