Menü

Gamma-linolénsav, azaz a hormonrendszer legjobb barátja

A gamma-linolénsav egy esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, ráadásul nem termelődik a szervezetben, így csak táplálék útján vihetjük be. Fontos szerepet játszanak a prosztaglandinok anyagcseréjében és annak egyensúlyban tartásában. A prosztaglandinok a női szervezetben fiziológiai szabályozók, magyarul a menstruációs ciklus egyensúlyban tartásában vesznek részt. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, gamma-linolénsavra van szükség.

Persze nem csak a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen, de a vízháztartás egyensúlyában is szerepet játszik, valamint hatásos a gyulladásos megbetegedések, az ekcéma és az emlődaganat kezelésében is. Megemlítendő a zsírsejtek növekedésére gyakorolt gátló hatása, így a fogyásban betöltött szerepe is.

A hormonrendszerre kifejtett hatása, vagyis a prosztaglandinok termelésének serkentése segít a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a menopauza tüneteit is enyhíti és egyensúlyban tartja a menstruációs ciklust. Ezen kívül csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát is, serkentik az agyi funkciókat és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak.

Mint már említettük, csak táplálék útján tudjuk bevinni szervezetünkbe, ezt pedig hidegen sajtolt növényi olajokkal tudjuk megtenni. A GLA egy omega-6 zsírsav és mivel ételeinkben csak kis mennyiségben fordul elő, így legjobb forrása a ligetszépeolaj, borágóolaj. feketeribizlimag-olaj és kendermagolaj.

A ligetszépeolaj a GLA mellett linolsavat is tartalmaz, ami a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás ellen is véd. A borágóolaj amellett, hogy szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet is.

A feketeribizlimag-olaj külsőleg is alkalmazható, kifejezetten ajánlott aknés, gyulladt bőrfelületre, de általánosan is segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A kendermagolaj nem csak nagyszerű gamma-linolénsav forrás, de megfelelő arányban találhatók meg benne az omega-3 és omega-6 – mint például, ami a GLA is - zsírsavak. Ezeknek ugyanis egy bizonyos arányban kell a szervezetben jelen lenni, ez pedig az 1:3 és a szív egészséges működését biztosítják. Emellett hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a magnézium és a cink.

Bár nem emiatt szokták általában fogyasztani, de a spirulina alga is tartalmaz gamma-linolénsavat és omega-3 zsírsavat, valamint B-vitaminban és jódban is gazdag. Ezt vagy por formájában találjuk meg, ekkor folyadékban elkeverve kell fogyasztani, vagy tablettába sűrítve is fogyaszthatjuk, ha esetleg túl intenzívnek találnánk az ízét.

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?