Menü

Gamma-linolénsav, azaz a hormonrendszer legjobb barátja

A gamma-linolénsav egy esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, ráadásul nem termelődik a szervezetben, így csak táplálék útján vihetjük be. Fontos szerepet játszanak a prosztaglandinok anyagcseréjében és annak egyensúlyban tartásában. A prosztaglandinok a női szervezetben fiziológiai szabályozók, magyarul a menstruációs ciklus egyensúlyban tartásában vesznek részt. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, gamma-linolénsavra van szükség.

Persze nem csak a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen, de a vízháztartás egyensúlyában is szerepet játszik, valamint hatásos a gyulladásos megbetegedések, az ekcéma és az emlődaganat kezelésében is. Megemlítendő a zsírsejtek növekedésére gyakorolt gátló hatása, így a fogyásban betöltött szerepe is.

A hormonrendszerre kifejtett hatása, vagyis a prosztaglandinok termelésének serkentése segít a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a menopauza tüneteit is enyhíti és egyensúlyban tartja a menstruációs ciklust. Ezen kívül csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát is, serkentik az agyi funkciókat és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak.

Mint már említettük, csak táplálék útján tudjuk bevinni szervezetünkbe, ezt pedig hidegen sajtolt növényi olajokkal tudjuk megtenni. A GLA egy omega-6 zsírsav és mivel ételeinkben csak kis mennyiségben fordul elő, így legjobb forrása a ligetszépeolaj, borágóolaj. feketeribizlimag-olaj és kendermagolaj.

A ligetszépeolaj a GLA mellett linolsavat is tartalmaz, ami a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás ellen is véd. A borágóolaj amellett, hogy szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet is.

A feketeribizlimag-olaj külsőleg is alkalmazható, kifejezetten ajánlott aknés, gyulladt bőrfelületre, de általánosan is segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A kendermagolaj nem csak nagyszerű gamma-linolénsav forrás, de megfelelő arányban találhatók meg benne az omega-3 és omega-6 – mint például, ami a GLA is - zsírsavak. Ezeknek ugyanis egy bizonyos arányban kell a szervezetben jelen lenni, ez pedig az 1:3 és a szív egészséges működését biztosítják. Emellett hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a magnézium és a cink.

Bár nem emiatt szokták általában fogyasztani, de a spirulina alga is tartalmaz gamma-linolénsavat és omega-3 zsírsavat, valamint B-vitaminban és jódban is gazdag. Ezt vagy por formájában találjuk meg, ekkor folyadékban elkeverve kell fogyasztani, vagy tablettába sűrítve is fogyaszthatjuk, ha esetleg túl intenzívnek találnánk az ízét.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.