Menü

A szerelem öt szakasza

Aki már volt szerelmes, tudja, milyen bonyolult utólag megítélni e csodálatos érzés kezdetét. Mi több, még a szerelmesek sem mindig egységesen ítélik meg a helyzetet.

A titok abban áll, hogy meg kell birkózni a „szerelem 5 szakaszával”.

1. Egymásba szeretés

2. Egy párrá válás

3. Kiábrándulás

4. Valódi és tartós szerelem kiépítése

5. Ketten együtt képesek megváltoztatni a világot

Első szakasz: Egymásba szeretés
Ez a szakasz csodálatos, magyarázza a pszichoterapeuta, ugyanis csordultig vagyunk olyan hormonokkal, mint a dopamin, az oxitocin, a szerotonin, a tesztoszteron vagy az ösztrogén. Ekkor vetítjük ki minden reményünket és álmunkat a másik félre. Azt gondoljuk, hogy végre beteljesül minden olyan várakozásunk, melyeket előző kapcsolataink nem tudtak megadni.

Második szakasz: Egy párrá válás
Úgyhogy jöhet a következő szakasz, ahol elmélyül a szerelem, és ketten egy pár lesznek. Egy otthonuk lesz, ami az egység és az öröm ideje. Megtanuljuk, mi tetszik a másiknak, és kibővítjük saját életünket, hogy kialakíthassuk ‘kettőnk közös’ életét. Úgy érezzük, erősebb a kötelék köztünk és a szeretett személy között, biztonságban érezzük magunkat, és vigyáznak ránk. Sokszor úgy gondoljuk, ez a szerelem legmagasabb foka, és azt reméljük, hogy örökké így marad. De beköszönt a harmadik szakasz.

Harmadik szakasz: Kiábrándulás
Ezen a szakaszon áll vagy bukik a kapcsolat. Itt kezdenek el zavarni a kis dolgok. Úgy érezzük, kevésbé szeret, kevésbé figyel ránk a párunk. Sőt, sokszor úgy érezzük, rabok, sebzettek vagyunk, és ingerlékenyebbé válunk. Lefoglalhat minket a munka vagy a család, de elégedetlenségünk csak nő. Ekkor kérdőjelezzük meg az érzéseinket, és kapcsolatunk gyengülni kezd: hol van ő és a szerelem, amit egyszer éreztem iránta? Elgondolkodunk azon is, hogy ’kettőnk közös életéből’ kilépjünk. Feladod vagy felvállalod?

Negyedik szakasz: Valódi és tartós szerelem kiépítése

„A harmadik. szakasz boldogtalanságával való szembesülés egyik ajándéka, hogy felfedezhetjük a fájdalmaink és a köztünk lévő konfliktus gyökerét.” A próbatételen túljutva mindketten megtanulnak szövetségesekként viselkedni, így segítenek megérteni és begyógyítani egymás sebeit. Ne ábrándulj ki, a párod nem az, akiről mindig is álmodtál, de igenis olyan valaki, aki képes téged úgy szeretni, ahogy vagy.

Ez mindkét fél számára egy nagy lehetőség, hogy a ’kettejükben rejlő erő’ egy közös életcélban összpontosuljon. Ha minden szakasszal megküzdenek, közös életük szilárd alapokra kerül.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.