Menü

A gyermekláncfű meglepő hatásai

Tavasszal szinte mindenhol látni a főként gyomként ismert pitypangot, vagy másnéven gyermekláncfüvet. Gyermekként játékot, karkötőt és nyakláncot készítettünk belőle, de felnőttként is felhasználható, ugyanis kevesen tudják, de ez a gyom valójában sokkal inkább gyógynövény. Tavasszal bőségesen terem és szárítva akár egész évben élvezhetjük áldásos hatásait, ráadásul szinte minden része felhasználható.

Friss leveleit salátában is fogyaszthatjuk, virágbimbói gyulladáscsökkentőként működnek, virága pedig lekvár főzésére is alkalmas, de szárítva a gyökerét, szárát és levelét is felhasználhatjuk.

Honnan ered ez a rengeteg egészségmegőrző hatása a gyermekláncfűnek? A benne található összetevőknek köszönheti mindezt. Rengeteg A-, B-, C- és D-vitamint tartalmaz, valamint megtalálható benne inulin is, ami egyfajta prebiotikum, így jótékony hatással van a bélflóránk szerves részét képező bélbaktériumokra. Találhatók még benne tripertének, amik gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatással bírnak. Egyes onkológiai szaklapokban azt is megemlítik, hogy a leveleiből készült vizes kivonat gátolja az emlő- és prosztatarák növekedését, valamint összességében támogatja a immunrendszert és az immunsejtek hatékonyságát.

Hatásai közt megemlítendő még a méregtelenítő és salaktalanító hatás, mely a bőr és a test öregedéssel kapcsolatos folyamatait lassítja, valamint szájon át történő fogyasztása serkenti az emésztést, könnyíti az ürítést és általánosságban tisztítja a bélrendszert. Jót tesz a hasmenésnek és a székrekedésnek is, mivel szabályozza a bélrendszer izmainak működését és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően a májproblémák ellen is hatásos, mint például a májgyulladás, májzsugor és sárgaság. Segíti az epeáramlást, epekő esetén is hatásos, valamint a gyomornak is kedvez: enyhíti a reflux tüneteit és összességében védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját.

Virágbimbóit olajban szokás eltenni, ez gyulladások kezelésére alkalmas főként. Gyökerét, szárát és leveleit szárítják, ebből pedig teát készítenek, ami vízhajtó, méregtelenítő és anyagcsere fokozó hatással bír. A növény nedvét külsőleg is alkalmazhatjuk, mely fertőtlenítő hatású. Virágából lekvár is készíthető, mely nem csak jót tesz az egészségnek, de finom is, leveleit pedig, ha nem szárítjuk, frissen is felhasználhatjuk salátákba.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!