Menü

A gyermekláncfű meglepő hatásai

Tavasszal szinte mindenhol látni a főként gyomként ismert pitypangot, vagy másnéven gyermekláncfüvet. Gyermekként játékot, karkötőt és nyakláncot készítettünk belőle, de felnőttként is felhasználható, ugyanis kevesen tudják, de ez a gyom valójában sokkal inkább gyógynövény. Tavasszal bőségesen terem és szárítva akár egész évben élvezhetjük áldásos hatásait, ráadásul szinte minden része felhasználható.

Friss leveleit salátában is fogyaszthatjuk, virágbimbói gyulladáscsökkentőként működnek, virága pedig lekvár főzésére is alkalmas, de szárítva a gyökerét, szárát és levelét is felhasználhatjuk.

Honnan ered ez a rengeteg egészségmegőrző hatása a gyermekláncfűnek? A benne található összetevőknek köszönheti mindezt. Rengeteg A-, B-, C- és D-vitamint tartalmaz, valamint megtalálható benne inulin is, ami egyfajta prebiotikum, így jótékony hatással van a bélflóránk szerves részét képező bélbaktériumokra. Találhatók még benne tripertének, amik gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatással bírnak. Egyes onkológiai szaklapokban azt is megemlítik, hogy a leveleiből készült vizes kivonat gátolja az emlő- és prosztatarák növekedését, valamint összességében támogatja a immunrendszert és az immunsejtek hatékonyságát.

Hatásai közt megemlítendő még a méregtelenítő és salaktalanító hatás, mely a bőr és a test öregedéssel kapcsolatos folyamatait lassítja, valamint szájon át történő fogyasztása serkenti az emésztést, könnyíti az ürítést és általánosságban tisztítja a bélrendszert. Jót tesz a hasmenésnek és a székrekedésnek is, mivel szabályozza a bélrendszer izmainak működését és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően a májproblémák ellen is hatásos, mint például a májgyulladás, májzsugor és sárgaság. Segíti az epeáramlást, epekő esetén is hatásos, valamint a gyomornak is kedvez: enyhíti a reflux tüneteit és összességében védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját.

Virágbimbóit olajban szokás eltenni, ez gyulladások kezelésére alkalmas főként. Gyökerét, szárát és leveleit szárítják, ebből pedig teát készítenek, ami vízhajtó, méregtelenítő és anyagcsere fokozó hatással bír. A növény nedvét külsőleg is alkalmazhatjuk, mely fertőtlenítő hatású. Virágából lekvár is készíthető, mely nem csak jót tesz az egészségnek, de finom is, leveleit pedig, ha nem szárítjuk, frissen is felhasználhatjuk salátákba.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!