Menü

Vegyük le a cipőnket, ha belépünk a lakásba!

Amit én egyébként a gyerekeimtől mindig el is vártam, nem pusztán azért, mert így illik, hanem mert rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Talán eddig bele sem gondoltunk, hogy sok kórokozó úgy kerül lakásunkba, hogy nem váltunk cipőt és behordjuk a piszkot. A jólneveltség alapja szerintem, hogy akár otthonunkba, akár vendégségbe érkezünk, levesszük a cipőnket az előszobában, vagy a bejáratnál, különösen akkor, ha kisgyerekes családhoz érkezünk látogatóba, hiszen köztudott, hogy a kis kúszó-mászó, izgő-mozgó, totyogó gyerekek végig törlik magukkal a padlót, vagy a kedvenc macijukkal, „nyunyókájukkal” (=alvókendő), amit aztán a szájukba is vesznek.

Háromgyerekes anyukaként nekem két nagyon fontos, alapvető elvárásom van a hozzánk érkezőkkel szemben (beleértve természetesen a saját családomat is) ezek pedig a következők:

alapos kézmosás, bárhonnan jött, bármikor is mosott kezet előtte, bármennyire is (őszerinte) tiszta.
a kinti cipő levétele a bejáratnál, ami azt jelenti, hogy zokniban lépünk be vagy valamilyen beltéri lábbeliben, papucsban közlekedünk.

Ezt a magatartást a gyerekeimtől vendégségben is elvárom és ezt a fajta magatartást a hozzánk érkezőktől is megköszönöm.

Na de hagyjuk az illemet és közelítsük meg más oldalról a cipőlevétel kérdését!

Az illendőség mellett az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságú, hogy a kinti cipőről ne szórjuk szét a lakásban a kórokozókat. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba.

Éppen ezért a hazaérkezéskor nagyon fontos lecserélni a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes benti papucsra, és figyeljünk arra is, hogy mindenkinek külön papucsa legyen. A vírusok, baktériumok és gombák szabad szemmel nem láthatóak, de ettől még léteznek.

A szennyeződések nagyjából harmada a külvilágból kerül be, ruházatról, cipőről, a kezünkről.

Az University of Arizona mikrobiológusai egy vizsgálatban ugyanazt a cipőt figyelték meg két héten keresztül és döbbenetes eredményre jutottak! Gondolták volna a kedves olvasók, hogy a cipők külső részén átlagosan 421 ezer egységnyi baktérium is lehet?

Mindezek otthonunkba kerülését könnyen meggátolhatjuk azzal az egyszerű mozdulattal, hogy a cipőinkkel csak az előszobáig megyünk, azt a sávot pedig gyakrabban takarítjuk, fertőtlenítjük. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.