Jelek, hogy mérgező munkahelyen dolgozol
- Dátum: 2022.05.04., 08:22
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
Érezted már, hogy a munkahelyedre belépve olyan, mintha csak egy aknamezőn sétálnál? A véleményedre senki sem kíváncsi, rettegsz a hibázástól, a vállalati kultúrát a félelemkeltés és a megaláztatás hatja át. Elképzelhető, hogy toxikus munkahelyen dolgozol.
1. A főnököd kontrollmániás

A főnököd minden apró kis részfolyamatba beleüti az orrát, minden egyes döntést egyedül hoz meg, nem képes feladatokat delegálni és megosztani a hatalmát, valamint a felelősségi körét. A vezetési stílusa főleg autokratikus, az újító ötleteket és a kreativitást csírájában elfojtja.
Az irányításmániás nagyon magabiztos, és hisz magában (ez jó!), viszont szentül hiszi azt is, hogy ő tudja a legjobban, hogy mi a jó másoknak. Ő sokkal, de sokkal jobban tudja, hogy mi milyen cipőt szeretnénk, hogyan kellene hordanunk a hajunkat, nevelni a gyerekeinket, végezni a munkánkat, berendezni a lakásunkat…

Szerinte fogalmunk sincs arról, hogy mi a jó nekünk. Nem pletykás, mert tudja, hogy az információ hatalom, nem cselekszik meggondolatlanul és az állandóság híve. Ha főnök, akkor csak neki vannak jó ötletei, minden percben tudni akarja, hogy mit csinálnak-gondolnak a beosztottjai és nehezen adja át az irányítást a többi vezetőnek. Ha szülő, akkor az ő gyereke sosem lehet elég jó tanuló, elég szép, elég rendes, és biztos, hogy sosem elégedett a gyermeke barátaival sem. Ha barát, igyekszik minden programot ő megszervezi (több héttel előre, percről percre). Ha pedig kapcsolatban él, akkor nagyon nagy türelem kell hozzá.
A lényeg, hogy ő mindig mindent jobban tud, övé az utolsó szó, neki van igaza. Mindannyian ismerünk legalább egy ilyen embert. Ne feledjük azonban, hogy komoly lelki háttere van az irányításmániás viselkedésének: egyszerűen bizonytalan magában, amit muszáj kompenzálnia azzal, hogy mindent a kezében tart. Ez a bizonytalanság több mindenből fakadhat, szeretethiányból, önértékelési zavarokból. Az irányítási kényszer egyfajta pszichés zavar, ami nem alakul ki, ha az ember kiegyensúlyozott. Aki képes bízni az emberekben és nem fél a csalódásoktól, az képes átadni a gyeplőt is olykor-olykor.

2. Mindig van egy bűnbak.
A kollégáid jellemzően hárítják a felelősséget magukról a kényes ügyekben, helyette mindig találnak valakit, akire ujjal lehet mutogatni és a problémák fő okozójának lehet kikiáltani.
3. Nem bízhatsz a kollégáidban.
A szervezeti kultúrára apró kis szövetségek a jellemzőek, mind a beosztott-beosztott, mind a vezető-beosztott kapcsolatban. A vezetők provokálnak apró konfliktusokat, és mintha csak bábokkal játszanának pillanatok alatt egymás ellen fordíthatnak embereket. Vannak besúgók is, akik apró titkokat adnak tovább a vezetőség fülébe. Emiatt senkiben sem bízhatsz igazán, mivel nem tudod, ki az, aki ellenség és ki az, aki barát.
4. A legtöbben Magdi anyusként ütik bele az orrukat mások dolgába.
A pletykálás és mások kibeszélése teljesen elfogadott a cégen belül. Főleg olyan személyekkel foglalkoznak előszeretettel, akik nem teljesítettek valamit, amit szerettek volna (pl. előléptetés).
A pletykálkodók hamar beleránthatnak a negatív örvénybe, amiből nehéz kimászni, így jobb őket messziről elkerülni.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.