Menü

Jelek, hogy mérgező munkahelyen dolgozol

  • Dátum: 2022.05.04., 08:22
  • Udvari Fanni
  • képek:pexels.com

Érezted már, hogy a munkahelyedre belépve olyan, mintha csak egy aknamezőn sétálnál? A véleményedre senki sem kíváncsi, rettegsz a hibázástól, a vállalati kultúrát a félelemkeltés és a megaláztatás hatja át. Elképzelhető, hogy toxikus munkahelyen dolgozol.

1. A főnököd kontrollmániás

A főnököd minden apró kis részfolyamatba beleüti az orrát, minden egyes döntést egyedül hoz meg, nem képes feladatokat delegálni és megosztani a hatalmát, valamint a felelősségi körét. A vezetési stílusa főleg autokratikus, az újító ötleteket és a kreativitást csírájában elfojtja.

Az irányításmániás nagyon magabiztos, és hisz magában (ez jó!), viszont szentül hiszi azt is, hogy ő tudja a legjobban, hogy mi a jó másoknak. Ő sokkal, de sokkal jobban tudja, hogy mi milyen cipőt szeretnénk, hogyan kellene hordanunk a hajunkat, nevelni a gyerekeinket, végezni a munkánkat, berendezni a lakásunkat…

Szerinte fogalmunk sincs arról, hogy mi a jó nekünk. Nem pletykás, mert tudja, hogy az információ hatalom, nem cselekszik meggondolatlanul és az állandóság híve. Ha főnök, akkor csak neki vannak jó ötletei, minden percben tudni akarja, hogy mit csinálnak-gondolnak a beosztottjai és nehezen adja át az irányítást a többi vezetőnek. Ha szülő, akkor az ő gyereke sosem lehet elég jó tanuló, elég szép, elég rendes, és biztos, hogy sosem elégedett a gyermeke barátaival sem. Ha barát, igyekszik minden programot ő megszervezi (több héttel előre, percről percre). Ha pedig kapcsolatban él, akkor nagyon nagy türelem kell hozzá.

A lényeg, hogy ő mindig mindent jobban tud, övé az utolsó szó, neki van igaza. Mindannyian ismerünk legalább egy ilyen embert. Ne feledjük azonban, hogy komoly lelki háttere van az irányításmániás viselkedésének: egyszerűen bizonytalan magában, amit muszáj kompenzálnia azzal, hogy mindent a kezében tart. Ez a bizonytalanság több mindenből fakadhat, szeretethiányból, önértékelési zavarokból. Az irányítási kényszer egyfajta pszichés zavar, ami nem alakul ki, ha az ember kiegyensúlyozott. Aki képes bízni az emberekben és nem fél a csalódásoktól, az képes átadni a gyeplőt is olykor-olykor.

2. Mindig van egy bűnbak.
A kollégáid jellemzően hárítják a felelősséget magukról a kényes ügyekben, helyette mindig találnak valakit, akire ujjal lehet mutogatni és a problémák fő okozójának lehet kikiáltani.

3. Nem bízhatsz a kollégáidban.
A szervezeti kultúrára apró kis szövetségek a jellemzőek, mind a beosztott-beosztott, mind a vezető-beosztott kapcsolatban. A vezetők provokálnak apró konfliktusokat, és mintha csak bábokkal játszanának pillanatok alatt egymás ellen fordíthatnak embereket. Vannak besúgók is, akik apró titkokat adnak tovább a vezetőség fülébe. Emiatt senkiben sem bízhatsz igazán, mivel nem tudod, ki az, aki ellenség és ki az, aki barát.

4. A legtöbben Magdi anyusként ütik bele az orrukat mások dolgába.
A pletykálás és mások kibeszélése teljesen elfogadott a cégen belül. Főleg olyan személyekkel foglalkoznak előszeretettel, akik nem teljesítettek valamit, amit szerettek volna (pl. előléptetés).

A pletykálkodók hamar beleránthatnak a negatív örvénybe, amiből nehéz kimászni, így jobb őket messziről elkerülni.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.