Menü

Tulajdonságok, amelyek vonzzák a nárcisztikus személyeket

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.

Felelősségérzet mások iránt
Vonzódnak azokhoz, akik képesek mások iránt, illetve néha mások helyett felelősséget vállalni, a mítosz ellenére ugyanis bár magabiztosnak, rettenthetetlennek mutatják magukat, valójában igencsak törékeny az egójuk. Igyekeznek elrejteni törékenységüket, és gyakran társukra támaszkodnak. Elvárják, hogy azt éreztessék velük, hogy fontosak, különlegesek, értékesek, és azt is, hogy támogassák, segítség őket, néha felelősséget vállaljanak helyettük. Olyan embert keresnek, akik tolerálják a viselkedésüket, és az átlagnál sokkal jobban törődnek másokkal.

Képes elnyomni a saját érzelmeit, igényeit
Szintén lényeges számukra, hogy az illető képes legyen elnyomni saját érzelmeit, igényeit, és ezek helyett a partnerére összpontosítson. A nárcisztikusoknak hatalmas figyelemre van szükségük, társaik gyakran elveszítik önmagukat a kapcsolatban, ez pedig borzasztóan egészségtelen. Az ilyen viszonyokban nincs jelen a kölcsönösség, szinte mindig csak a személyiségzavarral küzdő fél érdekei érvényesülnek.

Bűntudatra való hajlam
A bűntudatra való hajlam döntő fontosságú számukra a párkeresésben, ugyanis az ilyen társat könnyebben tudják manipulálni, irányítani, és nehezebben is döntenek a szakítás mellett. Érzelmileg érzékenyebbek, hajlamosabbak kételkedni önmagukban, így sokkal befolyásolhatóbbak az átlagnál.

Erős empátiakészség

Ők sokkal jobban törődnek mások érzéseivel, a környezetükben élők pedig sokkal értékesebbnek, különlegesebbnek érezhetik magukat pontosan emiatt. Erre pedig óriási szüksége van a nárcisztikusoknak: az ilyen partnerek elismerik, megbecsülik, és olyan bánásmódban részesítik őket, amilyenre leginkább vágynak

Bűntudatra való hajlam
A bűntudatra való hajlam döntő fontosságú számukra a párkeresésben, ugyanis az ilyen társat könnyebben tudják manipulálni, irányítani, és nehezebben is döntenek a szakítás mellett. Érzelmileg érzékenyebbek, hajlamosabbak kételkedni önmagukban, így sokkal befolyásolhatóbbak az átlagnál.

A nárcisztikusok személyisége és viselkedése sok szempontból eltér másokétól. Ők ugyanis erőteljesen énközpontúak, a legtöbbször csak magukra, csak a saját helyzetükre koncentrálnak, és az sem ritka, hogy lekezelően bánnak a partnerekkel, esetleg beléjük fojtják a mondanivalójukat. Éppen ezért jó tudni azt is, hogy hogyan lehet velük igazán hatékonyan kommunikálni.

A nárcisztikus személyiségzavaros férfiakra és nőkre egyaránt igaz lehet, hogy vonzóak, karizmatikusak, el tudják bűvölni a környezetüket. Jó érzés lehet elsőre olyasvalakivel randizni, aki maga a megtestesült álom. Azonban igen hamar kiderülhet, hogy az ilyen ember rendkívül érzéketlen, az empátiát nem ismeri, és saját magán kívül vagy éppen az elérendő célon kívül másra nem igazán tud figyelni.

Kizárólag önmagával foglalkozik, ez megnyilvánulhat abban is, ahogyan viselkedik: például ha be szeretnénk mutatni a barátainknak, csak arra figyel, hogyan néz majd ki a barátok előtt, mit fognak róla gondolni. Ezek a jelenetek idővel egyre súlyosabbak lehetnek, attól függően, mennyire lépi át azokat a határokat, amikor már klinikai szintű nárcisztikusságról van szó.

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.