Menü

Anyajegyeink védelme nyáron

Ismerjük az anyajegyeinket, van belőlük kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális, ezek miatt nem kell aggódni, vagy megijedni, azonban a rendszeres vizsgálat nagyon fontos.

Mi az a melanoma?

A melanoma a bőrrák egyik, ha nem a legveszélyesebb típusa. A jó hír viszont, hogy korai stádiumában felfedezve könnyen kezelhető. A bőrrák egy fajtáját hívják melanomának, mely az anyajegyben vagy annak közelében nőhet, s korán felismerve és kezelve gyógyítható.

Gyanúra ad okot, ha az anyajegy színe, formája, felülete vagy nagysága megváltozik, kifekélyesedik, vérezni kezd. A betegség egyértelmű jele, hogy megváltozik az anyajegyünk: nőni, viszketni vagy vérezni kezd, ekkor feltétlen kérjünk időpontot bőrgyógyászunkhoz, aki megvizsgálja és dönt az eltávolítás mellett.

Az eltávolítást kérheti a beteg is, ha zavarja például dörzsöli a ruha, vagy zavaró helyen van például arcon, illetve szükséges eltávolítani, ha bőrrákot jelez.

Ha a bőrgyógyász az anyajegyvizsgálat során gyanús anyajegyet talál, akkor javasolni fogja az eltávolítását, melyre több módszer is létezik: fagyasztás, lézer, kiégetés és sebészi eltávolítás.

Szövettani vizsgálatra minden esetben szükség van, ennek eredménye alapján beszéljük meg a további tennivalókat a kezelőorvossal.

Nyár előtt nagyon fontos, hogy sort kerítsünk az anyajegyvizsgálatra, a napozás pedig komoly odafigyelést igényel. A bőrünk védelme nem játék, nem szabad elhanyagolni, vagy félvállról venni. Számos napvédőkrém létezik, válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú készítményt.

Ha a bőrünk UV-sugárzásnak van kitéve – beleértve a szoláriumot is – akkor a bőrrák veszélye fokozottan fennáll, ezért fontos a megfelelő napvédelem.

Hogyan vizsgáljuk az anyajegyeinket?

Bőrgyógyász szakorvos meg tudja mutatni a helyes önvizsgálatot, nagyon fontos rendszeresen átnézni testünket. Tükörben megvizsgáljuk a karjainkat, a kezeinket, a lábainkat és a lábfejet, az arcot a nyakat. A hát ellenőrzéséhez tükröt használjunk, vagy kérjük családtagjaink segítségét.

Ha tehetjük évente menjünk el szűrésre és nézzük meg anyajegyeiket szakemberrel! Egy pár perces vizsgálat életet menthet.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.