Menü

Anyajegyeink védelme nyáron

Ismerjük az anyajegyeinket, van belőlük kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális, ezek miatt nem kell aggódni, vagy megijedni, azonban a rendszeres vizsgálat nagyon fontos.

Mi az a melanoma?

A melanoma a bőrrák egyik, ha nem a legveszélyesebb típusa. A jó hír viszont, hogy korai stádiumában felfedezve könnyen kezelhető. A bőrrák egy fajtáját hívják melanomának, mely az anyajegyben vagy annak közelében nőhet, s korán felismerve és kezelve gyógyítható.

Gyanúra ad okot, ha az anyajegy színe, formája, felülete vagy nagysága megváltozik, kifekélyesedik, vérezni kezd. A betegség egyértelmű jele, hogy megváltozik az anyajegyünk: nőni, viszketni vagy vérezni kezd, ekkor feltétlen kérjünk időpontot bőrgyógyászunkhoz, aki megvizsgálja és dönt az eltávolítás mellett.

Az eltávolítást kérheti a beteg is, ha zavarja például dörzsöli a ruha, vagy zavaró helyen van például arcon, illetve szükséges eltávolítani, ha bőrrákot jelez.

Ha a bőrgyógyász az anyajegyvizsgálat során gyanús anyajegyet talál, akkor javasolni fogja az eltávolítását, melyre több módszer is létezik: fagyasztás, lézer, kiégetés és sebészi eltávolítás.

Szövettani vizsgálatra minden esetben szükség van, ennek eredménye alapján beszéljük meg a további tennivalókat a kezelőorvossal.

Nyár előtt nagyon fontos, hogy sort kerítsünk az anyajegyvizsgálatra, a napozás pedig komoly odafigyelést igényel. A bőrünk védelme nem játék, nem szabad elhanyagolni, vagy félvállról venni. Számos napvédőkrém létezik, válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú készítményt.

Ha a bőrünk UV-sugárzásnak van kitéve – beleértve a szoláriumot is – akkor a bőrrák veszélye fokozottan fennáll, ezért fontos a megfelelő napvédelem.

Hogyan vizsgáljuk az anyajegyeinket?

Bőrgyógyász szakorvos meg tudja mutatni a helyes önvizsgálatot, nagyon fontos rendszeresen átnézni testünket. Tükörben megvizsgáljuk a karjainkat, a kezeinket, a lábainkat és a lábfejet, az arcot a nyakat. A hát ellenőrzéséhez tükröt használjunk, vagy kérjük családtagjaink segítségét.

Ha tehetjük évente menjünk el szűrésre és nézzük meg anyajegyeiket szakemberrel! Egy pár perces vizsgálat életet menthet.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.