Menü

Anyajegyeink védelme nyáron

Ismerjük az anyajegyeinket, van belőlük kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális, ezek miatt nem kell aggódni, vagy megijedni, azonban a rendszeres vizsgálat nagyon fontos.

Mi az a melanoma?

A melanoma a bőrrák egyik, ha nem a legveszélyesebb típusa. A jó hír viszont, hogy korai stádiumában felfedezve könnyen kezelhető. A bőrrák egy fajtáját hívják melanomának, mely az anyajegyben vagy annak közelében nőhet, s korán felismerve és kezelve gyógyítható.

Gyanúra ad okot, ha az anyajegy színe, formája, felülete vagy nagysága megváltozik, kifekélyesedik, vérezni kezd. A betegség egyértelmű jele, hogy megváltozik az anyajegyünk: nőni, viszketni vagy vérezni kezd, ekkor feltétlen kérjünk időpontot bőrgyógyászunkhoz, aki megvizsgálja és dönt az eltávolítás mellett.

Az eltávolítást kérheti a beteg is, ha zavarja például dörzsöli a ruha, vagy zavaró helyen van például arcon, illetve szükséges eltávolítani, ha bőrrákot jelez.

Ha a bőrgyógyász az anyajegyvizsgálat során gyanús anyajegyet talál, akkor javasolni fogja az eltávolítását, melyre több módszer is létezik: fagyasztás, lézer, kiégetés és sebészi eltávolítás.

Szövettani vizsgálatra minden esetben szükség van, ennek eredménye alapján beszéljük meg a további tennivalókat a kezelőorvossal.

Nyár előtt nagyon fontos, hogy sort kerítsünk az anyajegyvizsgálatra, a napozás pedig komoly odafigyelést igényel. A bőrünk védelme nem játék, nem szabad elhanyagolni, vagy félvállról venni. Számos napvédőkrém létezik, válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú készítményt.

Ha a bőrünk UV-sugárzásnak van kitéve – beleértve a szoláriumot is – akkor a bőrrák veszélye fokozottan fennáll, ezért fontos a megfelelő napvédelem.

Hogyan vizsgáljuk az anyajegyeinket?

Bőrgyógyász szakorvos meg tudja mutatni a helyes önvizsgálatot, nagyon fontos rendszeresen átnézni testünket. Tükörben megvizsgáljuk a karjainkat, a kezeinket, a lábainkat és a lábfejet, az arcot a nyakat. A hát ellenőrzéséhez tükröt használjunk, vagy kérjük családtagjaink segítségét.

Ha tehetjük évente menjünk el szűrésre és nézzük meg anyajegyeiket szakemberrel! Egy pár perces vizsgálat életet menthet.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.