Menü

Mennyi vízre van szükségünk és milyen forrásokból juthatunk hozzá?

Sok kérdés felmerül a folyadékfogyasztással kapcsolatban, a legfontosabbakat most szeretnénk ebben a cikkben összeszedni.

A legfontosabb kérdések egyike, hogy mit, mikor és mennyit igyunk:

Nyilván a legjobb a víz, már a napot érdemes ezzel kezdeni, s étkezések között is a nap folyamán folyamatosan pótoljuk a folyadékot szervezetünkben, s még este lefekvés előtt is igyunk meg egy pohárral.

A kérdésre, hogy mennyit igyunk, nos a válasz nagyon egyéni.

Egy újszülött vízkészlete 97%, mely idővel egyre fogyatkozik. Időseknél, ha ez az arány 35% alá megy, akkor az már halálos, ez azonban a két szélsőséges példa. A neten találhatóak úgynevezett vízfogyasztási kalkulátorok, ezek segítségével kiszámolhatjuk, hogy mennyi vízre van szüksége a szervezetünknek. Egy felnőtt ember testtömegének körülbelül 60 százaléka víz, mely létfontosságú a sejtjeinknek, ezért kell pótolni rendszeresen ezt a mennyiséget, hiszen már 1-2%-os veszteség fejfájást, fáradtságot, szédülést okozhat.

Minél nagyobb a testtömegünk, annál több folyadékot kell innunk, így a túlsúlyos emberek vízpótlása más, mint a normális testtömegűeké. Megjegyzem a megfelelő folyadékbevitel a súlycsökkentést is segíti, hiszen nagyon sokszor akkor is eszünk, amikor nem is éhesek vagyunk, hanem csak szomjasak.

Mivel pótolhatjuk a folyadékot a víziváson kívül?

Például zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel, melyeknek átlagosan 85-90%-a víz. Bár a folyadék pótlásának legideálisabb módja a víz, a változatosság miatt beiktathatunk 100 százalékos gyümölcsleveket, tejet, kakaót, kávét, limonádékat, ízesített vizeket.

Tudni kell, hogy aki sokat kávézik, sok vizet hajt ki a szervezetéből, hiszen a koffein köztudottan vízhajtó hatással bír, ezért egy csésze fekete után is fontos inni egy nagy pohár vizet.

Mennyi vízre van szükségünk naponta?

Naponta kb. 2 és fél liter vizet veszítünk különböző csatornákon keresztül: vizelettel, légzéssel, izzadással, széklettel, ezért ugyanennyit kell pótoljunk is.

Sport, fizikai munka, edzés esetén, illetve kánikulai melegben, hőségben vagy speciális állapotokban – pl. terhesség, szoptatás idején, hasmenéskor, hányás és egyéb betegségek esetén –akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk, de több folyadék szükséges például az iskolában, tanuláskor, vizsgázás előtt is, ugyanis a mentális teljesítményt erősen befolyásolja hidratáltsági állapotunk.

Edzés alatt sokat romolhat a fizikai teljesítőképességünk, ha nem iszunk eleget, autóvezetés közben pedig segíti az éberséget, ha odafigyelünk a folyadékpótlásra, ezért indulás előtt is készítsünk magunk mellé egy palack vizet még akkor is, ha rövidebb távra indulunk.

Hosszabb ideig tartó, intenzív sportolás alkalmával a víz mellet indokolt lehet még a különféle sportitalok, izotóniás italok fogyasztása, amely biztosítja a víz-, szénhidrát- és ásványianyag-pótlást.

Akiknek vese-, szív- vagy anyagcsere-betegségük van, mindenképp kérjék ki és fogadják meg orvosuk tanácsát a napi folyadékszükséglet tekintetében, ugyanis nekik akár ártalmas is lehet a túl sok folyadék bevitele.

Melyek a jelei annak, ha keveset ittunk?

Amennyiben fejfájást, fáradtságot, fizikai állóképességünk csökkenését tapasztaljuk, akkor dehidratáció áll a tünetek hátterében. Különösen a túlsúlyos gyermekek esetében kell odafigyelni arra, hogy nekik több folyadékra van szükségük, így ők még jobban ki vannak téve a dehidratáció veszélyének. A gyereken kívül az idősek esetében is fontos az odafigyelés, hiszen ők is veszélyeztetettek. Az idősek kevesebbet esznek, isznak, elfelejtkeznek a folyadékpótlásról, ezért őket is folyamatosan figyelmeztetni kell erre, kínáljuk őket rendszeresen vízzel és egyéb italokkal, teákkal.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?