Menü

Szürkehályog műtét: mit kell tudni róla?

A szürkehályog széles körben ismert, és legtöbbször műtéti kezelést igénylő betegség, állapot. A szemlencse elhomályosodásával, elszürkülésével jár. Mivel ez a korral alakul ki, inkább az idősebb korosztály körében elterjedt. De vajon kell-e félni a műtéttől, illetve mivel jár a folyamat?

A szürkehályog műtét ma már az egész világon rutin eljárásnak számít. A műtét során a szemlencse eltávolítását követően azt egy mesterséges lencsével helyettesítik, így adva vissza a beteg éleslátását.

A páciensek leggyakrabban azt veszik észre, hogy a perifériás látásuk kezd elhomályosulni. Minden esetben az orvos dönti el az állapot súlyosságától függően, hogy szükség van-e már műtéti beavatkozásra. A szürkehályog esetében, ha várni kell a műtétre, az nincs negatív hatással a szem egészségére.

Felkészülés a műtétre

Minden esetben a saját orvosunk utasításait kell követni, de az általános intézkedések általában megegyeznek.

A műtét előtt általában 12 órával nem szabad enni és inni. Esetlegesen el kell hagyni a rendszeresen szedett véralvadásgátló gyógyszereket. Mindig tudassuk a szakorvosunkkal, milyen gyógyszereket szedünk, hogy az orvosnak legyen rálátása, és el tudja dönteni, ezek szedése befolyásolhatja-e a műtétet. Előfordulhat, hogy a műtét előtti napokban antibiotikus szemcseppeket ír majd fel az orvos.

A műtétet követően legtöbbször azonnal haza lehet menni, de tilos vezetni, és otthonra is érdemes segítséget hívni. Az első egy hétben különböző aktivitásokat is korlátozottan lehet végezni, például nem ajánlott hajolni és emelni.

Műtét előtt

Körülbelül egy héttel a műtét előtt elvégeznek egy ultrahangot, hogy megmérjék a szem méretét és alakját. Ez segíti a megfelelő lencseimplantátum kiválasztását. Általában egy intraokuláris lencsét ültetnek a szembe a szemlencse helyett. Ezt a páciens nem érzi, nem látja, nem igényel további kezelést, a szemnek ezt követően állandó részét fogja alkotni.

Az intraokuláris lencséknek többféle típusa van. A megfelelőt a szakorvos választja ki. A lencsék műanyagból, akrilból vagy szilikonból készülnek. Létezik olyan lencse is, ami blokkolja az ultraibolya sugárzást. Egyes lencsék merevek, mások flexibilisek. Ez utóbbiak talán azért jobbak, mert a műtét során kisebb bemetszés szükséges a beültetésükhöz, és lehet, hogy öltésekre sem lesz szükség ellentétben a merev lencsékkel.

A műtét

A szürkehályog műtétet ambuláns ellátás keretein belül végzik, és körülbelül egy órán keresztül tart. A pupilla kitágításával kezdenek, azután helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Néha nyugtatót is alkalmaznak, hogy a páciens relaxáltabb legyen. Az elhomályosult szemlencsét eltávolítják, és a helyére egy tiszta, mesterséges lencsét ültetnek be. Az elszürkült szemlencse kivételének is több módja van, de ebbe jobban most nem megyünk bele.

Műtét után

A beavatkozást követően néhány napon belül javulni kezd a látás. Kezdetben teljesen normális a homályos látás, mivel a szem gyógyul, és hozzá kell szoknia az új helyzethez.

A színek világosabbnak tűnhetnek, mert egy új, tiszta szemlencse került az elszürkült helyébe. A műtét után lesz még néhány kontrollvizsgálat néhány nappal, majd kb. egy hónappal később.

A viszkető szem, illetve egy minimális diszkomfort érzés normális, ez eltarthat néhány napig, mire elmúlik. Ne nyomkodjuk, illetve dörzsöljük a szemet!

Orvosi javaslatra viselhetünk szemkötőt a műtét napján és az azt követő rövidebb időszak során. Lehet, hogy szemcseppet vagy valamiféle gyógyszert is fogunk kapni, hogy lecsökkentsék a gyulladás kialakulásának esélyét. Néha ezeket a szereket a szembe injektálják, így a műtétet követően már semmire nincs szükség.

A teljes felépülés nyolc héten belül várható. A legtöbb embernek szüksége van szemüvegre a szürkehályog műtétet követően, és nagyjából két-három hónappal a beavatkozás után derül ki, hogy ennek milyen erősnek kell lennie.

Ha mindkét szemen szürkehályog van, a második műtétet csak az első műtétet követő teljes gyógyulás utánra írják ki.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.