Menü

Kardio vagy erősítés?

Ez egy elég kényes és mondhatni állandó vitatéma, egymás győzködése a sportolók között, különösen a hölgyeknél, én csak azt nem értem miért. Hiszen nem vagyunk egyformák és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek a testépítés vonzó, míg egy izmos hölgy pont a futás szerelmeseire és alakjukra néz furcsa szemmel. Nézzük a jó oldalait ezeknek az edzésformáknak. Vita nélkül.

A kardio- és az erősítő, súlyzós edzések nagyon különböznek egymástól. Mindkettő hatékony, egyik sem rosszabb vagy jobb, csak máshogy hatnak a testre.

Kardio edzésformák alatt olyan mozgásokat értünk, melyek a keringési rendszerünk működését fejlesztik, állóképességünket javítják, például kerékpározás, futás, úszás.

Az erősítés lényege pedig az izomerő- és izomtömeg fejlesztés.

Személy szerint nem szeretem azokat a képeket, mikor a kettő látványos különbségével érvelnek, hiszen mint írtam, nem vagyunk egyformák és az ízlése is mindenkinek más, nem feltétlen szeretne mindenki izmos női testre és vastagabb combokra, nagyon popsira törekedni, más meg azt vágta a fejemhez, hogy mi futónők „kisfiús” alkatúak vagyunk, amivel viszont határozottan nem értek egyet.

Mindkét edzésformát űzöm, mert igen, ilyen is van, személy szerint a futás mellé elengedhetetlennek tartom a törzsünk, vázunk, gerincünk erősítését, a konditermi edzések pedig az alakot is szépen formálják, a kardioval pedig hatékonyan lehet égetni a zsírt.

A kardio edzéseknél megnövekedett pulzusszám mellett indul be a zsírégetés, felgyorsul az anyagcsere, az erősítő edzések alatt pedig izmot építünk.

A kardio több kalóriát eléget, a súlyzós edzés viszont még a gyakorlatok befejezte után is pörgetik az anyagcserét, égetik a zsírt, arról nem is beszélve, hogy nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el, még nyugalmi állapotban is.

Erősítő edzések során bár tónusosabb lesz a testünk és nagyobb lesz az izomtömegünk, a keringési rendszer mégsem fog javulni, ami a testi működés egyik alapja.

Kardió edzéseket leginkább akkor kell végezni, ha az állóképességet, a keringési rendszert szeretnénk fejleszteni, erősítő edzéseket pedig akkor, ha jobb erőnlétet, formásabb testet szeretnénk.

Nos a kérdésre a válasz, hogy melyik edzésforma mellett döntsünk: mindkettő mellett! Szakértők azt javasolják, hogy érdemes a két edzésfajtát egymással ötvözni, hogy a zsírégetés és az izomépülés egyaránt maximalizálva legyen, s emellett semmiképp se feledkezzünk el a megfelelő táplálkozásról, hiszen anélkül aligha lehetne hatékony bármelyik edzéstípus is.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.