Menü

Kardio vagy erősítés?

Ez egy elég kényes és mondhatni állandó vitatéma, egymás győzködése a sportolók között, különösen a hölgyeknél, én csak azt nem értem miért. Hiszen nem vagyunk egyformák és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek a testépítés vonzó, míg egy izmos hölgy pont a futás szerelmeseire és alakjukra néz furcsa szemmel. Nézzük a jó oldalait ezeknek az edzésformáknak. Vita nélkül.

A kardio- és az erősítő, súlyzós edzések nagyon különböznek egymástól. Mindkettő hatékony, egyik sem rosszabb vagy jobb, csak máshogy hatnak a testre.

Kardio edzésformák alatt olyan mozgásokat értünk, melyek a keringési rendszerünk működését fejlesztik, állóképességünket javítják, például kerékpározás, futás, úszás.

Az erősítés lényege pedig az izomerő- és izomtömeg fejlesztés.

Személy szerint nem szeretem azokat a képeket, mikor a kettő látványos különbségével érvelnek, hiszen mint írtam, nem vagyunk egyformák és az ízlése is mindenkinek más, nem feltétlen szeretne mindenki izmos női testre és vastagabb combokra, nagyon popsira törekedni, más meg azt vágta a fejemhez, hogy mi futónők „kisfiús” alkatúak vagyunk, amivel viszont határozottan nem értek egyet.

Mindkét edzésformát űzöm, mert igen, ilyen is van, személy szerint a futás mellé elengedhetetlennek tartom a törzsünk, vázunk, gerincünk erősítését, a konditermi edzések pedig az alakot is szépen formálják, a kardioval pedig hatékonyan lehet égetni a zsírt.

A kardio edzéseknél megnövekedett pulzusszám mellett indul be a zsírégetés, felgyorsul az anyagcsere, az erősítő edzések alatt pedig izmot építünk.

A kardio több kalóriát eléget, a súlyzós edzés viszont még a gyakorlatok befejezte után is pörgetik az anyagcserét, égetik a zsírt, arról nem is beszélve, hogy nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el, még nyugalmi állapotban is.

Erősítő edzések során bár tónusosabb lesz a testünk és nagyobb lesz az izomtömegünk, a keringési rendszer mégsem fog javulni, ami a testi működés egyik alapja.

Kardió edzéseket leginkább akkor kell végezni, ha az állóképességet, a keringési rendszert szeretnénk fejleszteni, erősítő edzéseket pedig akkor, ha jobb erőnlétet, formásabb testet szeretnénk.

Nos a kérdésre a válasz, hogy melyik edzésforma mellett döntsünk: mindkettő mellett! Szakértők azt javasolják, hogy érdemes a két edzésfajtát egymással ötvözni, hogy a zsírégetés és az izomépülés egyaránt maximalizálva legyen, s emellett semmiképp se feledkezzünk el a megfelelő táplálkozásról, hiszen anélkül aligha lehetne hatékony bármelyik edzéstípus is.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.