Menü

Kardio vagy erősítés?

Ez egy elég kényes és mondhatni állandó vitatéma, egymás győzködése a sportolók között, különösen a hölgyeknél, én csak azt nem értem miért. Hiszen nem vagyunk egyformák és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek a testépítés vonzó, míg egy izmos hölgy pont a futás szerelmeseire és alakjukra néz furcsa szemmel. Nézzük a jó oldalait ezeknek az edzésformáknak. Vita nélkül.

A kardio- és az erősítő, súlyzós edzések nagyon különböznek egymástól. Mindkettő hatékony, egyik sem rosszabb vagy jobb, csak máshogy hatnak a testre.

Kardio edzésformák alatt olyan mozgásokat értünk, melyek a keringési rendszerünk működését fejlesztik, állóképességünket javítják, például kerékpározás, futás, úszás.

Az erősítés lényege pedig az izomerő- és izomtömeg fejlesztés.

Személy szerint nem szeretem azokat a képeket, mikor a kettő látványos különbségével érvelnek, hiszen mint írtam, nem vagyunk egyformák és az ízlése is mindenkinek más, nem feltétlen szeretne mindenki izmos női testre és vastagabb combokra, nagyon popsira törekedni, más meg azt vágta a fejemhez, hogy mi futónők „kisfiús” alkatúak vagyunk, amivel viszont határozottan nem értek egyet.

Mindkét edzésformát űzöm, mert igen, ilyen is van, személy szerint a futás mellé elengedhetetlennek tartom a törzsünk, vázunk, gerincünk erősítését, a konditermi edzések pedig az alakot is szépen formálják, a kardioval pedig hatékonyan lehet égetni a zsírt.

A kardio edzéseknél megnövekedett pulzusszám mellett indul be a zsírégetés, felgyorsul az anyagcsere, az erősítő edzések alatt pedig izmot építünk.

A kardio több kalóriát eléget, a súlyzós edzés viszont még a gyakorlatok befejezte után is pörgetik az anyagcserét, égetik a zsírt, arról nem is beszélve, hogy nagyobb izomtömeg több kalóriát éget el, még nyugalmi állapotban is.

Erősítő edzések során bár tónusosabb lesz a testünk és nagyobb lesz az izomtömegünk, a keringési rendszer mégsem fog javulni, ami a testi működés egyik alapja.

Kardió edzéseket leginkább akkor kell végezni, ha az állóképességet, a keringési rendszert szeretnénk fejleszteni, erősítő edzéseket pedig akkor, ha jobb erőnlétet, formásabb testet szeretnénk.

Nos a kérdésre a válasz, hogy melyik edzésforma mellett döntsünk: mindkettő mellett! Szakértők azt javasolják, hogy érdemes a két edzésfajtát egymással ötvözni, hogy a zsírégetés és az izomépülés egyaránt maximalizálva legyen, s emellett semmiképp se feledkezzünk el a megfelelő táplálkozásról, hiszen anélkül aligha lehetne hatékony bármelyik edzéstípus is.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.