Menü

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

A kullancs sajnos az az élőlény, ami csípése során komoly gondokat okozhat szervezetünknek. Ez a rovar nem csak ránk, hanem háziállatainkra is egészségkárosító hatással lehet, mivel nem egy-, hanem két-, három gazdás is lehet, ami azt jelenti, hogy nem csak egy testbe fúrja magát, hanem átmászik más test bőrébe is, így ezzel komoly baktérium- és vírusfertőzéseket hordozhat magával. A legismertebb ilyen betegségek a Lyme-kór és az agyhártyagyulladást okozó vírus. Mindkettő kezelhető nyavalya, de későn észlelve súlyos következményeket hozhat magával. Tévhit, hogy ezeket a betegségeket maga a kullancs okozza, mert a rovar bélrendszerében élő baktériumok, vírusok kerülnek bele a vérszívás útján a véráramunkba.

Fontos a megelőzés, ennek számos módja van már. Amikor kirándulni megyünk, lehetőleg vegyünk magas szárú zoknit, ezzel nehezítjük a bőrünkhöz való feljutását. Drogériákban, gyógyszertárakban kapható pumpás, vagy spray változatú riasztók is nagyon hatásosak, de figyeljünk oda a használati utasításában olvasható információkra. Nem mindegyiket lehet közvetlenül bőrre, hanem csak ruházatra fújni, emellett csak bizonyos fajtákat lehet kisgyerekek közelében alkalmazni. Főként bababoltokban kaphatóak azok a riasztók, amik ultrahangos módszerrel tartják távol őket. Komoly hangsúlyt fektetnek az egészségügyben a védőoltásra is, ennek első köre három szuriból áll, majd az emlékeztetőket három évente kell beböketni. Turázás, játszóterezés után érdemes végignézni hajlatainkat, hajunkat, nem érkezett e nem vár vendégünk.

Mi van akkor, ha mégis megtámad minket? Tudni kell, hogy nem az egész állat mászik bőrünk alá, hanem csak fejét fúrja be, így testébe tudja szívni vérünket. Amikor eltávolításon gondolkodunk, érdemes erre speciális eszközöket beszerezni. A patikában szuper kis kellékek vannak már erre. Ne álljunk neki, szemöldökcsipesszel vagy tővel piszkálni, legfőképp ne higgyünk a népi gyógymódnak, miszerint pálinkával kell áztatni és akkor kibújik magától. Ezek egyáltalán nem hatásos módszerek, sőt, veszélyesek is lehetnek, mivel, ha nem szakszerűen szedjük ki, megnyomhatjuk testét, amivel gyorsabban vérkeringésünkbe juttathatjuk a kórokozókat.

A speciális eszközök, mint kullancs csipesz, vagy kanál a könnyebb és biztonságosabb kiemelés céljából készültek. Arra kell elsősorban figyelnünk, hogy mindig fertőtlenítsük le az eszközt használat előtt és után is. A szerkezettel próbáljunk a kullancs fejéhez legközelebb nyúlni, majd egy lassú tekerő és húzó mozdulattal kiszedni. Nem kell megijedni, ha a feje bőrünkben marad, de érdemes erről orvossal konzultálni. Amennyiben bármilyen nem várt tünetet észlelünk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

A kullancs csípés nem játék, próbáljuk meg elkerülni, ha pedig mégis belénk fúrja magát, a lehető leghamarabb távolítsuk el, de ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, nyugodtan kérjünk segítséget a legközelebbi rendelőben. Természetben töltött időhöz pedig szerezzünk be egy eltávolító eszközt, fertőtlenítőszert, és ragtapaszt.

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.