Menü

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

A kullancs sajnos az az élőlény, ami csípése során komoly gondokat okozhat szervezetünknek. Ez a rovar nem csak ránk, hanem háziállatainkra is egészségkárosító hatással lehet, mivel nem egy-, hanem két-, három gazdás is lehet, ami azt jelenti, hogy nem csak egy testbe fúrja magát, hanem átmászik más test bőrébe is, így ezzel komoly baktérium- és vírusfertőzéseket hordozhat magával. A legismertebb ilyen betegségek a Lyme-kór és az agyhártyagyulladást okozó vírus. Mindkettő kezelhető nyavalya, de későn észlelve súlyos következményeket hozhat magával. Tévhit, hogy ezeket a betegségeket maga a kullancs okozza, mert a rovar bélrendszerében élő baktériumok, vírusok kerülnek bele a vérszívás útján a véráramunkba.

Fontos a megelőzés, ennek számos módja van már. Amikor kirándulni megyünk, lehetőleg vegyünk magas szárú zoknit, ezzel nehezítjük a bőrünkhöz való feljutását. Drogériákban, gyógyszertárakban kapható pumpás, vagy spray változatú riasztók is nagyon hatásosak, de figyeljünk oda a használati utasításában olvasható információkra. Nem mindegyiket lehet közvetlenül bőrre, hanem csak ruházatra fújni, emellett csak bizonyos fajtákat lehet kisgyerekek közelében alkalmazni. Főként bababoltokban kaphatóak azok a riasztók, amik ultrahangos módszerrel tartják távol őket. Komoly hangsúlyt fektetnek az egészségügyben a védőoltásra is, ennek első köre három szuriból áll, majd az emlékeztetőket három évente kell beböketni. Turázás, játszóterezés után érdemes végignézni hajlatainkat, hajunkat, nem érkezett e nem vár vendégünk.

Mi van akkor, ha mégis megtámad minket? Tudni kell, hogy nem az egész állat mászik bőrünk alá, hanem csak fejét fúrja be, így testébe tudja szívni vérünket. Amikor eltávolításon gondolkodunk, érdemes erre speciális eszközöket beszerezni. A patikában szuper kis kellékek vannak már erre. Ne álljunk neki, szemöldökcsipesszel vagy tővel piszkálni, legfőképp ne higgyünk a népi gyógymódnak, miszerint pálinkával kell áztatni és akkor kibújik magától. Ezek egyáltalán nem hatásos módszerek, sőt, veszélyesek is lehetnek, mivel, ha nem szakszerűen szedjük ki, megnyomhatjuk testét, amivel gyorsabban vérkeringésünkbe juttathatjuk a kórokozókat.

A speciális eszközök, mint kullancs csipesz, vagy kanál a könnyebb és biztonságosabb kiemelés céljából készültek. Arra kell elsősorban figyelnünk, hogy mindig fertőtlenítsük le az eszközt használat előtt és után is. A szerkezettel próbáljunk a kullancs fejéhez legközelebb nyúlni, majd egy lassú tekerő és húzó mozdulattal kiszedni. Nem kell megijedni, ha a feje bőrünkben marad, de érdemes erről orvossal konzultálni. Amennyiben bármilyen nem várt tünetet észlelünk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

A kullancs csípés nem játék, próbáljuk meg elkerülni, ha pedig mégis belénk fúrja magát, a lehető leghamarabb távolítsuk el, de ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, nyugodtan kérjünk segítséget a legközelebbi rendelőben. Természetben töltött időhöz pedig szerezzünk be egy eltávolító eszközt, fertőtlenítőszert, és ragtapaszt.

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Jótékonysági Mikulásfutás, jótékonysági futóversenyek

Az utóbbi években a jótékonysági futóversenyek egyedülálló platformja indult el, ahogy divatosak lettek a virtuális futások is, ahogy a szezon közeledtével a Mikulásfutások is. Miben más egy jótékonysági futás? Mit jelent a virtuális futás?

Ehető ajándékok

Bár az idei karácsony kicsit más lesz, mint korábban, azért az ünnephez spórolás ide vagy oda, hozzátartozik a készülődés, a várakozás, ajándékkészítés. Ha nem szeretnél sok pénzt kiadni mégis ötletes és kreatív ajándékot keresel, akkor a következő ehető ajándékrecepteket szeretni fogod! Ajándékozz személyeset!

Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!

Hiszem és remélem, hogy nagyon sok olyan ember van, aki szeretne és tud is segíteni másokon. Sok jólelkű és segíteni akaró ajándékozó van. Ők biztosan részt vesznek a cipősdoboz akcióban.

Tippek, hogy meghittebb legyen a karácsonyi készülődés

Elérkezett az advent, s vele a karácsonyi ráhangolódás időszaka. Ünneplőbe öltözik a szívünk, készülődünk, családi hagyományok alakulnak ki.

Tippek egy egészségesebb karácsonyért

Lassan újra elérkezik az év azon szakasza, amit sokan az elengedéssel társítanak. De amíg a karácsony egy csodálatos időszak, hogy együnk, igyunk és vidámak legyünk, a túlzott engedékenységet érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk az újév elején belekerülni az őrült fogyókúra pánikba.