Menü

Mit árul el a vizeletünk színe?

Talán ez ma tabutéma, azonban számos olyan betegség létezik, amelyre a vizelet megváltozásából lehet következtetni, így nagyon fontos dolognak tartom beszélni erről, hogy felismerjük a tüneteket. Magyarországon minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, ezek pedig megelőzhetőek lennének.

A vizeletnek több színe is lehet, amely segít azonosítani, ha valamilyen betegségben szenvedünk. Egy vizeletvizsgálat nagyon sok információt mutat az egészségi állapotunkról, ezért is ajánlatos évente legalább egyszer vizeletvizsgálatra menni, illetve a veséink védelme érdekében figyelnünk kell arra, hogy fogyasszunk napi 2-2,5 liter vizet, étkezzünk egészségesen és ne cipeljük magunkon túlsúlyt.

Mi derül ki a vizeletünk színéből?

Ha színtelen, vagy átlátszó, az arra enged következtetni, hogy sok vizet ittunk, s itt kell megjegyezni, hogy a túl sok folyadék fogyasztása sem egészséges.

Ha fehéres, opálos a vizelet, akkor a vese nagy mennyiségű fehérjét ürít.

Ha halványsárga, akkor valószínűleg minden rendben van.

Ha azonban sötét narancssárga, (s ez nem reggel történik, amikor is ez teljesen normálisnak számít, hiszen az éjszaka sokáig tárolódott a húgyhólyagban a vizelet) akkor az napközbeni folyadékhiányra utalhat, illetve epeproblémára, ha huzamosabb ideig fennáll ez az állapot, akkor májbetegségre.

A piros, rózsaszín vizeletnél gondoljuk át, hogy nem ettünk -e valamely piros színű ételt, gyümölcsöt, ha nem étel okozza és véres a vizelet akkor az komoly húgyúti betegségekre hívja fel a figyelmet, orvoshoz kell fordulni.

Ha kék vagy zöldes szín jelenik meg, akkor az szokatlan genetikai állapotot jelez, magas kalciumszintet, vagy pedig bizonyos ételek fogyasztásának, bizonyos gyógyszerek hatásának köszönhető. Nem kell megijedni, de szükséges orvossal konzultálni.

A lila szín rendkívül ritka, ez veseelégtelenség jele lehet, orvoshoz kell fordulni lehetőleg azonnal, továbbá, ha a vizelet időnként habosnak tűnik, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, mert valamilyen veseprobléma lehet a háttérben.

Egészségesen is ajánlott évente legalább egyszer felkeresni a háziorvost és egy általános laborvizsgálatot kérni, ha pedig kockázati tényezőkkel rendelkezünk, betegségeink vannak, vagy túlsúllyal küzdünk, akkor ezek rendszeres vizsgálata elengedhetetlenül fontos.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?