Menü

Mit árul el a vizeletünk színe?

Talán ez ma tabutéma, azonban számos olyan betegség létezik, amelyre a vizelet megváltozásából lehet következtetni, így nagyon fontos dolognak tartom beszélni erről, hogy felismerjük a tüneteket. Magyarországon minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, ezek pedig megelőzhetőek lennének.

A vizeletnek több színe is lehet, amely segít azonosítani, ha valamilyen betegségben szenvedünk. Egy vizeletvizsgálat nagyon sok információt mutat az egészségi állapotunkról, ezért is ajánlatos évente legalább egyszer vizeletvizsgálatra menni, illetve a veséink védelme érdekében figyelnünk kell arra, hogy fogyasszunk napi 2-2,5 liter vizet, étkezzünk egészségesen és ne cipeljük magunkon túlsúlyt.

Mi derül ki a vizeletünk színéből?

Ha színtelen, vagy átlátszó, az arra enged következtetni, hogy sok vizet ittunk, s itt kell megjegyezni, hogy a túl sok folyadék fogyasztása sem egészséges.

Ha fehéres, opálos a vizelet, akkor a vese nagy mennyiségű fehérjét ürít.

Ha halványsárga, akkor valószínűleg minden rendben van.

Ha azonban sötét narancssárga, (s ez nem reggel történik, amikor is ez teljesen normálisnak számít, hiszen az éjszaka sokáig tárolódott a húgyhólyagban a vizelet) akkor az napközbeni folyadékhiányra utalhat, illetve epeproblémára, ha huzamosabb ideig fennáll ez az állapot, akkor májbetegségre.

A piros, rózsaszín vizeletnél gondoljuk át, hogy nem ettünk -e valamely piros színű ételt, gyümölcsöt, ha nem étel okozza és véres a vizelet akkor az komoly húgyúti betegségekre hívja fel a figyelmet, orvoshoz kell fordulni.

Ha kék vagy zöldes szín jelenik meg, akkor az szokatlan genetikai állapotot jelez, magas kalciumszintet, vagy pedig bizonyos ételek fogyasztásának, bizonyos gyógyszerek hatásának köszönhető. Nem kell megijedni, de szükséges orvossal konzultálni.

A lila szín rendkívül ritka, ez veseelégtelenség jele lehet, orvoshoz kell fordulni lehetőleg azonnal, továbbá, ha a vizelet időnként habosnak tűnik, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, mert valamilyen veseprobléma lehet a háttérben.

Egészségesen is ajánlott évente legalább egyszer felkeresni a háziorvost és egy általános laborvizsgálatot kérni, ha pedig kockázati tényezőkkel rendelkezünk, betegségeink vannak, vagy túlsúllyal küzdünk, akkor ezek rendszeres vizsgálata elengedhetetlenül fontos.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.