Menü

A máj: legnagyobb mirigyünk felépítése és főbb funkciói

A máj a legnagyobb szilárd szervünk és egyben testünk legnagyobb mirigye is. Több, mint 500 fontos feladatot lát el.

Funkciói közé tartozik a méregtelenítés, a fehérjeszintézis (=előállítás) és az emésztés segítsége. A máj is az emésztőrendszer része.

A máj szerkezete

A máj a hasüreg jobb felső kvadránsában helyezkedik el, a rekeszizom alatt. Tömege egyénenként eltérő, de körülbelül 1,3 kg-ot nyom. Az emberi szervezetben ennél egyedül a bőr nehezebb, illetve nagyobb szerv.

Durván nézve a máj háromszög alakú, és szerkezetileg két lebeny alkotja, amelyek közül a jobb oldali a nagyobb, a bal oldali a kisebb. A két lebenyt egy sarló alakú szalag választja el egymástól, ez köti a májat a rekeszizomhoz. A májat kívülről egy szálas szövetréteg borítja, az ún. Glisson-tok, amit pedig a hashártya vesz körül. Ezek segítségével marad a máj a helyén, és így lesz védve a fizikai behatásokkal szemben.

A máj két úton jut vérhez. A portális véna szállítja a tápanyagban gazdag vért az emésztőrendszerből, a hepatikus artéria pedig a szívből az oxigéndús vért hozza. A vérerek ezután kicsi kapillárisokra oszlanak, amelyek mindegyike egy-egy lobulusban (=lebenykében) végződik. A lobulusok a máj funkcionális egységei, és sejtek, ún. hepatociták millióit tartalmazzák. Három hepatikus véna szállítja el a vért a májból.

A máj főbb funkciói

Mint ahogy már a bevezetésben említettük, a májnak rengeteg funkciója van, ezek közül most néhány fontosat fogunk megemlíteni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Epetermelés: Az epe segít a vékonybélnek a zsír, a koleszterin és néhány vitamin lebontásában és felszívódásában.

Bilirubin felszívódás és metabolizálás: Ha a hemoglobin lebomlik, bilirubin képződik. Az ilyenkor képződő vasat a máj, illetve a csontvelő raktározza el, és majd ebből képződnek a következő vérsejtek.

Véralvadás segítése: A K-vitamin elengedhetetlen a véralvadásgátló faktorok képzéséhez, amelyek a véralvadás normális működéséhez szükségesek. Az epe is fontos szerepet tölt be a K-vitamin felszívódásában. Ahhoz, hogy a véralvadásgátló faktorok megfelelően képződjenek, elengedhetetlen, hogy a máj elegendő epét termeljen.

Zsíranyagcsere: A máj által termelt epe a zsírok lebontásában elengedhetetlen szerepet tölt be, hiszen azokat kisebb egységekre bontja, így könnyebben emészthetővé teszi.

Szénhidrát anyagcsere: A máj részt vesz a szénhidrátok tárolásában, glikogén formájában raktározza azt. A test ehhez hozzá tud nyúlni, ha szüksége van rá, és glükózzá tudja bontani, majd a véráramba juttatva a vércukorszint szabályozásában fel tudja használni, ha gyorsan energiára van szüksége.

Vitaminok és ásványi anyagok tárolása: A máj a zsírban oldódó vitaminok tárolójaként is ismert (A-, D-, E- és K-vitamin). Fentebb már említettük, hogy a vas tárolásában is szerepe van, azt ún. ferritin formájában raktározza.

Fehérje anyagcsere: A máj által termelt epe a fehérjék lebontásában, így könnyebb emészthetőségében is szerepet játszik.

„Megszűri” a vért: A máj „megszűri”, és eltávolít a vérből különféle összetevőket, például hormonokat, mint az ösztrogén vagy az aldoszteron, de az alkohol és más szerek, gyógyszerek eltávolítását is ő végzi.

Immunológiai funkció: A máj speciális immunsejtek segítségével megakadályozza, hogy a különböző betegséget okozó vírusok, baktériumok vagy más mikroorganizmusok a májba jussanak.

Albumintermelés: Az albumin a vérszérumban legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje. A zsírsavak és a szteroid hormonok szállításában vesz részt, ezáltal támogatja a megfelelő vérnyomást, illetve megakadályozza a vérerek szivárgását.

Angiotenzin előállítása: Ez egy peptidhormon, ami a vérerek összehúzásával a vérnyomás emelésében játszik szerepet.

A máj regenerációja

A máj és betöltött funkciói annyira nélkülözhetetlenek a szervezetben, hogy az evolúció biztosította számunkra, hogy regenerálni tudja önmagát mindaddig, amíg megőrizzük az egészségünket. Minden gerincesnek megvan az a képessége, hogy a mája regenerálódni tud (ha pl. egy részét eltávolítják). Egyébként a máj az egyetlen zsigeri szerv, ami regenerációra képes. Mindaddig képes teljes mértékben újranöveszteni önmagát, míg legalább a szövet 25%-a megmarad. Az eredeti méretére képes visszanőni, mindeközben pedig hiánytalanul ellátja feladatait.

Egerek esetében például, ha a máj 2/3-át eltávolítják, a fennmaradó szövet 7-10 napon belül képes magát újjáépíteni. Emberek esetében kicsit tovább tart a folyamat, de történhet olyan, hogy már 8-15 nap múlva újra 100%-ban tündököl a máj. A jobb vagy bal lebeny sebészi úton történő eltávolítása után a máj teljes felépülése általában 3 hónap után történik meg, de már 7-10 nappal a beavatkozást követően maximális a sejtaktivitás. A rákövetkező pár hétben pedig a máj szövetei teljesen megkülönböztethetetlenek lesznek az eredeti szövettől.

Felhasznált forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075#structure

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?