Menü

A máj: legnagyobb mirigyünk felépítése és főbb funkciói

A máj a legnagyobb szilárd szervünk és egyben testünk legnagyobb mirigye is. Több, mint 500 fontos feladatot lát el.

Funkciói közé tartozik a méregtelenítés, a fehérjeszintézis (=előállítás) és az emésztés segítsége. A máj is az emésztőrendszer része.

A máj szerkezete

A máj a hasüreg jobb felső kvadránsában helyezkedik el, a rekeszizom alatt. Tömege egyénenként eltérő, de körülbelül 1,3 kg-ot nyom. Az emberi szervezetben ennél egyedül a bőr nehezebb, illetve nagyobb szerv.

Durván nézve a máj háromszög alakú, és szerkezetileg két lebeny alkotja, amelyek közül a jobb oldali a nagyobb, a bal oldali a kisebb. A két lebenyt egy sarló alakú szalag választja el egymástól, ez köti a májat a rekeszizomhoz. A májat kívülről egy szálas szövetréteg borítja, az ún. Glisson-tok, amit pedig a hashártya vesz körül. Ezek segítségével marad a máj a helyén, és így lesz védve a fizikai behatásokkal szemben.

A máj két úton jut vérhez. A portális véna szállítja a tápanyagban gazdag vért az emésztőrendszerből, a hepatikus artéria pedig a szívből az oxigéndús vért hozza. A vérerek ezután kicsi kapillárisokra oszlanak, amelyek mindegyike egy-egy lobulusban (=lebenykében) végződik. A lobulusok a máj funkcionális egységei, és sejtek, ún. hepatociták millióit tartalmazzák. Három hepatikus véna szállítja el a vért a májból.

A máj főbb funkciói

Mint ahogy már a bevezetésben említettük, a májnak rengeteg funkciója van, ezek közül most néhány fontosat fogunk megemlíteni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Epetermelés: Az epe segít a vékonybélnek a zsír, a koleszterin és néhány vitamin lebontásában és felszívódásában.

Bilirubin felszívódás és metabolizálás: Ha a hemoglobin lebomlik, bilirubin képződik. Az ilyenkor képződő vasat a máj, illetve a csontvelő raktározza el, és majd ebből képződnek a következő vérsejtek.

Véralvadás segítése: A K-vitamin elengedhetetlen a véralvadásgátló faktorok képzéséhez, amelyek a véralvadás normális működéséhez szükségesek. Az epe is fontos szerepet tölt be a K-vitamin felszívódásában. Ahhoz, hogy a véralvadásgátló faktorok megfelelően képződjenek, elengedhetetlen, hogy a máj elegendő epét termeljen.

Zsíranyagcsere: A máj által termelt epe a zsírok lebontásában elengedhetetlen szerepet tölt be, hiszen azokat kisebb egységekre bontja, így könnyebben emészthetővé teszi.

Szénhidrát anyagcsere: A máj részt vesz a szénhidrátok tárolásában, glikogén formájában raktározza azt. A test ehhez hozzá tud nyúlni, ha szüksége van rá, és glükózzá tudja bontani, majd a véráramba juttatva a vércukorszint szabályozásában fel tudja használni, ha gyorsan energiára van szüksége.

Vitaminok és ásványi anyagok tárolása: A máj a zsírban oldódó vitaminok tárolójaként is ismert (A-, D-, E- és K-vitamin). Fentebb már említettük, hogy a vas tárolásában is szerepe van, azt ún. ferritin formájában raktározza.

Fehérje anyagcsere: A máj által termelt epe a fehérjék lebontásában, így könnyebb emészthetőségében is szerepet játszik.

„Megszűri” a vért: A máj „megszűri”, és eltávolít a vérből különféle összetevőket, például hormonokat, mint az ösztrogén vagy az aldoszteron, de az alkohol és más szerek, gyógyszerek eltávolítását is ő végzi.

Immunológiai funkció: A máj speciális immunsejtek segítségével megakadályozza, hogy a különböző betegséget okozó vírusok, baktériumok vagy más mikroorganizmusok a májba jussanak.

Albumintermelés: Az albumin a vérszérumban legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje. A zsírsavak és a szteroid hormonok szállításában vesz részt, ezáltal támogatja a megfelelő vérnyomást, illetve megakadályozza a vérerek szivárgását.

Angiotenzin előállítása: Ez egy peptidhormon, ami a vérerek összehúzásával a vérnyomás emelésében játszik szerepet.

A máj regenerációja

A máj és betöltött funkciói annyira nélkülözhetetlenek a szervezetben, hogy az evolúció biztosította számunkra, hogy regenerálni tudja önmagát mindaddig, amíg megőrizzük az egészségünket. Minden gerincesnek megvan az a képessége, hogy a mája regenerálódni tud (ha pl. egy részét eltávolítják). Egyébként a máj az egyetlen zsigeri szerv, ami regenerációra képes. Mindaddig képes teljes mértékben újranöveszteni önmagát, míg legalább a szövet 25%-a megmarad. Az eredeti méretére képes visszanőni, mindeközben pedig hiánytalanul ellátja feladatait.

Egerek esetében például, ha a máj 2/3-át eltávolítják, a fennmaradó szövet 7-10 napon belül képes magát újjáépíteni. Emberek esetében kicsit tovább tart a folyamat, de történhet olyan, hogy már 8-15 nap múlva újra 100%-ban tündököl a máj. A jobb vagy bal lebeny sebészi úton történő eltávolítása után a máj teljes felépülése általában 3 hónap után történik meg, de már 7-10 nappal a beavatkozást követően maximális a sejtaktivitás. A rákövetkező pár hétben pedig a máj szövetei teljesen megkülönböztethetetlenek lesznek az eredeti szövettől.

Felhasznált forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075#structure

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!