Menü

Az őszi-téli betegségek természetes gyógymódjai

Vannak olyan betegségek, amik inkább az őszi, téli időszakban kerülnek felszínre és nem mindig van szükségünk gyógyszeres kezelésre, ezért otthonunkban próbálkozhatunk házi praktikákkal, hogy gyorsabban gyógyuljunk.

Az év második felében érkeznek a jól megszokott légúti fertőzések, hiszen a hideg idő beköszöntével immunrendszerünk is gyengül. Nehezebben küzdjük le a bacikat, vírusokat, hiszen szervezetünk a még jó kis nyári időszakra van felkészülve. Akinek van gyermeke, tudja, hogy az őszi-téli hónapokban a közösségi élet velejárója a sok tüsszögés, orrfolyás, köhögés. Sokszor csak délutánra lobban be a betegség, amikor már csak ügyeletes orvosi ellátás van, mégis égető szükségünk lenne egy kis segítségre.

Nagyanyáink módszerei hatásosak, ezt a magam tapasztalatából is merem írni, de súlyosabb, nem múló tünetekkel, magas lázzal mindenképpen keressük fel háziorvosunkat a lehető leggyorsabban. De nézzük, mit is tehetünk mi, magunk, hogy hamarabb talpra álljunk.

Az egyik személyes kedvencem a gyömbér és a méz. A gyömbér antivirális és méregtelenítő képességének köszönhetően hatékonyan öli a vírusokat, izzasztó hatású, a méz pedig rengeteg vitamin tartalmaz, antiszeptikus, szintén antivirális, köptetőként is jól funkcionál és gyulladást is csökkent. Főzhetünk teát, amibe beleáztathatunk gyömbért és mézzel ízesíthetjük, de ha friss gyömbért veszünk, meghámozzuk, lereszeljük és mézbe keverjük, egyből mehet is egy finom teába. Ez egy igazi immunerősítő vitaminbomba.

A kakukkfű, a borsikafű, a bazsalikom és a boróka tea segít a fájdalmas nyelés elmulasztásában, és segítenek megszüntetni a felső légúti betegségek gyulladásait, kitisztítják az orrjáratokat, fertőtlenítik torkunkat. Köhögés esetén segítséget nyújthat a hagymatea és a pörkölt cukros víz vagy tej is. Éjszakai pihenésünket ilyen esetben támogathatjuk eukaliptusz illóolaj párologtatásával, mely elősegíti a légutak átjárhatóságát.

A kövirózsa az egyik legkiválóbb gyógynövény fülfájás esetén. Egy teljesen igénytelen, akár egy kis cserépben is eléldegélő növényről van szó, a sziklakertek közkedvelt zöldje. Leveleit szedve, annak levét kipréselve alkalmazzák. A fejet oldalra fordítva, a fájós fülbe pár cseppet cseppentve támogatja a gyulladás enyhülését.

Leginkább a nők körében ismeretesek az ilyentájt jelentkező felfázásos tünetek. Ezzel semmiképpen sem szabad játszani, mert nagyon komoly szövődményei is kialakulhatnak, azonnal forduljunk orvoshoz, amint ezt megtehetjük. Ellenben segíthetünk magunkon, hogy könnyebben átvészeljük a gyógyulás napjait. A kamillatea klasszikus fertőtlenítős és gyulladáscsökkentő szer, nem csak belsőleg, hanem külsőleg, ülőfürdőkén alkalmazva is hatásos. A csalántea mérsékelt, de a víz nagy mennyiségű fogyasztása átmossa, kvázi kimossa a szervezet érintett területeiről a kórokozókat.

Az influenzás, megfázásos időszak minden év vége közeledtével felüti fejét, ahhoz, hogy könnyebben átlendüljünk rajta, nézzünk körbe otthon, hogy milyen természetes gyógymóddal segíthetjük felépülésünket.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.