Menü

Az őszi-téli betegségek természetes gyógymódjai

Vannak olyan betegségek, amik inkább az őszi, téli időszakban kerülnek felszínre és nem mindig van szükségünk gyógyszeres kezelésre, ezért otthonunkban próbálkozhatunk házi praktikákkal, hogy gyorsabban gyógyuljunk.

Az év második felében érkeznek a jól megszokott légúti fertőzések, hiszen a hideg idő beköszöntével immunrendszerünk is gyengül. Nehezebben küzdjük le a bacikat, vírusokat, hiszen szervezetünk a még jó kis nyári időszakra van felkészülve. Akinek van gyermeke, tudja, hogy az őszi-téli hónapokban a közösségi élet velejárója a sok tüsszögés, orrfolyás, köhögés. Sokszor csak délutánra lobban be a betegség, amikor már csak ügyeletes orvosi ellátás van, mégis égető szükségünk lenne egy kis segítségre.

Nagyanyáink módszerei hatásosak, ezt a magam tapasztalatából is merem írni, de súlyosabb, nem múló tünetekkel, magas lázzal mindenképpen keressük fel háziorvosunkat a lehető leggyorsabban. De nézzük, mit is tehetünk mi, magunk, hogy hamarabb talpra álljunk.

Az egyik személyes kedvencem a gyömbér és a méz. A gyömbér antivirális és méregtelenítő képességének köszönhetően hatékonyan öli a vírusokat, izzasztó hatású, a méz pedig rengeteg vitamin tartalmaz, antiszeptikus, szintén antivirális, köptetőként is jól funkcionál és gyulladást is csökkent. Főzhetünk teát, amibe beleáztathatunk gyömbért és mézzel ízesíthetjük, de ha friss gyömbért veszünk, meghámozzuk, lereszeljük és mézbe keverjük, egyből mehet is egy finom teába. Ez egy igazi immunerősítő vitaminbomba.

A kakukkfű, a borsikafű, a bazsalikom és a boróka tea segít a fájdalmas nyelés elmulasztásában, és segítenek megszüntetni a felső légúti betegségek gyulladásait, kitisztítják az orrjáratokat, fertőtlenítik torkunkat. Köhögés esetén segítséget nyújthat a hagymatea és a pörkölt cukros víz vagy tej is. Éjszakai pihenésünket ilyen esetben támogathatjuk eukaliptusz illóolaj párologtatásával, mely elősegíti a légutak átjárhatóságát.

A kövirózsa az egyik legkiválóbb gyógynövény fülfájás esetén. Egy teljesen igénytelen, akár egy kis cserépben is eléldegélő növényről van szó, a sziklakertek közkedvelt zöldje. Leveleit szedve, annak levét kipréselve alkalmazzák. A fejet oldalra fordítva, a fájós fülbe pár cseppet cseppentve támogatja a gyulladás enyhülését.

Leginkább a nők körében ismeretesek az ilyentájt jelentkező felfázásos tünetek. Ezzel semmiképpen sem szabad játszani, mert nagyon komoly szövődményei is kialakulhatnak, azonnal forduljunk orvoshoz, amint ezt megtehetjük. Ellenben segíthetünk magunkon, hogy könnyebben átvészeljük a gyógyulás napjait. A kamillatea klasszikus fertőtlenítős és gyulladáscsökkentő szer, nem csak belsőleg, hanem külsőleg, ülőfürdőkén alkalmazva is hatásos. A csalántea mérsékelt, de a víz nagy mennyiségű fogyasztása átmossa, kvázi kimossa a szervezet érintett területeiről a kórokozókat.

Az influenzás, megfázásos időszak minden év vége közeledtével felüti fejét, ahhoz, hogy könnyebben átlendüljünk rajta, nézzünk körbe otthon, hogy milyen természetes gyógymóddal segíthetjük felépülésünket.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.