Menü

Az őszi-téli betegségek természetes gyógymódjai

Vannak olyan betegségek, amik inkább az őszi, téli időszakban kerülnek felszínre és nem mindig van szükségünk gyógyszeres kezelésre, ezért otthonunkban próbálkozhatunk házi praktikákkal, hogy gyorsabban gyógyuljunk.

Az év második felében érkeznek a jól megszokott légúti fertőzések, hiszen a hideg idő beköszöntével immunrendszerünk is gyengül. Nehezebben küzdjük le a bacikat, vírusokat, hiszen szervezetünk a még jó kis nyári időszakra van felkészülve. Akinek van gyermeke, tudja, hogy az őszi-téli hónapokban a közösségi élet velejárója a sok tüsszögés, orrfolyás, köhögés. Sokszor csak délutánra lobban be a betegség, amikor már csak ügyeletes orvosi ellátás van, mégis égető szükségünk lenne egy kis segítségre.

Nagyanyáink módszerei hatásosak, ezt a magam tapasztalatából is merem írni, de súlyosabb, nem múló tünetekkel, magas lázzal mindenképpen keressük fel háziorvosunkat a lehető leggyorsabban. De nézzük, mit is tehetünk mi, magunk, hogy hamarabb talpra álljunk.

Az egyik személyes kedvencem a gyömbér és a méz. A gyömbér antivirális és méregtelenítő képességének köszönhetően hatékonyan öli a vírusokat, izzasztó hatású, a méz pedig rengeteg vitamin tartalmaz, antiszeptikus, szintén antivirális, köptetőként is jól funkcionál és gyulladást is csökkent. Főzhetünk teát, amibe beleáztathatunk gyömbért és mézzel ízesíthetjük, de ha friss gyömbért veszünk, meghámozzuk, lereszeljük és mézbe keverjük, egyből mehet is egy finom teába. Ez egy igazi immunerősítő vitaminbomba.

A kakukkfű, a borsikafű, a bazsalikom és a boróka tea segít a fájdalmas nyelés elmulasztásában, és segítenek megszüntetni a felső légúti betegségek gyulladásait, kitisztítják az orrjáratokat, fertőtlenítik torkunkat. Köhögés esetén segítséget nyújthat a hagymatea és a pörkölt cukros víz vagy tej is. Éjszakai pihenésünket ilyen esetben támogathatjuk eukaliptusz illóolaj párologtatásával, mely elősegíti a légutak átjárhatóságát.

A kövirózsa az egyik legkiválóbb gyógynövény fülfájás esetén. Egy teljesen igénytelen, akár egy kis cserépben is eléldegélő növényről van szó, a sziklakertek közkedvelt zöldje. Leveleit szedve, annak levét kipréselve alkalmazzák. A fejet oldalra fordítva, a fájós fülbe pár cseppet cseppentve támogatja a gyulladás enyhülését.

Leginkább a nők körében ismeretesek az ilyentájt jelentkező felfázásos tünetek. Ezzel semmiképpen sem szabad játszani, mert nagyon komoly szövődményei is kialakulhatnak, azonnal forduljunk orvoshoz, amint ezt megtehetjük. Ellenben segíthetünk magunkon, hogy könnyebben átvészeljük a gyógyulás napjait. A kamillatea klasszikus fertőtlenítős és gyulladáscsökkentő szer, nem csak belsőleg, hanem külsőleg, ülőfürdőkén alkalmazva is hatásos. A csalántea mérsékelt, de a víz nagy mennyiségű fogyasztása átmossa, kvázi kimossa a szervezet érintett területeiről a kórokozókat.

Az influenzás, megfázásos időszak minden év vége közeledtével felüti fejét, ahhoz, hogy könnyebben átlendüljünk rajta, nézzünk körbe otthon, hogy milyen természetes gyógymóddal segíthetjük felépülésünket.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.