Menü

Miért nem jó tévé előtt elaludni?

Sokan alszanak olyan szobában, ahol televízió van, sőt sokan alszanak el a bekapcsolt tévé mellett, ennek pedig számos káros egészségügyi hatásai van, amiatt érdemes lenne elhagyni ezt a rossz szokást.

A másik tábor, akik csak sötétben és csendes nyugalomban tudnak aludni, pihenni, mindenféle zaj-és fényforrás nélkül, ám sokan szeretik a televíziót bekapcsolva hagyni lefekvés előtt, a tanulmányok azt mutatják, hogy utóbbi a gyakoribb. Miért rossz ez, milyen hátulütői vannak, miben káros az egészségre?

Ártalmatlannak tűnhet ez a szokás, de valójában hosszú távon káros a szervezetre, és kerülendő. A fő ok az ember biológiai órájával, a cirkadián ritmussal magyarázható, ami azt jelenti, ahogyan reagál az ember a sötétségre és a világosságra.

Ebből tudni, hogy mikor jön el az ideje az elalvásnak és az ébredésnek.

A televízió (és egyébként a többi elektromos „kütyü”, tablet, mobiltelefon…stb.) villogása összezavarja ezt a belső órát, és az ember éberebb marad, a fény hatására nem álmosodik el időben, ezzel megzavarja a testet elalvásra hangoló hormonok termelődését, ez pedig egy idő után káros lesz az egészségre, a szervezetre és kimerültséget, majd pedig koncentrációs zavarokat és egyéb egészségügyi problémákat okoz.

A kevesebb alvás a testsúlyra is negatív hatással van, ezért akik nem pihennek le időben és nem tudnak eleget aludni, az elhízás problémáját is hamar megtapasztalják.

A televízió villódzó fényei zavarják az alvást, könnyen okoznak rémálmokat, nyugtalanságot, ugyanis a vibráló képernyőnek van egyfajta agyat stimuláló hatása, ami befolyásolja a melatonin hormon termelését is. (ez a hormon játszik fontos szerepet a pihentető alvásban.)

Bizonyított tény, hogy a kép- és hanghatások megakadályozzák ennek az álmosságot okozó melatonin hormonnak a termelését. Ha tehát este tévézünk, agyunk egész egyszerűen úgy érzékeli a külvilágot, mintha még nappal lenne és nem segít alvásra hangolódni.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve. Nem jó a kicsik szobájába televíziókészüléket tenni, mert megzavarjuk a pihenésüket, pedig pont a gyerekeknek van (lenne) a legnagyobb szüksége a nyugodt alvásra, hiszen ne felejtsük el, hogy ilyenkor termelődik a számukra oly fontos növekedési hormon is.

Gyerekek esetében érdemes már egy órával a lefekvést megelőzően kikapcsolni a tévét és inkább mesét olvasni nekik.

Természetesen mindenki szeret kicsit este tévézni, ezzel nincs is baj, de a filmnézést vagy internetezést tanácsos korábbi napszakra időzíteni, amikor még világos van, nem pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.