Menü

Miért nem jó tévé előtt elaludni?

Sokan alszanak olyan szobában, ahol televízió van, sőt sokan alszanak el a bekapcsolt tévé mellett, ennek pedig számos káros egészségügyi hatásai van, amiatt érdemes lenne elhagyni ezt a rossz szokást.

A másik tábor, akik csak sötétben és csendes nyugalomban tudnak aludni, pihenni, mindenféle zaj-és fényforrás nélkül, ám sokan szeretik a televíziót bekapcsolva hagyni lefekvés előtt, a tanulmányok azt mutatják, hogy utóbbi a gyakoribb. Miért rossz ez, milyen hátulütői vannak, miben káros az egészségre?

Ártalmatlannak tűnhet ez a szokás, de valójában hosszú távon káros a szervezetre, és kerülendő. A fő ok az ember biológiai órájával, a cirkadián ritmussal magyarázható, ami azt jelenti, ahogyan reagál az ember a sötétségre és a világosságra.

Ebből tudni, hogy mikor jön el az ideje az elalvásnak és az ébredésnek.

A televízió (és egyébként a többi elektromos „kütyü”, tablet, mobiltelefon…stb.) villogása összezavarja ezt a belső órát, és az ember éberebb marad, a fény hatására nem álmosodik el időben, ezzel megzavarja a testet elalvásra hangoló hormonok termelődését, ez pedig egy idő után káros lesz az egészségre, a szervezetre és kimerültséget, majd pedig koncentrációs zavarokat és egyéb egészségügyi problémákat okoz.

A kevesebb alvás a testsúlyra is negatív hatással van, ezért akik nem pihennek le időben és nem tudnak eleget aludni, az elhízás problémáját is hamar megtapasztalják.

A televízió villódzó fényei zavarják az alvást, könnyen okoznak rémálmokat, nyugtalanságot, ugyanis a vibráló képernyőnek van egyfajta agyat stimuláló hatása, ami befolyásolja a melatonin hormon termelését is. (ez a hormon játszik fontos szerepet a pihentető alvásban.)

Bizonyított tény, hogy a kép- és hanghatások megakadályozzák ennek az álmosságot okozó melatonin hormonnak a termelését. Ha tehát este tévézünk, agyunk egész egyszerűen úgy érzékeli a külvilágot, mintha még nappal lenne és nem segít alvásra hangolódni.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve. Nem jó a kicsik szobájába televíziókészüléket tenni, mert megzavarjuk a pihenésüket, pedig pont a gyerekeknek van (lenne) a legnagyobb szüksége a nyugodt alvásra, hiszen ne felejtsük el, hogy ilyenkor termelődik a számukra oly fontos növekedési hormon is.

Gyerekek esetében érdemes már egy órával a lefekvést megelőzően kikapcsolni a tévét és inkább mesét olvasni nekik.

Természetesen mindenki szeret kicsit este tévézni, ezzel nincs is baj, de a filmnézést vagy internetezést tanácsos korábbi napszakra időzíteni, amikor még világos van, nem pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!