Menü

Miért nem jó tévé előtt elaludni?

Sokan alszanak olyan szobában, ahol televízió van, sőt sokan alszanak el a bekapcsolt tévé mellett, ennek pedig számos káros egészségügyi hatásai van, amiatt érdemes lenne elhagyni ezt a rossz szokást.

A másik tábor, akik csak sötétben és csendes nyugalomban tudnak aludni, pihenni, mindenféle zaj-és fényforrás nélkül, ám sokan szeretik a televíziót bekapcsolva hagyni lefekvés előtt, a tanulmányok azt mutatják, hogy utóbbi a gyakoribb. Miért rossz ez, milyen hátulütői vannak, miben káros az egészségre?

Ártalmatlannak tűnhet ez a szokás, de valójában hosszú távon káros a szervezetre, és kerülendő. A fő ok az ember biológiai órájával, a cirkadián ritmussal magyarázható, ami azt jelenti, ahogyan reagál az ember a sötétségre és a világosságra.

Ebből tudni, hogy mikor jön el az ideje az elalvásnak és az ébredésnek.

A televízió (és egyébként a többi elektromos „kütyü”, tablet, mobiltelefon…stb.) villogása összezavarja ezt a belső órát, és az ember éberebb marad, a fény hatására nem álmosodik el időben, ezzel megzavarja a testet elalvásra hangoló hormonok termelődését, ez pedig egy idő után káros lesz az egészségre, a szervezetre és kimerültséget, majd pedig koncentrációs zavarokat és egyéb egészségügyi problémákat okoz.

A kevesebb alvás a testsúlyra is negatív hatással van, ezért akik nem pihennek le időben és nem tudnak eleget aludni, az elhízás problémáját is hamar megtapasztalják.

A televízió villódzó fényei zavarják az alvást, könnyen okoznak rémálmokat, nyugtalanságot, ugyanis a vibráló képernyőnek van egyfajta agyat stimuláló hatása, ami befolyásolja a melatonin hormon termelését is. (ez a hormon játszik fontos szerepet a pihentető alvásban.)

Bizonyított tény, hogy a kép- és hanghatások megakadályozzák ennek az álmosságot okozó melatonin hormonnak a termelését. Ha tehát este tévézünk, agyunk egész egyszerűen úgy érzékeli a külvilágot, mintha még nappal lenne és nem segít alvásra hangolódni.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve. Nem jó a kicsik szobájába televíziókészüléket tenni, mert megzavarjuk a pihenésüket, pedig pont a gyerekeknek van (lenne) a legnagyobb szüksége a nyugodt alvásra, hiszen ne felejtsük el, hogy ilyenkor termelődik a számukra oly fontos növekedési hormon is.

Gyerekek esetében érdemes már egy órával a lefekvést megelőzően kikapcsolni a tévét és inkább mesét olvasni nekik.

Természetesen mindenki szeret kicsit este tévézni, ezzel nincs is baj, de a filmnézést vagy internetezést tanácsos korábbi napszakra időzíteni, amikor még világos van, nem pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?