Menü

Hajápolás természetesen

Nem véletlen hívják hajunkat sokszor hajkoronának, hiszen ez egy ’velünk született’ ékszer. Azonban, hogy valóban szép is maradjon, ápolnunk kell, hiszen napi szinten érik különböző behatások. Legyen ez por, füst, pára vagy éppen hajfesték, esetleg valamilyen kemikália, minden esetben fontos, hogy megfelelően regenerálódhasson a fejbőr és a hajhagymák.

Manapság már szinte megszámlálhatatlan hajápolási termék áll rendelkezésünkre, éppen ezért a bőség zavara miatt nehéz a választás. Mi a helyzet azonban a régi idők kozmetikumaival? Hiszen ezek is rendkívül hatásosak, ráadásul természetes anyagokat tartalmaznak, amik nem roncsolják tovább hajunkat.

A növényi olajok régóta képezik szerves részét a hajápolásnak. Ma is találunk ilyen alapanyagok felhasználásával készült termékeket, azonban régen egyszerűen maguk a növényi olajok voltak a kozmetikumok, melyekkel szebbé varázsolták tincseiket az emberek.

Persze a hajunk állapota sem csak külső tényezőktől függ, fontos a táplálkozás is, hiszen belülről jutnak tápanyagokhoz a hajhagymák. Ha kívülről is szeretnénk támogatni a hajnövekedést, az egyik legjobb választás a kókuszolaj. Rengeteg E-vitamin és antioxidáns található benne, ezért nem csak a hajnövekedést, de a fejbőr egészségét is támogatja. Másik előnye, hogy minden hajtípusra alkalmazható, nem nehezíti el a tincseket.

Egy másik rendkívül hatékony növényi olaj a mandulaolaj. A mandulából készült kivonatok nagyon gazdagok E-vitaminban és magnéziumban, melyeknek köszönhetően elősegítik a hajnövekedést.

A következő növényi olaj talán még az előző kettőt is felülmúlja E-vitamin tartalmában, valamint antioxidánsokban is gazdag. Az argánolaj számos sampon és hajbalzsam címkéjén feltűnik, azonban önmagában használva a leghatékonyabb. Általában száraz vagy göndör hajra ajánlják, mivel tápanyagban gazdag, így fényesebbé és puhábbá teszi a hajat.

A ricinusolaj már eddig is megtalálható volt egyes gyógyszertári samponokban, azonban önmagában és nyugodtan használhatjuk. A benne található ricinolsav serkenti a fejbőr vérkeringését, ezáltal elősegítve a hajnövekedést. Rengeteg antioxidáns található meg benne, így a hajhagymák egészségét is támogatja.

Végül pedig egy nem csak aromája miatt kedvelt klasszikus, a levendulaolaj. Számos jótékony egészségügyi hatása ismert. Többek között bőrápolóként is alkalmazzák, kisebb égési sérülésre, rovarcsípésre kiváló, valamint párologtatva nyugtató hatású. Ha ez mind nem lenne elég, a levendulaolaj hatására nő a szőrtüszők száma, ami azt jelenti, hogy nem csak hosszában támogatja a hajnövekedést, de dúsabb, sűrűbb hajkoronát is elérhetünk rendszeres használatával.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.