Menü

Mit kell tudni a felnőttkori fogszabályozásról?

A fogszabályozó készülékeket leggyakrabban fiatal gyermekek és tinédzserek esetében alkalmazzák, azonban ma már felnőttként sincs késő elkezdeni az esztétikai procedúrát.

Bár felnőtt korban nem általános, mégsem lehetetlen a fogszabályozás. Egyrészt fejlődtek a készülékek és a módszerek, így sokkal hatékonyabb és modernebb a folyamat, másrészt már rengeteg fajta fogszabályozó közül választhatunk, így az esztétika miatt sem kell aggódnunk. Van, akinek nem volt lehetősége gyermekkorban fogszabályozásra, van, aki egyszerűen elszalasztotta, de olyan is akad, akinek visszatért a problémája és emiatt kell felnőttkorban újra a fogszabályozóhoz fordulnia. Bármelyik is áll a dolog mögött, néhány dolgot mindenképp érdemes tudni, mielőtt belevágunk.

Bár sosem késő elkezdeni a fogszabályozó hordását, fontos megemlíteni, hogy mivel felnőttkorban már teljesen kifejlődtek a csontok, a fogak korrigálása is több időt vehet igénybe. Átlagosan a felnőttek esetében 2 év a kezelési idő, de ez rövidebb és hosszabb is lehet a problémától függően.

Nem elhanyagolható előnye a fogászati korrigálásnak, hogy nem csak szebbek és esztétikusabbak lesznek a fogaink, de sokkal egészségesebbek. Ha állkapcsunk nem megfelelő pozícióban zár és a fogak nem a megfelelő helyen érintkeznek, sokkal gyorsabban találhatjuk magunkat szemben kellemetlenségekkel. Ha túl távol ülnek a fogaink, ínyünk sínyli meg a túlzott igénybevételt, ha pedig túl szorosak, az megnehezítheti a megfelelő tisztítást, így hamar szuvas fog lehet a következmény. Így tehát érdemes lehet fogaink egészségét is a mérlegre tenni, amikor eldöntjük, szükséges-e számunkra fogszabályozás.

Maga a fogszabályozó készülék régen szinte egységes volt, azonban ma már választhatunk rögzített és kivehető, elülső és hátsó, átlátszó vagy akár mintás fogszabályozók közül is, így a folyamat alatt sem kell aggódnunk, hogy nevetségesen festenénk. Ráadásul napjainkban szerencsére divat az egészséges életmód, így biztosan nem kapunk majd furcsa pillantásokat.

Nagy előnye a felnőttkori fogszabályozásnak az is, hogy jóval könnyebb és egyszerűbb az együttműködés, hiszen önszántunkból vagyunk ott. Ha következetesen és pontosan betartjuk az orvos által előírtakat, az eredmény is sokkal szebb lesz, míg gyermekkorban sok esetben a gyermek nem szereti a fogszabályozót és sokszor elmarad a megfelelő tisztítás és rendszeres fogászati felülvizsgálat.

Természetesen a készülékek és az orvosi munka ára is széles skálán mozog, így mindenképpen érdemes tájékozódnunk, ha a felnőttkori fogszabályozás mellett döntenénk, illetve fel kell készülnünk arra, hogy akár évekig is eltarthat a folyamat, azonban az eredmény egy sokkal szebb és egészségesebb mosoly.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.