Menü

A fülgyertyázás módszere

Sokan szenvedünk hallójárataink, arcüregeink gyulladásos betegségeivel, de ezeket nem csak gyógyszerese kezeléssel lehet orvosolni, hanem vannak alternatív gyógymódok is, amik segíthetnek, mint például a fülgyertya használata.

A fülgyertyát már az ókorban is használták a módszert. Manapság legtöbbet India, Tibet és Amerika területén bevett szokás a fül gyógynövényes füstölésével való gyógyítás, amit először a hopi indiánok rituáléi közé jegyeztek fel, bár a törzsi tanács tagadta, hogy ezt gyógymódként használták. Ezek az indiánok nem feltétlenül gyógyításra használták, hanem inkább az általános közérzet javítására.

Ezt a fajta gyertyát viasszal átitatott lenvászonból készítik, nagyjából 20 centiméter hosszú tekercsként kell elképzelni, melynek egyik alsó pontjára gallért helyeznek. Ez a gallér védi meg a fület és arcot a lehulló elégett maradéktól, illetve odáig szabad égetni a gyertyát, ami általában 15-20 perc alatt ég le. A külső hallójáratba helyezve meggyújtják és várnak, amíg a megfelelő határig leég.

Ez enyhe vákuumot eredményez, ami segít kiüríteni a fülzsírt, a baktériumokat, mérgeket. Ezzel együtt a fülbe jutó füsttel pedig különböző hatásokat érhetnek el, főleg, ha illóolajjal átitatott gyertyát használnak. A gyertya égése során egy különösen vibráló élményt nyújt, mely segít ellazulni, a stresszt kivezetni, vagyis relaxáláshoz is kiváló.

Alkalmazzák a fül megbetegedésinek kezelésére, mint hallójáratbeli dugulások, gyulladások, fülkörnyéki fájdalmak enyhítésére, de a nátha, influenza, arcüreggyulladás, fokozott fülzsír termelődésénél is kiváló gyógymód. Tapasztalatok támasztják alá, hogy a javítja a keringést, enyhíti az arcüreg panaszait. Magam is kipróbáltam és élményeim után írom, hogy enyhe szörcsögő hangot lehet hallani az égés közben, ami elég ijesztő lehet, de ez csak és kizárólag jót jelent, nem kell megijedni.

Amire figyelnünk kell használatakor, hogy mivel a fül páros szerv, így mindig mindkét fület kezelni kell, és nagyon figyelni kell a tűzvédelmi szabályokra, nehogy felgyújtsuk a lakást, vagy égési sérüléseket szerezzünk. Amennyiben van rá lehetőség, akkor ne egyedül álljunk neki a műveletnek, hanem kérjünk segítséget, így könnyebben ellazulhatunk. A kezelés utáni napon kerüljük a huzatot, a víz alá merülést, tartsuk melegen és szárazon fülünket. Célszerű a gyertya meggyújtása előtt átmasszírozni fülünk környékét, ezzel nagyon esélyt adva a vérkeringés beindulása általi tisztulásra. Az eljárás előtt és után is fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, ezzel könnyítjük a méreganyagok távozását.

Illóolajokkal való kiegészülése sokfajta gondra gyógyír lehet. Citromfűvel, levendulával átitatva stressz oldó, nyugtató, kamillával fertőtlenítő és fájdalomcsillapító, rozmaringgal és kakukkfűvel hurutoldó, eukaliptusszal pedig légzéskönnyítő hatást érhetünk el. Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy mindig természetes anyagból készült terméket válasszunk, hogy ne kerüljön káros anyag szervezetünkbe.

A fülgyertyázás egy jó módszer lehet a felső légúti- és a fülhöz tartozó részeink gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére, vagy a stressz levezetésére, de mindig körültekintően kell alkalmaz, hogy ne okozzunk sérülést magunknak.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.