Menü

Miért alszunk el nehezen?

Sajnos sokan küzdenek az elalvással éjszaka, aminek több oka is lehet, ráadásul nem könnyíti meg a helyzetet az, hogy általában egy öngerjesztő folyamatról van szó. Forgolódunk, nem jön álom a szemünkre, pedig egész nap talpon voltunk. Minél többet forgolódunk, annál kevesebb időnk marad pihenni reggelig, aminek a gondolata csak még inkább frusztrálttá tesz és ettől még kevésbé érezzük magunkat álmosnak. Ha ismerős ez a szituáció, akkor érdemes lehet néhány dolgon változtatni, ami segíthet az elalvásban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy legyen egy kialakult rutinunk elalvás előtt. Ezzel egyrészt már előre ráhangolhatjuk a testünket a pihenésre, másrészt ezzel az alvás minősége is javulhat. Nem jó, ha egyből munka után dőlünk be az ágyba, hiszen az agyunk még pörög, nem álltunk át a pihenésre. Az sem jó, ha lefekvés előtt végzünk testmozgást, hiszen attól épp felélénkülünk.

Tartsuk be, hogy lefekvés előtt legalább 6 órával már nem fogyasztunk semmilyen koffein tartalmú italt. Ide tartozik a kávé, az energiaitalok, de még a szénsavas üdítők is. Van, aki kevésbé érzékeny a koffeinre, de van, aki még órákkal utána sem érzi magát fáradtnak, így érdemes legkésőbb kora délutánra időzíteni a koffeinfogyasztást. Ne feledkezzünk meg róla, hogy egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint, például néhány fájdalomcsillapító és nátha elleni gyógyszer.

Bár az alkohol fogyasztása általában nem nehezíti meg az elalvást, mégsem ajánlott lefekvés előtt inni alkoholtartalmú italt, mivel rontja az alvás minőségét, ami miatt forgolódhatunk és felébredhetünk többször is. Általánosságban elmondható, hogy érdemes elalvás előtt legalább 3 órával már nem érdemes alkoholt fogyasztani.

Segíthet az is, ha a hálószobánkat is az alvásra hangoljunk. Ezalatt azt értjük, hogy lehetőleg legyen kikapcsolva minden elektronikai eszköz, sőt, az a legjobb, ha a hálószobában egyáltalán nincs semmilyen elektronika. A hőmérséklet ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg, a legjobb az, ha kellemes, hűvös a levegő. Próbáljuk kiiktatni a zavaró fényeket és hangokat is, sötétítsünk be, csukjuk be az ablakokat. Ha még ennél is többet szeretnénk tenni a nyugodt légkörért, használhatunk különböző, nyugtató és elalvást segítő illóolajokat, mint például a levendula vagy a szantálfa.

Ha végképp nem sikerül elaludnunk, akkor a forgolódás helyett többet segíthet az, ha inkább felkelünk és valamilyen relaxáló tevékenységet végzünk addig, amíg nem érezzük, hogy álmosak vagyunk. Ilyen lehet az olvasás, felnőtt színezők használata vagy épp nyugtató zene hallgatása.

Fontos, hogy az alvás megfelelő minőségű és mennyiségű legyen, hiszen hosszú távon a kialvatlanság nem csak fáradtsághoz, frusztráltsághoz és dekoncentráltsághoz vezethet, hanem akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.