Menü

Miért alszunk el nehezen?

Sajnos sokan küzdenek az elalvással éjszaka, aminek több oka is lehet, ráadásul nem könnyíti meg a helyzetet az, hogy általában egy öngerjesztő folyamatról van szó. Forgolódunk, nem jön álom a szemünkre, pedig egész nap talpon voltunk. Minél többet forgolódunk, annál kevesebb időnk marad pihenni reggelig, aminek a gondolata csak még inkább frusztrálttá tesz és ettől még kevésbé érezzük magunkat álmosnak. Ha ismerős ez a szituáció, akkor érdemes lehet néhány dolgon változtatni, ami segíthet az elalvásban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy legyen egy kialakult rutinunk elalvás előtt. Ezzel egyrészt már előre ráhangolhatjuk a testünket a pihenésre, másrészt ezzel az alvás minősége is javulhat. Nem jó, ha egyből munka után dőlünk be az ágyba, hiszen az agyunk még pörög, nem álltunk át a pihenésre. Az sem jó, ha lefekvés előtt végzünk testmozgást, hiszen attól épp felélénkülünk.

Tartsuk be, hogy lefekvés előtt legalább 6 órával már nem fogyasztunk semmilyen koffein tartalmú italt. Ide tartozik a kávé, az energiaitalok, de még a szénsavas üdítők is. Van, aki kevésbé érzékeny a koffeinre, de van, aki még órákkal utána sem érzi magát fáradtnak, így érdemes legkésőbb kora délutánra időzíteni a koffeinfogyasztást. Ne feledkezzünk meg róla, hogy egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint, például néhány fájdalomcsillapító és nátha elleni gyógyszer.

Bár az alkohol fogyasztása általában nem nehezíti meg az elalvást, mégsem ajánlott lefekvés előtt inni alkoholtartalmú italt, mivel rontja az alvás minőségét, ami miatt forgolódhatunk és felébredhetünk többször is. Általánosságban elmondható, hogy érdemes elalvás előtt legalább 3 órával már nem érdemes alkoholt fogyasztani.

Segíthet az is, ha a hálószobánkat is az alvásra hangoljunk. Ezalatt azt értjük, hogy lehetőleg legyen kikapcsolva minden elektronikai eszköz, sőt, az a legjobb, ha a hálószobában egyáltalán nincs semmilyen elektronika. A hőmérséklet ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg, a legjobb az, ha kellemes, hűvös a levegő. Próbáljuk kiiktatni a zavaró fényeket és hangokat is, sötétítsünk be, csukjuk be az ablakokat. Ha még ennél is többet szeretnénk tenni a nyugodt légkörért, használhatunk különböző, nyugtató és elalvást segítő illóolajokat, mint például a levendula vagy a szantálfa.

Ha végképp nem sikerül elaludnunk, akkor a forgolódás helyett többet segíthet az, ha inkább felkelünk és valamilyen relaxáló tevékenységet végzünk addig, amíg nem érezzük, hogy álmosak vagyunk. Ilyen lehet az olvasás, felnőtt színezők használata vagy épp nyugtató zene hallgatása.

Fontos, hogy az alvás megfelelő minőségű és mennyiségű legyen, hiszen hosszú távon a kialvatlanság nem csak fáradtsághoz, frusztráltsághoz és dekoncentráltsághoz vezethet, hanem akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.