Menü

Intimtorna nem csak anyukáknak

Az intimtornát tekinthetjük tulajdonképpen egyfajta gyógytornának, megelőző terápiának, mivel célja a rejtett izmok, mint például a medencealapi izmok, gátizom és záróizom megerősítése annak érdekében, hogy elkerüljük az ezek meggyengülésével járó egészségügyi következményeket.

Hogy miért gyengülnek meg ezek az izmok? Ilyen eset lehet például az, amikor szülés után a hüvely körüli izmok, a medencealapi izmok és a gátizom megnyúlik. Akkor is előfordulhat, ha valaki rendszeresen székrekedéssel küzd és sokat erőlködik, de akár a kor előrehaladtával is meggyengülhetnek. Ez természetes, azonban, ha rendszeresen erősítjük és tornáztatjuk ezeket a területeket, akkor sokkal rugalmasabbak és feszesebbek lesznek szülés után is ezek az izmok, így kisebb eséllyel alakul ki a megnyúlásuk miatt inkontinencia.

Az intimtorna hatásai azonban nem merülnek ki a megelőzésben. Rendszeres gyakorlással és napi tornával általánosan javíthatjuk a fizikai állapotunkat és közérzetünket, felkészíthetjük testünket a szülésre, csökkenthetjük a menstruációs görcsöket és a kismedencei gyulladásos panaszokat is.

Az intimtorna, mint említettük, gyűjtőnév, így több, eltérő módszer közül is válaszhatunk, ha ki szeretnénk magunk is próbálni ezt a gyakorlatot. A legismertebb módszerek az AVIVA, Cantienica program, Kegel gyakorlatok, Kriston módszer, Paula módszer és egyéb, spirituális technikák. Az elsajátítás minden esetben képzett sportszakmai tréner vagy egészségügyi szakember jelenlétében történik, a torna fajtájától függően 4-12 óra alatt. Ezután a „betanulás” után nyugodtan végezhetjük egyedül is a gyakorlatokat otthon, de csoportos alkalmakra is lehetőség van. Vannak eszközökkel végezhető gyakorlatok is, de a legtöbb esetben nem szükséges semmilyen eszköz, csak egy nyugodt környezet.

A legismertebb módszer a Kegel gyakorlatok, mely Dr. Arnold Kegel, amerikai nőgyógyász nevéhez fűződik. Ő ismerte fel először a medencefenéki izmok tornájának egészségre gyakorolt pozitív hatásait, melyről 1948-ban jelent meg publikációja. Kegel eredetileg az inkontinencia problémakörére próbált megoldást találni ezzel a gyakorlatsorral, illetve a nők szülés utáni rehabilitációjára. Napjainkban is elterjedt módszer a megelőzésben, hiszen objektív kutatások is megerősítették eredményességét. Nevezzük még a Kegel módszert gátizomtornának, medencefenék-izomtornának és PFMT-nek is, mely angolul a pelvic floor muscle training rövidítése.

A másik széleskörben ismert és alkalmazott módszer a Kriston torna, melyet Kriston Andrea fejlesztett ki és vizsgálta eredményességét 10 éven át. A cél itt is egy önsegítő módszer elsajátítása, melyet aztán otthon is alkalmazhatunk. A gyakorlat megtanulása a Kriston torna esetében 12 órát vesz igénybe, majd alkalmazása naponta 15 percig javasolt. A torna 3 fő összetevőből áll, melyek közül az egyik a gátizomtorna. Ez a gyakorlatsor adja a módszer alapját, azonban elengedhetetlen a másik két összetevő, a pszichoszomatika és a szokások áthangolása. A pszichoszomatika tulajdonképpen a jóllétünket célozza meg, vagyis egészégünknek azt a részét, amiért kizárólag mi tehetünk. A szokások áthangolása szintén kihagyhatatlan, hiszen a torna mellett fontos figyelnünk a hétköznapok gyakori problémáira, a rossz testtartásra vagy a helytelen étkezésre például, mert hosszútávon ezek újra és újra ahhoz fognak vezetni, hogy meggyengül a medencefenék izomzata.

Kijelenthetjük, hogy az intimtorna szinte bárkinek ajánlott. Nőknek, férfiaknak, fiataloknak és időseknek, azoknak, akik jobb közérzetet, tudatosabb és teljesebb életet szeretnének élni. Legyen szó súlyemelés miatt kialakult problémáról, menstruációs panaszokról, szülés előtti felkészülésről vagy szülés utáni rehabilitációról, túlsúlyról, székrekedésről vagy változókorról, az intimtorna segíthet többet tenni az egészségünkért.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.