Menü

Hogyan gyógyít a kiropraktőr?

A kiropraktőr a gerincoszlopra történő kézzel való ráhatással gyógyít, hiszen ezen keresztül elérhető a szervezetet irányító idegrendszer is, illetve hatásosan veheti fel a harcot a különböző ízületi és egyéb mozgásszervi eredetű fájdalmak ellen.

Mit csinál a kiropraktőr?

A kiropraktőr nemcsak a mozgásszervi tüneteket , hanem a szervezet egészének egészségét felméri, akár neurológiai tüneteket is képes enyhíteni. Magyarországon az alternatív gyógymódok közé sorolják , míg más országokban (például Dániában) már az egészségügyi ellátórendszer része.

Milyen panaszokon enyhít a kiropraktika?

A kiropraktika elsősorban a mozgásszervi betegségek okozta fájdalmakat enyhíti, de mivel kimozdult csigolyák elnyomhatnak bizonyos idegpályákat, komolyabb rendellenességeket is helyre lehet vele hozni. A kezelés hatásos gerincsérv, gerincferdülés ellen , segítségével hatékonyan csillapíthatjuk a lumbágó és az isiász okozta fájdalmat, illetve a hát-, nyak- és derékfájást. A gerinc átmozgatásával megszüntethető a tenziós fejfájás és a migrén is.

Nem fájdalmas a kezelés

A kiropraktika módszere abból indul ki, hogy a gerincoszlop és a csigolyák állapota hatással van a szervezet egészére, így értelemszerűen erre a területre összpontosít. Tévhit azt gondolni, hogy a kiropraktőr által végzett kezelés fájdalmas lenne. Igaz, hogy viszonylag gyors, határozott mozdulatokkal dolgozik, de a kezelés semmiképpen sem fájdalmas, talán csak egy kicsit kellemetlen.

Nem az erő, hanem a megfelelő technika a döntő

Mivel a gerincoszlop nagyon érzékeny , egy rosszul vagy nem eléggé képzett szakember komoly károkat tehet: ezért fontos, hogy körültekintően, lehetőleg ismerősök ajánlása alapján válasszunk, ne ezen akarjunk spórolni. Változó, hogy a betegnek hány kezelésre van szüksége, ahogy az is, hogy hány kezelés után enyhül a fájdalma: vannak, akik más egy alkalom után éreznek javulást, másoknak ennél több időt kell várniuk, míg jelentkezik a kezelések jótékony hatása.

A kiropraktőrt Magyarországon gyakran egyszerűen csontkovácsnak fordítják – tévesen. A kiropraktőrnek ugyanis komoly anatómiai, élettani, ortopédiai, reumatológiai és neurológiai ismeretekkel kell rendelkeznie. A speciális technikák és módszerek öt éves, szigorú egyetemi tanulmány során sajátíthatók el. A hagyományos medikus-képzéstől eltérően itt nem oktatnak farmakológiát és sebészeti ismereteket, ugyanakkor jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek az izom- és csontvázrendszerre, illetve a neurológiai tanokra.

Emellett a kiropraktőr hallgatók radiológiából is jóval mélyebb tudásra tehetnek szert, mert a röntgen-, és MR-felvételek pontos és szakértő elemzése fontos részét képezi a kezelésnek. A kétféle gyógymód közötti másik különbség, hogy míg a kiropraktikában igazításról vagy korrigálásról, addig a csontkovácsolás esetében manipulációról beszélhetünk. A kiropraktőrök gyors és főként kis mozdulatokkal dolgoznak, a kezelés ugyan erőteljes, de egyáltalán nem fájdalmas.

A kiropraktőrök legalább öt éves, egyetemi oktatásban részesülnek, amelynek a végén kiropraktőr doktori diplomát kapnak. A kiropraktőrök személyre szabott programmal gerinckezeléssel, tornagyakorlatokkal, táplálkozási tanácsadással és stresszkezeléssel gyógyítják a betegeket.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.