Menü

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

A tél az utolsókat rúgja, és legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön tartósan a tavasz. Az évszakváltás, nem beszélve a hőmérséklet ingadozásról azonban megviselheti a szervezetünket. Forgolódunk az ágyban, nem bírunk elaludni, és minél inkább ezt érezzük, annál idegesebbek leszünk. Majd reggel fáradtan ébredünk, fáj a fejünk, és már rosszul is indul a napunk.

Az évszakváltás megviseli a szervezetünket

A hosszú tél végére általában rosszabb a kedvünk és nagyon vágyunk a tavaszra, hiszen ebben az évszakban éled újra a természet, és idővel mi is egyre energikusabbak és jobb kedvűek leszünk. Nem beszélve arról, hogy végre megszűnik a mindennapos hideg, hűvös. Noha nagyon várjuk a tavaszi változást, ám az gyakran nem olyan könnyű a szervezetünk számára, mint gondolnánk. Télen a hosszú és sötét napokon alig ér minket napfény, általában kevesebbet mozgunk, és az évszak végére a szervezetünk vitamin raktárai is teljesen kiürülnek. Az újratöltődéshez időre van szükségünk, ilyenkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat és ez negatív hatással lehet az alvási szokásainkra is.

Ha éjszaka álmatlanul forgolódunk az ágyban és nem tudjuk kipihenni magunkat, napközben még fáradtabbak és feszültebbek leszünk. A napközbeni feszültség pedig oda vezethet, hogy éjjel újra nehezen alszunk el. A heteken át tartó kialvatlanság ellen pedig tenni kell, mert hosszú távon nincs jó hatással sem a lelki, sem pedig a testi egészségünkre. Azonban fontos, hogy a tavaszi fáradtság legtöbbször csak néhány napig áll fenn.

Miért alszunk tavasszal rosszul?
Az ideális alvástartam egyénenként eltérő lehet, de nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy 6-9 óra alvás megfelelő egy felnőtt szervezet számára. Persze ebbe belefér, hogy valamikor kicsivel kevesebbet alszunk, hétvégén pedig, ha van időnk, akkor napközben is pihenünk ebéd után. Aki ennél rendszeresen kevesebbet alszik annál alapból jelentkezhetnek a fenti problémák, és ez tavasszal még erősebb lehet. Az alvásproblémáknak tavasszal rengeteg formája lehet. Akad, aki nehezen alszik el ilyenkor, és olyan is van, aki időben elalszik, de hajnalban felébred, mert mosdóba kell mennie és nem tud visszaaludni. A betegségek, a mindennapi stressz szintén okozhatnak álmatlanságot. Emellett tavasszal a folyamatos hőmérséklet ingadozások szintén rengeteg ember életét keserítik meg.

Tippek a tavaszi fáradtság ellen

Az egészséges pihenés érdekében tavasszal tehetünk a: kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres fizikai aktivitással, a szabadban töltött idő növelésével – különösen, ha már jó idő van –, valamint lehetőség szerint sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Emellett fontos, hogy a hálószobánk amennyire csak lehetséges legyen alvásra hangolva, avagy legyen kényelmes ágyunk, ne legyen iszonytató meleg és hideg sem, minél kevesebb elektromos eszköz, és zaj vegyen bennünket körbe.

Szerintem rengetegen megfigyeltük azt is, hogy ha mindig ugyanakkor ébredünk az iskola, vagy munka miatt, akkor a szervezet egy idő után “automatikusan” beáll arra az időpontra, és így legtöbbször könnyebb az ébredés. Ha lehetőségünk van, akkor közvetlenül elalvás előtt ne használjunk kütyüket, a számítógép, okostelefon, Tv használatának mellőzése van, hogy segíti az elalvást. Viszont előfordulhat az is, hogy valakinek pont ezek az eszközök segítenek az elalvásban.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy ha reggel ráérünk felkelés előtt, nem feltétlenül jó dolog az ágyban “ragadni”. Ilyenkor jobb felkelni, esetleg telefonozni, vagy olvasni egy keveset, ami segít ráhangolódni az adott napra, valamint felkelés után és a reggeli között szintén érdemes várni egy keveset, ha nem kell egyből sietnünk. Sokak számára pedig a reggeli zuhanyzás is felfrissítő lehet, de ez is nagyon egyénfüggő. Ha reggel letusolunk, akár egész napra felfrissülünk tőle, emellett felkeltheti az életkedvünket is, és felébreszt a reggeli álmosságból.

Fontos leszögezni, hogy a tavaszi alvászavar legtöbbször nem egy tartós és jelentős probléma, viszont ennek ellenére rengetegünket érint. A tavaszi fáradtság ellen nem feltétlenül több alvással kell tenni, mivel ez a módszer sajnos nem működik: a több alvás hatására a szervezetben ismét csak melatonin képződik, amely még álmosabbá, fáradtabbá tesz minket. Helyette érdemes lefekvés előtt kerülni a képernyőhasználatot, és a koffeinfogyasztást. Reggelente, ha van egy napi ritmusunk, akkor lehetőség szerint érdemes mindig ugyanakkor ébredni, és ráhangolódni az adott napra. Végső soron pedig ne feledjük, hogy nemsokára tavaszodik, az ember pedig csak együtt él az évszakok változásával. Nemsokára már érezhető a tavaszi időjárás, és mi is átállunk a tavaszi, majd nyári időszakra.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.