Menü

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

A tél az utolsókat rúgja, és legtöbben alig várjuk, hogy beköszöntsön tartósan a tavasz. Az évszakváltás, nem beszélve a hőmérséklet ingadozásról azonban megviselheti a szervezetünket. Forgolódunk az ágyban, nem bírunk elaludni, és minél inkább ezt érezzük, annál idegesebbek leszünk. Majd reggel fáradtan ébredünk, fáj a fejünk, és már rosszul is indul a napunk.

Az évszakváltás megviseli a szervezetünket

A hosszú tél végére általában rosszabb a kedvünk és nagyon vágyunk a tavaszra, hiszen ebben az évszakban éled újra a természet, és idővel mi is egyre energikusabbak és jobb kedvűek leszünk. Nem beszélve arról, hogy végre megszűnik a mindennapos hideg, hűvös. Noha nagyon várjuk a tavaszi változást, ám az gyakran nem olyan könnyű a szervezetünk számára, mint gondolnánk. Télen a hosszú és sötét napokon alig ér minket napfény, általában kevesebbet mozgunk, és az évszak végére a szervezetünk vitamin raktárai is teljesen kiürülnek. Az újratöltődéshez időre van szükségünk, ilyenkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat és ez negatív hatással lehet az alvási szokásainkra is.

Ha éjszaka álmatlanul forgolódunk az ágyban és nem tudjuk kipihenni magunkat, napközben még fáradtabbak és feszültebbek leszünk. A napközbeni feszültség pedig oda vezethet, hogy éjjel újra nehezen alszunk el. A heteken át tartó kialvatlanság ellen pedig tenni kell, mert hosszú távon nincs jó hatással sem a lelki, sem pedig a testi egészségünkre. Azonban fontos, hogy a tavaszi fáradtság legtöbbször csak néhány napig áll fenn.

Miért alszunk tavasszal rosszul?
Az ideális alvástartam egyénenként eltérő lehet, de nagy vonalakban azt mondhatjuk, hogy 6-9 óra alvás megfelelő egy felnőtt szervezet számára. Persze ebbe belefér, hogy valamikor kicsivel kevesebbet alszunk, hétvégén pedig, ha van időnk, akkor napközben is pihenünk ebéd után. Aki ennél rendszeresen kevesebbet alszik annál alapból jelentkezhetnek a fenti problémák, és ez tavasszal még erősebb lehet. Az alvásproblémáknak tavasszal rengeteg formája lehet. Akad, aki nehezen alszik el ilyenkor, és olyan is van, aki időben elalszik, de hajnalban felébred, mert mosdóba kell mennie és nem tud visszaaludni. A betegségek, a mindennapi stressz szintén okozhatnak álmatlanságot. Emellett tavasszal a folyamatos hőmérséklet ingadozások szintén rengeteg ember életét keserítik meg.

Tippek a tavaszi fáradtság ellen

Az egészséges pihenés érdekében tavasszal tehetünk a: kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres fizikai aktivitással, a szabadban töltött idő növelésével – különösen, ha már jó idő van –, valamint lehetőség szerint sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. Emellett fontos, hogy a hálószobánk amennyire csak lehetséges legyen alvásra hangolva, avagy legyen kényelmes ágyunk, ne legyen iszonytató meleg és hideg sem, minél kevesebb elektromos eszköz, és zaj vegyen bennünket körbe.

Szerintem rengetegen megfigyeltük azt is, hogy ha mindig ugyanakkor ébredünk az iskola, vagy munka miatt, akkor a szervezet egy idő után “automatikusan” beáll arra az időpontra, és így legtöbbször könnyebb az ébredés. Ha lehetőségünk van, akkor közvetlenül elalvás előtt ne használjunk kütyüket, a számítógép, okostelefon, Tv használatának mellőzése van, hogy segíti az elalvást. Viszont előfordulhat az is, hogy valakinek pont ezek az eszközök segítenek az elalvásban.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy ha reggel ráérünk felkelés előtt, nem feltétlenül jó dolog az ágyban “ragadni”. Ilyenkor jobb felkelni, esetleg telefonozni, vagy olvasni egy keveset, ami segít ráhangolódni az adott napra, valamint felkelés után és a reggeli között szintén érdemes várni egy keveset, ha nem kell egyből sietnünk. Sokak számára pedig a reggeli zuhanyzás is felfrissítő lehet, de ez is nagyon egyénfüggő. Ha reggel letusolunk, akár egész napra felfrissülünk tőle, emellett felkeltheti az életkedvünket is, és felébreszt a reggeli álmosságból.

Fontos leszögezni, hogy a tavaszi alvászavar legtöbbször nem egy tartós és jelentős probléma, viszont ennek ellenére rengetegünket érint. A tavaszi fáradtság ellen nem feltétlenül több alvással kell tenni, mivel ez a módszer sajnos nem működik: a több alvás hatására a szervezetben ismét csak melatonin képződik, amely még álmosabbá, fáradtabbá tesz minket. Helyette érdemes lefekvés előtt kerülni a képernyőhasználatot, és a koffeinfogyasztást. Reggelente, ha van egy napi ritmusunk, akkor lehetőség szerint érdemes mindig ugyanakkor ébredni, és ráhangolódni az adott napra. Végső soron pedig ne feledjük, hogy nemsokára tavaszodik, az ember pedig csak együtt él az évszakok változásával. Nemsokára már érezhető a tavaszi időjárás, és mi is átállunk a tavaszi, majd nyári időszakra.

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

Tavasszal gyakran diétába kezdünk, azonban sokszor már a nap első étkezése is fejtörést okoz. Mutatunk néhány reggeli ötletet, ami nem tartalmaz cukrot.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Kedvenc kávéink

Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!