Menü

Tippek a helyes elalvás előtti rutinhoz felnőtteknek

Sokan érzik azt, hogy este nehéz elaludni, valamiért nem komfortos az ágy, nem tudnak ellazulni, cikáznak a gondolatok. Van pár tippünk, amivel ezt könnyebbé tehetjük.

Minden embernek szüksége van a pihentető alvásra. Nem csak testünknek, hanem elménknek is kell a töltődés, hogy feldolgozzuk az aznap történteket, kipihenjük a fizikai és a pszichés terhelést. Vannak nagyon rossz szokások, amikre nem figyelünk, pedig, ha elhagyjuk őket és helyes, jó rutint alkalmazunk, akkor stresszmentesebb és kikapcsolóbb lesz az éjszakai pihenés. Amellett, hogy frissen kelünk, segítjük a másnapi indulást, gördülékenyebb és vidámabb lesz reggelünk.

Kezdjük azzal, hogy végig gondoljuk, hogy mik a másnapi teendőink. A tervezés egy fontos fázis, hiszen tudjuk, hogy mire készüljünk, még akkor is, ha belecsúszik valami váratlan elintéznivaló. Az előre tervezés hatékonyságot eredményez. Amikor ezen végigfutottunk, akkor készüljünk elő a reggelre. Rutinos szülők tudják, hogy ha este kikészítik a másnapi ruhát a gyerekeknek, akkor nem reggel kell agyalni azon, hogy hol a tesire való póló és a pulcsit sem kell keresgélni, ezzel pedig rengeteg időt és energiát lehet megspórolni.

Tehetjük ezt a saját ruháinkkal is, mert reggel félkómásan sokkal nehezebb eldönteni, hogy mibe hacukázzuk magunkat. Ugyanide vehetjük a rendrakást is. Az ember alapvetően akkor érzi jól magát, ha nincs körülötte rendetlenség. Mindenki utálja valószínűleg azt az érzést, amikor úgy kell elhagynia az otthonát reggel, hogy tudja, hogy szétdobált cuccok fogják várni, pedig a reggeli rendrakás csak akkor kivitelezhető, ha az ember ezért előbb felkel. Ezt az időt arra is használhatjuk, hogy inkább tornázzunk egy kicsit, vagy összebújjunk a gyerekekkel a paplan alatt megbeszélni, hogy ki mit álmodott éjjel. Gondoljunk háziállatinkra is, készítsünk ki tiszta vizet a kutyának, cicának, főleg téli időszakban, amikor a lakásban megy a fűtés, így éjjel nem ébredünk fel a ki-be mászkáló szomjas kedvencre.

A fizikai szükségleteinket se hagyjuk figyelmen kívül. Az esti étkezés komolyan befolyásolja az alvást. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, hiszen nehezebb álomba merülni, ha megfekszi a gyomrunkat. Készítsünk ki vizet magunknak is, ha megszomjaznánk, jobb csak felülni és inni, mint a konyhába kóvályogni, mert, ha az ember felkel, nehezebben alszik vissza. Mielőtt bedőlünk a paplan alá, mindenképp mossunk arcot, a hölgyek mossák le a sminket. A párnánkon töltött idő alatt az arcunkon fellelhető kosz, hámréteg és smink rákerül a textilre, onnan pedig szánkba, és orrunkon is belélegezzük.

Amellett, hogy nem teszünk jót ezzel légzőszerveinknek, ezek az anyagok eltömik a pórusokat és gyulladást okoznak a bőrünknek. Az ágyban mellőzzük a telefonos olvasgatást, közösségi oldalak tekergetését, hiszen a képernyő által kibocsátott kék fény ébren tart, az információ áradat felpörgeti az elmét, kihatással lesz az álmainkra. Próbáljunk könyvet olvasni. Ez biztosan segít az ellazulásban, elmélyülhetünk a könyv általi világban, viszont figyeljünk oda arra, hogy csak egy meghatározott ideig olvassunk. Egy felnőtt ember optimális alvásigénye 7-8 óra, ha sokáig fent vagyunk, mert például olvasunk, akkor azt az időt a pihenési időből vesszük el.

Nem lehet meghatározni, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, viszont igyekezzünk elérni az ideális óraszámot, hogy kipihenten és frissen keljünk másnap, ehhez pedig az esti helyes rutin kialakítása elengedhetetlen.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.