Menü

Tippek a helyes elalvás előtti rutinhoz felnőtteknek

Sokan érzik azt, hogy este nehéz elaludni, valamiért nem komfortos az ágy, nem tudnak ellazulni, cikáznak a gondolatok. Van pár tippünk, amivel ezt könnyebbé tehetjük.

Minden embernek szüksége van a pihentető alvásra. Nem csak testünknek, hanem elménknek is kell a töltődés, hogy feldolgozzuk az aznap történteket, kipihenjük a fizikai és a pszichés terhelést. Vannak nagyon rossz szokások, amikre nem figyelünk, pedig, ha elhagyjuk őket és helyes, jó rutint alkalmazunk, akkor stresszmentesebb és kikapcsolóbb lesz az éjszakai pihenés. Amellett, hogy frissen kelünk, segítjük a másnapi indulást, gördülékenyebb és vidámabb lesz reggelünk.

Kezdjük azzal, hogy végig gondoljuk, hogy mik a másnapi teendőink. A tervezés egy fontos fázis, hiszen tudjuk, hogy mire készüljünk, még akkor is, ha belecsúszik valami váratlan elintéznivaló. Az előre tervezés hatékonyságot eredményez. Amikor ezen végigfutottunk, akkor készüljünk elő a reggelre. Rutinos szülők tudják, hogy ha este kikészítik a másnapi ruhát a gyerekeknek, akkor nem reggel kell agyalni azon, hogy hol a tesire való póló és a pulcsit sem kell keresgélni, ezzel pedig rengeteg időt és energiát lehet megspórolni.

Tehetjük ezt a saját ruháinkkal is, mert reggel félkómásan sokkal nehezebb eldönteni, hogy mibe hacukázzuk magunkat. Ugyanide vehetjük a rendrakást is. Az ember alapvetően akkor érzi jól magát, ha nincs körülötte rendetlenség. Mindenki utálja valószínűleg azt az érzést, amikor úgy kell elhagynia az otthonát reggel, hogy tudja, hogy szétdobált cuccok fogják várni, pedig a reggeli rendrakás csak akkor kivitelezhető, ha az ember ezért előbb felkel. Ezt az időt arra is használhatjuk, hogy inkább tornázzunk egy kicsit, vagy összebújjunk a gyerekekkel a paplan alatt megbeszélni, hogy ki mit álmodott éjjel. Gondoljunk háziállatinkra is, készítsünk ki tiszta vizet a kutyának, cicának, főleg téli időszakban, amikor a lakásban megy a fűtés, így éjjel nem ébredünk fel a ki-be mászkáló szomjas kedvencre.

A fizikai szükségleteinket se hagyjuk figyelmen kívül. Az esti étkezés komolyan befolyásolja az alvást. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, hiszen nehezebb álomba merülni, ha megfekszi a gyomrunkat. Készítsünk ki vizet magunknak is, ha megszomjaznánk, jobb csak felülni és inni, mint a konyhába kóvályogni, mert, ha az ember felkel, nehezebben alszik vissza. Mielőtt bedőlünk a paplan alá, mindenképp mossunk arcot, a hölgyek mossák le a sminket. A párnánkon töltött idő alatt az arcunkon fellelhető kosz, hámréteg és smink rákerül a textilre, onnan pedig szánkba, és orrunkon is belélegezzük.

Amellett, hogy nem teszünk jót ezzel légzőszerveinknek, ezek az anyagok eltömik a pórusokat és gyulladást okoznak a bőrünknek. Az ágyban mellőzzük a telefonos olvasgatást, közösségi oldalak tekergetését, hiszen a képernyő által kibocsátott kék fény ébren tart, az információ áradat felpörgeti az elmét, kihatással lesz az álmainkra. Próbáljunk könyvet olvasni. Ez biztosan segít az ellazulásban, elmélyülhetünk a könyv általi világban, viszont figyeljünk oda arra, hogy csak egy meghatározott ideig olvassunk. Egy felnőtt ember optimális alvásigénye 7-8 óra, ha sokáig fent vagyunk, mert például olvasunk, akkor azt az időt a pihenési időből vesszük el.

Nem lehet meghatározni, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, viszont igyekezzünk elérni az ideális óraszámot, hogy kipihenten és frissen keljünk másnap, ehhez pedig az esti helyes rutin kialakítása elengedhetetlen.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.