Menü

Szájzug-gyulladás: oka, tünetei és kezelése

A cheilitis angularis a száj sarkának (pontosabban a két ajak találkozási pontjának, a szájzugnak) a fájdalmas gyulladása. Kialakulása részben a rossz szokásokra, a nem megfelelő higiéniára vagy irritációra vezethető vissza, de nagyon gyakran valamilyen fertőzés is jelen van, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

A cheilitis összefoglaló megnevezés, mely az ajkak és a száj sarkait érintő gyulladásos betegségeket jelzi. Ezek a problémák számos okra visszavezethetők, azonban a betegség kialakulásának mechanizmusa általában rendkívül hasonló.

A száj sarkában összegyűlő nyál irritáló hatással van a bőrre, a nyál meg is száradhat az ajkakon vagy a száj sarkában, ez pedig idővel a bőr kiszáradását és kirepedezését okozhatja. A száraz, irritált, kirepedezett bőr zavaró és fájdalmas, és gyakran éppen azzal igyekszik ezeket a kellemetlen érzéseket az érintett enyhíteni, hogy tovább nyalogatja a száját, újra és újra benedvesíti az ajkait. Ezzel azonban csak tovább fokozhatja a fájdalmakat.

A nyirkos, meleg, esetleg kisebesedett környezet nagyszerű táptalaja lehet a különböző kórokozóknak is, melyek könnyebben fertőzhetik meg a bőrt és gyorsabban szaporodhatnak el, további kellemetlenségeket okozva. A cheilitis éppen ezért lehet akár gombás vagy bakteriális eredetű is.

Természetesen, közvetlen irritáció is hozzájárulhat a gyulladáshoz, például kozmetikumok vagy ételek okozta allergiás reakció, sérülés vagy fényérzékenység. A legtöbb esetben több tényező együttesen okozzák a cheilitist.

Mi minden állhat a cheilitis hátterében?

A száj sarkának gyulladása úgynevezett multifaktorális betegség, vagyis több tényező együttes megléte okozza a panaszokat. A probléma kialakulásában szerepet játszhat minden olyan folyamat, alapbetegség, környezeti hatás, rossz higiéniás szokás vagy elváltozás, mely miatt a száj kiszáradhat vagy éppen fokozott nyáltermelődés következik be. Ezek közé tartozik többek között:

dermatitisz

tápanyaghiány (elsősorban a B-vitaminok, a cink és a vas hiánya)

allergiás reakció

fényérzékenység és a napfényre adott felfokozott reakció

szájszárazság

rosszul beállított, kopott műfogsor

fogszabályozó

az arc alsó részének torzulása (veleszületett vagy szerzett) foghiány vagy fogkopás miatt

a bőr megereszkedése

dohányzás

alkoholizmus

rossz szokások, kényszeresség (az ajkak nyalogatása, harapdálása, állandó rágógumizás)

kisgyermekeknél az ujjszopás és a cumizás

hideg és szeles időjárás (ami miatt kiszárad, kirepedezik az ajak)

Az irritációt okozó tényezők mellett a legtöbb esetben valamilyen kórokozó túlszaporodása is hozzájárul a gyulladás kialakulásához. A kórokozó lehet gomba (leggyakrabban Candida albicans) vagy baktérium (legtöbbször a Staphylococcus aureus), és az is könnyen előfordulhat, hogy párhuzamosan több fertőzés is jelen van.

A száj szélének gyulladása világszerte ismert és viszonylag gyakori betegség, férfiakat és nőket egyaránt, megközelítően azonos arányban érint. A probléma a leggyakrabban a kisgyermekeket, illetve az idősebb korosztály tagjait érinti, de természetesen felnőtteknél is előfordulhat.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?