Menü

Az álmatlanság okai, tünetei és kezelése

Az álmatlanságról, s annak következményeiről már írtunk korábban oldalunkon, azonban arról még nem esett szó, mitől alakul ki az álmatlanság és mit tehetünk ellene.

Alvással töltjük napunk egyharmadát, ez nélkülözhetetlen az egészségünkhöz, jó közérzetünkhöz, az insomnia (álmatlanság) egy tartós alvási probléma, mely kihat a mindennapokra. Az alvásra vonatkozó panaszok gyakoriak, a felnőttek 50 százalékát érinti valamilyen módon.

Milyen tünetei vannak az álmatlanságnak?

Nyilvánvalóan elsőként az elalvás nehézsége, vagy a nem túl mély alvás, amikor „mindenre” felébredünk és nehezen alszunk vissza, a felületes, nem pihentető alvás, vagy az átalvás nehézsége, illetve a korai ébredés. E tüneteknek „köszönhetően” szinte egész nap fáradtak vagyunk, megfájdulhat a fejünk, nem tudunk a munkánkra koncentrálni, vagy az iskolában odafigyelni.

Mi a kiváltó ok?

Általában testi vagy lelki probléma, pszichés állapot, életmódbeli vagy környezeti tényező.

Biztosan rizikófaktor a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nem megfelelő életmód, a mozgáshiány, a stressz, a több műszakos munkarend, illetve a kisgyerekes családoknál a gyermekek megszületése utáni időszak.

Az insomnia akkor válik klinikai esetté, amikor már rontja a közérzetet, balesetveszélyes állapottá válik és egészségügyi problémák jelentkeznek. A hosszabb ideje tartó alváselégtelenséget komolyan kell venni és mielőbb orvoshoz fordulni!

Léteznek ma már úgynevezett alvás-centrumok, ahol az alváselégtelenségek kutatásával foglalkoznak.

Az enyhe problémákon segít általában és viszonylag hamar javulást mutat – altatók helyett - az egészségesebb életmódra való átállás, a relaxáció, a sport, a stresszkezelési technikák elsajátítása, a jóga.

Végül néhány rövid és egyszerű tanács még az álmatlanság megelőzése érdekében.

Keljünk minden reggel ugyanabban az időpontban
Kevesebb kávét igyunk! Kerüljük a nikotint, koffeint, alkoholt.
Sport! Rendszeresen!
Lefekvés előtt minimalizáljuk a „kütyü” időt, televíziót, mobilt és laptopot. Inkább olvassunk helyette!
Kerüljük a nehéz ételeket vacsoránál!
Legyen kényelmes és pihepuha ágyunk, hangulatos hálónk!
Engedjük el a napi gondokat, ne azokkal a fejünkben akarjunk aludni térni.

Mindenkinek pihentető alvást és nyugodt éjszakákat kívánok!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.