Menü

A segélyhívás menete

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

MI A 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁM?

Hazánkban és az Európai Unió számos országában egységes segélyhívószámként működik a 112. A 112-es szám az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot azzal a céllal hozták létre, hogy a bajbajutottaknak csak egyetlen segélyhívószámot kelljen hívniuk.

A korábban használatos 104 (mentők), 105 (tűzoltóság) és 107 (rendőrség) segélyhívó számokat 2014-ben kezdték a 112-es számra átirányítani.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása és hálózat nélkül is.

A 112-es segélyhívást hazánkban Miskolcon és Szombathelyen fogadják, itt vannak a hívásfogadó központok, ahonnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes szervekhez.

Segélyhíváskor milyen információkat kell elmondani?

Elsősorban az alábbi alapinformációkat mindenképp el kell mondani, a lehetőségekhez és körülményekhez képest nyugodtan és érthetően:

a bejelentő neve, telefonszáma,
az esemény helyszíne,
hogy mi történt, kinek van szüksége segítségre,
felmerül-e közvetlen életveszély,
a sérültek számát és a sérüléseiket,
illetve, hogy műszaki mentés szükséges-e.

A megfelelő segélyhívás alapján kerülnek riasztásra az adott feladat ellátásához szükséges szervek (tűzoltóság, rendőrség, katasztrófavédelem).

A segélyhívó szám életet menthet, ezért a vonal indokolatlan hívása és foglalása terheli a rendszert, ezért a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, mely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

A segélyhívást egy szakképzett diszpécser fogadja, aki célirányos kérdések alapján rövid időn belül dönt, hogy hova kapcsolja tovább a hívást.

Fontos, hogy a segélyhívó, a segítség megérkezéséig – amennyiben a helyszín biztonságos, tehát nem áll fenn elektromos feszültség, gázszivárgás, tűz, füst, vagy robbanásveszély - kezdje meg a halaszthatatlan, életmentő beavatkozásokat (pl. újraélesztés, vérzéscsillapítás), s minden esetben viseljen védőkesztyűt, maszkot, különösen fontos ez járványok idején.

A mentők elérhetőek az ingyenes letölthető „ÉletMentő” applikációval is, melyen keresztül segítséget lehet kérni egyetlen gombnyomással.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?