Menü

A segélyhívás menete

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

MI A 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁM?

Hazánkban és az Európai Unió számos országában egységes segélyhívószámként működik a 112. A 112-es szám az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot azzal a céllal hozták létre, hogy a bajbajutottaknak csak egyetlen segélyhívószámot kelljen hívniuk.

A korábban használatos 104 (mentők), 105 (tűzoltóság) és 107 (rendőrség) segélyhívó számokat 2014-ben kezdték a 112-es számra átirányítani.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása és hálózat nélkül is.

A 112-es segélyhívást hazánkban Miskolcon és Szombathelyen fogadják, itt vannak a hívásfogadó központok, ahonnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes szervekhez.

Segélyhíváskor milyen információkat kell elmondani?

Elsősorban az alábbi alapinformációkat mindenképp el kell mondani, a lehetőségekhez és körülményekhez képest nyugodtan és érthetően:

a bejelentő neve, telefonszáma,
az esemény helyszíne,
hogy mi történt, kinek van szüksége segítségre,
felmerül-e közvetlen életveszély,
a sérültek számát és a sérüléseiket,
illetve, hogy műszaki mentés szükséges-e.

A megfelelő segélyhívás alapján kerülnek riasztásra az adott feladat ellátásához szükséges szervek (tűzoltóság, rendőrség, katasztrófavédelem).

A segélyhívó szám életet menthet, ezért a vonal indokolatlan hívása és foglalása terheli a rendszert, ezért a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, mely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

A segélyhívást egy szakképzett diszpécser fogadja, aki célirányos kérdések alapján rövid időn belül dönt, hogy hova kapcsolja tovább a hívást.

Fontos, hogy a segélyhívó, a segítség megérkezéséig – amennyiben a helyszín biztonságos, tehát nem áll fenn elektromos feszültség, gázszivárgás, tűz, füst, vagy robbanásveszély - kezdje meg a halaszthatatlan, életmentő beavatkozásokat (pl. újraélesztés, vérzéscsillapítás), s minden esetben viseljen védőkesztyűt, maszkot, különösen fontos ez járványok idején.

A mentők elérhetőek az ingyenes letölthető „ÉletMentő” applikációval is, melyen keresztül segítséget lehet kérni egyetlen gombnyomással.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.