Menü

A stresszmentes élet titkai

Azt a kézikönyvet én is átpörgetném, ami egyszerű és gyors lépésekkel a stresszmentes élet felé visz, de sajnos kétlem, hogy ez ilyen pofonegyszerű lenne, azért mégis adjunk egy esélyt azoknak a lépéseknek, melyek ígéretet adnak arra, hogy megkönnyítik a napjaink stresszkezelését.

A stressz kérdésköre azért rettentően fontos, mert rengeteg betegségnek az alapja és ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni, nem kezelni. A mentális egészségünk kihat mindenre, aki kicsit is tanulmányozta a pszichoszomatikát, tudja, hogy sok betegségünk lelki eredetű. Ha ugyan nem az összes.

A stressz csökkentése egészségügyi problémáktól óvhat meg. A stressz elleni küzdelemnek számos lépése lehet, pszichológusok szerint konkrét lista létezik erre, melyet áttanulmányozva kiegyensúlyozottabban élhetjük mindennapjainkat.

Nézzünk néhányat ebből a „toplistából”:

Az időbeosztásban rejlik az első lépés.

Este kikészíteni a másnapi dolgokat, elkészíteni előre a másnapi tízórait, időben indulni a találkozókra, előbb kelteni a gyerekeket reggel, elkerülve a rohanást (nekem még nem sikerült, háromgyerekes anyuka vagyok). Tény, hogy abban van igazság, ha szervezettebben éljük a napjainkat, felírjuk a napi teendőket, jobban beosztjuk az időnket, talán kevesebb – rohanásból fakadó – stressz ér bennünket.

Mondjuk nemet! A stressz sok esetben attól alakul ki, hogy olyat teszünk, amihez vagy semmi kedvünk vagy semmi időnk, mégis igent mondunk rá, mert nem akarjuk megbántani a másikat. Én magam még tanulom, mert nem könnyű, de lehet nemet mondani, sőt kell is!

Kerüljük a negatív embereket! Talán kezdhettem volna ezzel is, sőt jobb lenne most beilleszteni a cikk elejére. Miért? Mert rettentően rossz hatással vannak ránk az „energiavámpírok”, ne keressük a társaságukat, ezzel is önmagunknak teszünk jót. Helyettük keressük a vicces, humoros, pozitív gondolkodású emberek társaságát, ezzel önmagunknak teszünk jót.

Szakítsunk időt önmagadra, szeretem az „én idő” kifejezést, keressük meg az alkalmat és minden egyes nap szánjuk magunkra időt, arra, amit szívesen csinálunk, aki kikapcsol, ami örömmel tölt el. Egy kedves ismerősöm, János szokta mondani: „Minden nap szánj magadra egy órát! Vagy ha úgy érzed, hogy nincs rá időd – akkor kettőt.” Ez pedig tökéletes megfogalmazás.

Segíts minden nap valakinek. Legyen minimum egy napi jócselekedeted. Segíts egy járókelőnek az utcán vagy egy gyereknek, idős embernek a bevásárlóközpontban, a buszmegállóban, a hivatalokban, a tömegközlekedéskor bárhol, amiben csak tudsz. Vedd észre, ha valaki segítségre szorul!

Vegyél egy forró fürdőt! Nem is én lennék, ha ezt nem szorítanám be ide a sorok közé. Sok lelki, testi bajra jó hatással van, amikor „világvége” hangulatban vagyunk.

A stressz alapvetően egy fiziológiai reakció is, amely lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a körülöttünk lévő világ változásaihoz, a vészhelyzetekhez, bizonyos hormonok, köztük a kortizol felszabadulását fokozva. A krónikus stressz számos egészségügyi problémát okoz.

Hogy birkózzunk meg vele?

Csodapirula nincs a stresszoldásra, azonban van rengeteg mód arra, hogy csökkentsük ezeket a tüneteket, mint például a zenehallgatás, a rajzolás, a festés, a tánc, a rendszeres sport, a meditáció, egy jó film, a barátokkal eltöltött idő, a kertészkedés, egy egészséges étrend, melyek már néhány hét után pozitív változásokat idézhetnek elő stresszes mindennapjainkban.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.