Menü

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.

Az alvási homeosztázis az a folyamat, melynek során a szervezetünk meghatározza, mennyi alvásra van szükségünk. Ezt az alapján dönti el, hogy milyen régóta vagyunk ébren. Ehhez egy adenozin nevű vegyületet használ fel, mely minden sejtünkben termelődik.

Az adenozin szintje az ébrenlét órái alatt megnövekszik, míg alvás alatt csökken. Ha az adenozin szintje magas, az ébrenlétért felelős agyi terület inaktívvá válik, míg ha ebből a vegyületből kevés van a szervezetünkben, az ébrenlétért felelős területek újra aktiválódnak. Ezért fordulhat elő például az, hogy ha valaki a szokásosnál jóval korábban kerül ágyba, teljesen kipihenten ébredhet fel hajnalban.

Ha valaki arra használja az alkoholt, hogy a segítségével könnyebben elalaudjon, az alkoholmegvonás idején álmatlansággal is meg kell küzdenie. - Az alkoholtól remélni a pihentetőbb éjszakai alvást vagy azt, hogy könnyebben el tudunk aludni, téves elképzelés. Ha nem tudunk aludni, inkább kérjünk orvosi segítséget - foglalták össze a kutatás szerzői.

Az alváshiány a kognitív készségekre gyakorolt negatív hatása egyáltalán nem újdonság. Már kiskorunktól kezdve mindenkitől ezt halljuk. Mostanáig azonban nem sokat tudtunk a károsodás hátterében álló biológiai okokról.

Amikor a kutatók mélyebbre ástak az eredményért felelős folyamatba, kimutatták, hogy a gliasejtek, vagyis támasztósejtek állnak a háttérben. Kiderült, hogy a gliasejtek által felszabadított egyik molekula, az adenozin okozza az alváshiány hatásait. Tulajdonképpen az adenozin védi meg az agyat attól, hogy üresjáratban fusson, mert a maga egyedi biológiai nyelvén közli velünk, hogy aludnunk kell.

Fáradtság esetén gyógyír lehet az aktív testmozgás és a helyes étrend kialakítása, legfőképpen a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás preferálása. A fáradtságon enyhíthet például a jóga, a meditáció, vagy a tai chi, de sok esetben a mindennapi stressz okozza a kimerültséget, ezért ajánlatos stresszkezelési módszereket elsajátítani. A jóga és a meditáció szolgálhatja ezt a célt is, de már a kertészkedés vagy egy jól megválasztott hobbi is segítséget nyújthat, hogy a bennünk felgyülemlő feszültség valamilyen módon levezetődjön.

Az aromaterápia szintén egy megfelelő módszer a fáradtság enyhítésére, megszüntetésére. Az aromaterápia illóolajos gyógynövények, illetve a belőlük kinyert illóolajok és kivonatok használatán alapuló gyógyítást foglalja magába. Ebbe beletartozhat a masszázs, az aromafürdő, az inhalálás, a borogatás, a bedörzsölés vagy a szauna.

Milyen gyógynövények lehetnek hatásosak fáradtság esetén? A levendula, a bazsalikom, a citrom, a bergamott, a borókafa, a grépfrút, a citronella, a fahéj vagy a kakukkfű.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.