Menü

Házi praktikák napégés ellen

Legjobb válasz és módszer természetesen, ha le sem égünk a napon és elkerüljük ezt a problémát, azonban, ha már megvan a baj, akkor a következő praktikákkal érdemes kezelni.

A fényvédő készítmények használatának fontosságáról nem véletlen lehet ódákat zengeni, nagyon veszélyes a bőrrák, mely előfordulásának rizikója jelentősen fokozódik minden mértéktelen napozással eltöltött idővel. A melanóma előfordulásának a kockázata megduplázódik a rákvörösre sült (=égett) bőr esetében, ha valaki életében többször is megégett a napon, akkor a kockázat igen magas lehet. Az ultraibolya-sugárzás gyerekkorban még veszélyesebb.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Meg kell különböztetni enyhébb és súlyosabb panaszokat.

A napégés enyhébb formáinál mindössze enyhe bőrpír és minimális fájdalom jelenik meg, ám súlyosabb esetekben a bőr felhólyagosodik, megpirul, hámlani kezd, felborulhat az elektrolit-egyensúly (=sóháztartás), a legsúlyosabb esetben pedig életveszélyes, sokkos állapot is előfordulhat.

A napégést szenvedett bőr ki van téve a fertőzéseknek, könnyen baktériumok, vírusok, gombák áldozatául eshet, ezért nem lehet bármit rákenni, a házi praktikák nagy része elfelejtendő a fertőzés veszélye miatt, ezért patikában kell segítséget kérni, vagy súlyosabb esetben orvoshoz fordulni.

A hűvös pakolások enyhíthetik a forróságérzetet, de nincs szükség jeges vagy túl hideg kezelésekre, a bőrre helyezett jégkocka vagy fagyasztott borsós zacskó vagy a tejfül ötlete sem jó megoldás a szakértők szerint és jobb hinni nekik. Próbálkozzunk inkább a patikában felírt krémekkel vagy spray-kkel, ezek javasolhatók erre a célra. A spray a legjobb, mert meg sem kell érinteni a fájó bőrt.

Enyhébb esetben, enyhe bőrpír és fájdalom jelentkezésekor a napozás utáni bőrápoló, hűsítő gélek azonnali megoldást és komfortérzetet nyújtanak. Hűsítő hatást fejtenek ki a hidrogél jellegű készítmények, ezek kíméletes felvitelével is hatásosan enyhíthetők a panaszok.

A gyógynövényes készítmények palettáját tekintve az aloe vera tartalmú készítmények bizonyulnak igen hatásosnak. Nagyon súlyos esetben a nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok szájon át történő szedése csökkentheti a fájdalmat, a gyulladást, és az esetlegesen fellépő lázat.

Kerülendőek a fürdősók, a szappanok, az erős hatású tisztítószerek, az olajok és a parfümök.

A bőr gyógyulásának a velejárója a viszketés, hámlás, ennek vakargatása, kaparása egyáltalán nem ajánlott!

Ha pedig már egyszer megtörtént a baj és „megégettük” magunkat (szó szerint), akkor jobb a jövőben odafigyelni és elkerülni a megismétlődés lehetőségét! Védeni kell bőrünket fényvédő készítményekkel, folyamatosan gondoskodni kell megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről és kerülni kell a napo 11 és 15 óra között!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.