Menü

Immunerősítés természetesen

Bőrünkön és nyálkahártyánkon különféle mikroorganizmusok élnek, és hogy megbetegítenek-e, azt az immunrendszerünk határozza meg.

Az immunrendszer olyan szervek, sejtek és fehérjék interaktív hálózata, amely a szervezetet védi a vírusoktól és baktériumoktól vagy bármilyen idegen anyagtól. A növények, gyógynövények és ásványi anyagok pedig felhasználhatóak antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságaik miatt a fertőzések megelőzésére és leküzdésére. Csakhogy az immunrendszer erősítésével óvatosan kell eljárni: az immunerősítő fűszernövények és illóolajok rendkívül hatékonyak, felesleges és nem is szabad túlterhelni velük a szervezetet, tartósan párhuzamosan alkalmazni őket, továbbá fontos a kúrákat szünetekkel megszakítani. A draxe.com gyűjtése alapján íme pár fontos immunerősítő, amely könnyen elérhető bárki számára.

Echinacea

A kutatások azt mutatják, hogy az echinacea egyik legnagyobb előnye az ismétlődő fertőzéseknél kifejtett pozitív hatás. Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a megelőzésben komoly szerepet játszhat, hiszen a kísérletbe bevont személyek, akik echinaceát szedtek, kevésbé betegedtek meg közönséges megfázásban. A Wisconsin Egyetem orvosi karának tanulmánya pedig az echinacea jelentős immunmoduláló aktivitását mutatta ki. Több tucat humán vizsgálat szerint az echinacea többek között stimulálja az immunrendszert, különösen akut felső légúti fertőzések esetén.

Bodzabogyó

A bodza bogyóit és virágait már évezredek óta használják gyógyszerként. Már Hippokratész, az orvoslás atyja is tudta, hogy a növény kulcsfontosságú az immunrendszer megerősítéséhez. Használták a bodzát megfázás, influenza, allergia és gyulladások ellen. Számos tanulmány is kimutatta, hogy a bodzafélék képesek segíteni az immunrendszert a megfázás és az influenza ellen.

Probiotikumok

A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek segítenek megemészteni a tápanyagokat, segítik a vastagbél méregtelenítését és támogatják az immunrendszert. Akkor lehet rájuk különösen szükség, ha a bélflóra egyensúlya felborul – például antibiotikumos kezelések hatására –, ami emésztési zavarokat okoz. A kezelés végeztével az emésztőrendszerbe juttatott hasznos baktériumtörzsek képesek visszafoglalni a helyüket, és visszaállítani normális együttműködésüket a szervezettel.

Astragalus gyökér

Az astragalus a pillangósok családjába tartozó növény. Nagyon hosszú története van az immunrendszer erősítésében és gyógyszerként való felhasználásban. Gyökerét már évezredek óta alkalmazzák adaptogénként a hagyományos kínai orvoslásban.

Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.