Menü

Ezért ne menj aludni éhesen!

Olykor előfordul, hogy éhes lesz az ember lefekvés előtt. Gyakran eshet meg mindenkivel az, hogy éhesen indul aludni, azonban ez szakemberek szerint több okból sem szerencsés!

Több oka is lehet annak, ha este éhesek vagyunk. Sok diéta, fogyókúra (azaz egyoldalú fogyókúra miatt fellépő vitamin- és tápanyaghiány), illetve alacsony kalóriatartalmú értend mellett megfigyelhető az esti – éjjeli éhségérzet. Ráadásul ördögi kör, mert ha rendszeresen nem alszunk eleget és jól (mondjuk épp az éhség miatt), akkor sokkal gyakrabban leszünk másnap éhesek.

Az éhségnek a nem szűnő, kínzó éhségérzeten kívül más negatív hatásai is vannak, idegesség, üresség, fáradtság, lassult anyagcsereproblémák, s az előbb-utóbb éjszakai nassoláshoz, az pedig elhízáshoz és emésztési problémákhoz, egészségügyi bajokhoz vezethet.

A tartós éhezés ráadásul depressziót is kiválthat.

Tehát akkor együnk lefekvés előtt? Este is? Későn is? Igen! A válasz: igen!

Ha éhes az ember, akkor természetesen enni kell, koplalni nem jó, üres gyomorral pedig nem szabad aludni menni. Az már más kérdés, hogy mit ehetünk az esti órákban, nos ilyenkor ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amik egészségesek, fehérjedúsak, alacsony szénhidráttartamúak, például csirkét, halat, magvakat vagy tojást, salátákat, natúr joghurtot, túrót. Egy puffasztott rizst kevés mogyoróvajjal, egy krémes görög joghurtot némi zabpehellyel.

A nehezen emészthető, fűszeres, zsíros, magas szénhidráttartalmú vagy cukros ételeket ekkor kerülni kell, mert nem tud a szervezet pihenni, sem megfelelően emészteni sem.

A nehéz, tartósított vagy füstölt húsok, a csokoládé, a kelt tészták és a túlságosan fűszeres ételek, gyümölcsök, az alkohol megnehezíti az elalvást.

Sokan hiszik azt (tévesen!), hogy ha éhesen fekszenek le aludni, az segíthet a fogyásban. Ez egy tévhit, ráadásul még hízni is fognak.

Akik sportolnak, tudják, hogy az izmoknak tápanyag kell, nekik pláne rossz ötlet éhesen lefeküdni aludni. A szervezetnek ugyanis tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy a bevitt fehérjét izommá tudja alakítani. egy valamirevaló sportoló nem kihagyja, hanem megválogatja a vacsoráját, pláne egy esti edzés után.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.