Menü

Dolgok, amik tönkreteszik a kapcsolatot

Kapásból fel tudunk sorolni egy csomó olyan tényezőt, ami elengedhetetlen a jól működő kapcsolathoz. Ilyen például a kommunikáció, az őszinteség és a nyitottság.

Egyoldalúság

Egy jó kapcsolat működésébe mindkét fél fektet energiát. Könnyen felborul az egyenlőség, ha az egyik fél úgy érzi, sokkal többet ad, mint amennyit a partnere beletesz a kapcsolatba.

Az empátia hiánya

Az empátiának különböző formái léteznek, ideértve a másik nézőpontjának elfogadását vagy az együttérzés kifejezését, ha a partnered nehéz helyzetben van. Ha az egyik fél nem tud együttérezni a partnerével, támogatni is nehezebben fogja tudni, ezek nélkül pedig a kapcsolat nem lesz hosszú életű.

Megvetés

Kutatások eredményei szerint a partnerek közötti megvetés vetíti leginkább előre a szakítást. A kudarcra ítélt kapcsolatokban a negatív érzelmek kifejezése 5:1 arányban van jelen a pozitív érzések kifejezésével szemben, míg az egészséges kapcsolatokban fele-fele arányban vannak a pozitív és a negatív érzelmi megnyilvánulások.

Játszmák

A jó kapcsolatok alapja az egymás iránt bizalom. Amikor az egyik fél folyton a másikat hibáztatja, olyan helyzeteket teremt, amik veszekedéseket generálnak, a kapcsolat idővel szétesik. Gyakori jele ennek a gaslighting, a másik állandó hibáztatása, túlérzékenynek titulálása.

A kommunikáció hiánya

A kapcsolatok működéséhez elengedhetetlen a nyílt, őszinte és rendszeres kommunikáció. Azok a párok, akik ritkán beszélgetnek, kerülik a problémák megvitatását vagy a konfliktusok megbeszélését, nagy eséllyel nem maradnak sokáig egymás mellett.

A kapcsolat karbantartásának hiánya

A hosszú távú kapcsolatokon dolgozni kell, a partnereknek tenniük kell azért, hogy működjön a dolog. Minőségi időt kell együtt tölteni, gondoskodni kell egymásról és ki kell elégíteni egymás testi, érzelmi és mentális szükségleteit. Ezek nélkül a kapcsolat hamar kiüresedik.

Hűtlenség

A hűtlenség túlmutat a megcsaláson – ami már önmagában elég indok lehet a szakításhoz. Ha az egyik fél szinte minden idejét a saját elfoglaltságaival, barátaival vagy munkatársaival tölti, miközben nem szakít időt a párjára, a kapcsolat nem fog sokáig tartani.

A véleménybeli különbségek

Lehet, hogy egyikőtök már családot alapítana, míg a másik élvezné még a gondtalan életet. Ne hozzatok elhamarkodott döntéseket, ne sajnáljátok az időt arra, hogy megbeszéljétek a közös döntéseket. Ne vegyétek semmibe egymás véleményét, mert természetes, ha az nem egyezik meg minden pontban.

Ha egy hosszantartó kapcsolatra vágytok, ne taszítsátok háttérbe más, fontosabb dolgok miatt. Szánjatok időt egymásra, a kapcsolatra.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Szorongásos kórképek

A szorongásos zavarok az emberiség leggyakoribb betegségei. Élete folyamán a népesség legalább 25%-a fog megélni valamilyen szorongásos betegséget. Világszerte a családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40%-a szenved szorongásos betegségben. A szorongásos kórképek nőknél 2-4-szer gyakoribbak.

Hogyan tegyünk szert a pozitív kisugárzásra?

A belső kisugárzás, ha van, ha észrevehető, szerintem soha nem lehet igazán negatív. Úgy képzelem el, mint valamiféle fényt, valamilyen bizsergető, vonzerővel bíró aurát, ami körül lengi a tulajdonosát. Ráadásul mindenkinek nyitva áll az út ahhoz, hogy ilyen belső fénnyel, vonzerővel rendelkezhessen. Igen, mindenkinek.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.