Menü

Dolgok, amik tönkreteszik a kapcsolatot

Kapásból fel tudunk sorolni egy csomó olyan tényezőt, ami elengedhetetlen a jól működő kapcsolathoz. Ilyen például a kommunikáció, az őszinteség és a nyitottság.

Egyoldalúság

Egy jó kapcsolat működésébe mindkét fél fektet energiát. Könnyen felborul az egyenlőség, ha az egyik fél úgy érzi, sokkal többet ad, mint amennyit a partnere beletesz a kapcsolatba.

Az empátia hiánya

Az empátiának különböző formái léteznek, ideértve a másik nézőpontjának elfogadását vagy az együttérzés kifejezését, ha a partnered nehéz helyzetben van. Ha az egyik fél nem tud együttérezni a partnerével, támogatni is nehezebben fogja tudni, ezek nélkül pedig a kapcsolat nem lesz hosszú életű.

Megvetés

Kutatások eredményei szerint a partnerek közötti megvetés vetíti leginkább előre a szakítást. A kudarcra ítélt kapcsolatokban a negatív érzelmek kifejezése 5:1 arányban van jelen a pozitív érzések kifejezésével szemben, míg az egészséges kapcsolatokban fele-fele arányban vannak a pozitív és a negatív érzelmi megnyilvánulások.

Játszmák

A jó kapcsolatok alapja az egymás iránt bizalom. Amikor az egyik fél folyton a másikat hibáztatja, olyan helyzeteket teremt, amik veszekedéseket generálnak, a kapcsolat idővel szétesik. Gyakori jele ennek a gaslighting, a másik állandó hibáztatása, túlérzékenynek titulálása.

A kommunikáció hiánya

A kapcsolatok működéséhez elengedhetetlen a nyílt, őszinte és rendszeres kommunikáció. Azok a párok, akik ritkán beszélgetnek, kerülik a problémák megvitatását vagy a konfliktusok megbeszélését, nagy eséllyel nem maradnak sokáig egymás mellett.

A kapcsolat karbantartásának hiánya

A hosszú távú kapcsolatokon dolgozni kell, a partnereknek tenniük kell azért, hogy működjön a dolog. Minőségi időt kell együtt tölteni, gondoskodni kell egymásról és ki kell elégíteni egymás testi, érzelmi és mentális szükségleteit. Ezek nélkül a kapcsolat hamar kiüresedik.

Hűtlenség

A hűtlenség túlmutat a megcsaláson – ami már önmagában elég indok lehet a szakításhoz. Ha az egyik fél szinte minden idejét a saját elfoglaltságaival, barátaival vagy munkatársaival tölti, miközben nem szakít időt a párjára, a kapcsolat nem fog sokáig tartani.

A véleménybeli különbségek

Lehet, hogy egyikőtök már családot alapítana, míg a másik élvezné még a gondtalan életet. Ne hozzatok elhamarkodott döntéseket, ne sajnáljátok az időt arra, hogy megbeszéljétek a közös döntéseket. Ne vegyétek semmibe egymás véleményét, mert természetes, ha az nem egyezik meg minden pontban.

Ha egy hosszantartó kapcsolatra vágytok, ne taszítsátok háttérbe más, fontosabb dolgok miatt. Szánjatok időt egymásra, a kapcsolatra.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.