Menü

Felejthetetlen nyaralások a vidéki nagymamánál

A nyári táborok ma már egy vagyonba kerülnek. A gyerek jól érzi magát és gondoskodnak az ellátásáról is. Kortársai között lehet, és egész napra van valami program, amiben elfáradhat. De az igazán szerencsés csemetéknek, mindez ingyen van. Vidéken nyaralhatnak a nagyinál! De miért szuper lehetőség, annak, akinek megadathat a nagymamánál és nagypapánál „táborozni”?

Hirtelen kitágul a gyermek számára a világ, a szabadban lehet, friss levegőn, sok mozgás és természetközelségben. A csemete számára hirtelen karnyújtásnyira lesz mindaz, amit eddig csak a tankönyveiben olvasott vagy meséltek neki. A környezethez való viszonya nagyon gyorsan fejlődik ilyenkor. Olyan dolgokat tanul meg, amit egyébként nem is tudna. Illetve olyan élményeket szerezhet, ami egész élete során elkíséri. Vidéken vagy falun bármikor láthatja a kertben a növényeket, gyümölcsöket és a háziállatokat is. Megtanulja, hogyan kell az állatokat gondozni, hogyan kell velük bánni, mennyi munka, mire a zöldség, gyümölcs az asztalra kerül. Sőt akár frissen a kertből kóstolhatja ezeket.

Sajnos egyre több gyerek nem ismeri fel a konyhakerti növényeket, keverik őket és a játékban fogalmuk sincs róla, hogy mi az a tyúk vagy tehén. Sokan nem is látnak háziállatokat élőben csak könyvekből tanulják meg, melyik hogy néz ki és milyen hangot ad ki. Természetesen ez nem a gyerek hibája, és a szülőre se lehet kenni, mivel nyilván a paneltömbben nem tartunk kacsát, libát stb. Ezért mondhatjuk azt, hogy jó lenne, ha minden városi gyereknek lenne egy vidéki nagymamája.

Nyaraláskor a kicsik is belecsöppen a borsó és babfejtésbe, a meggy-magozásba, szüretelésbe. Ezek a tevékenységek erősítik a kézügyességét, fejlesztik a finommotorikáját, ami jól jön majd az írástanulásnál. Megismerik a napszakok változását és jellemzőit is. Ugyanis kora reggel még a harmatos, friss fű fogadja, délben már a forró nap süti a kezét, sötétedés után pedig az esti hűs levegő cirógatja. Megcsodálhatja a naplementét és a napfelkeltét.

A nagyi mindig a kedvenc ételekkel kényezteti az unokáit. Mindenkinél hamarabb elkészíti a finomságokat, eközben a csöppség végignézheti a munkafolyamatokat, de akár be is segíthet. Ő maga gyűjtheti össze a hozzávalót, gyúrhat tésztát, készíthet tölteléket. Mivel a távoli nagyszülőknek általában csak néhány hetük van az unokáikra, ezért megtesznek mindent a kényeztetésük érdekében. Emellett pedig a mamát és papát, mindenre rá lehet beszélni, így az otthoni, szülők által felállított szabályok ilyenkor nem érvényesek.

Új barátságokat is köthet, mert valószínűleg a szomszéd nagyik unokái is ott nyaralnak, vagy éppen ott élnek az adott településen. Az együtt játszás során, pedig fejlődnek a gyerek társas készségei, beindul a szociális tanulás, fejlődik a kommunikációs és beilleszkedési képessége, valamint a kezdeményező és kompromisszumkészsége is.

Gyakran a könyvek is lekerülnek ilyenkor a papa könyvespolcáról, de az is lehet, hogy a nagyszülők mesélnek szebbnél szebb és izgalmas történeteket. Emellett pedig a történelemre is jut egy kis idő, hiszen tudjuk, hogy a régmúltról és „az én fiatal koromban ezek történtek” mondatok kihagyhatatlanok a papa, mama szájából.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!