Menü

Felejthetetlen nyaralások a vidéki nagymamánál

A nyári táborok ma már egy vagyonba kerülnek. A gyerek jól érzi magát és gondoskodnak az ellátásáról is. Kortársai között lehet, és egész napra van valami program, amiben elfáradhat. De az igazán szerencsés csemetéknek, mindez ingyen van. Vidéken nyaralhatnak a nagyinál! De miért szuper lehetőség, annak, akinek megadathat a nagymamánál és nagypapánál „táborozni”?

Hirtelen kitágul a gyermek számára a világ, a szabadban lehet, friss levegőn, sok mozgás és természetközelségben. A csemete számára hirtelen karnyújtásnyira lesz mindaz, amit eddig csak a tankönyveiben olvasott vagy meséltek neki. A környezethez való viszonya nagyon gyorsan fejlődik ilyenkor. Olyan dolgokat tanul meg, amit egyébként nem is tudna. Illetve olyan élményeket szerezhet, ami egész élete során elkíséri. Vidéken vagy falun bármikor láthatja a kertben a növényeket, gyümölcsöket és a háziállatokat is. Megtanulja, hogyan kell az állatokat gondozni, hogyan kell velük bánni, mennyi munka, mire a zöldség, gyümölcs az asztalra kerül. Sőt akár frissen a kertből kóstolhatja ezeket.

Sajnos egyre több gyerek nem ismeri fel a konyhakerti növényeket, keverik őket és a játékban fogalmuk sincs róla, hogy mi az a tyúk vagy tehén. Sokan nem is látnak háziállatokat élőben csak könyvekből tanulják meg, melyik hogy néz ki és milyen hangot ad ki. Természetesen ez nem a gyerek hibája, és a szülőre se lehet kenni, mivel nyilván a paneltömbben nem tartunk kacsát, libát stb. Ezért mondhatjuk azt, hogy jó lenne, ha minden városi gyereknek lenne egy vidéki nagymamája.

Nyaraláskor a kicsik is belecsöppen a borsó és babfejtésbe, a meggy-magozásba, szüretelésbe. Ezek a tevékenységek erősítik a kézügyességét, fejlesztik a finommotorikáját, ami jól jön majd az írástanulásnál. Megismerik a napszakok változását és jellemzőit is. Ugyanis kora reggel még a harmatos, friss fű fogadja, délben már a forró nap süti a kezét, sötétedés után pedig az esti hűs levegő cirógatja. Megcsodálhatja a naplementét és a napfelkeltét.

A nagyi mindig a kedvenc ételekkel kényezteti az unokáit. Mindenkinél hamarabb elkészíti a finomságokat, eközben a csöppség végignézheti a munkafolyamatokat, de akár be is segíthet. Ő maga gyűjtheti össze a hozzávalót, gyúrhat tésztát, készíthet tölteléket. Mivel a távoli nagyszülőknek általában csak néhány hetük van az unokáikra, ezért megtesznek mindent a kényeztetésük érdekében. Emellett pedig a mamát és papát, mindenre rá lehet beszélni, így az otthoni, szülők által felállított szabályok ilyenkor nem érvényesek.

Új barátságokat is köthet, mert valószínűleg a szomszéd nagyik unokái is ott nyaralnak, vagy éppen ott élnek az adott településen. Az együtt játszás során, pedig fejlődnek a gyerek társas készségei, beindul a szociális tanulás, fejlődik a kommunikációs és beilleszkedési képessége, valamint a kezdeményező és kompromisszumkészsége is.

Gyakran a könyvek is lekerülnek ilyenkor a papa könyvespolcáról, de az is lehet, hogy a nagyszülők mesélnek szebbnél szebb és izgalmas történeteket. Emellett pedig a történelemre is jut egy kis idő, hiszen tudjuk, hogy a régmúltról és „az én fiatal koromban ezek történtek” mondatok kihagyhatatlanok a papa, mama szájából.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.