Menü

Felejthetetlen nyaralások a vidéki nagymamánál

A nyári táborok ma már egy vagyonba kerülnek. A gyerek jól érzi magát és gondoskodnak az ellátásáról is. Kortársai között lehet, és egész napra van valami program, amiben elfáradhat. De az igazán szerencsés csemetéknek, mindez ingyen van. Vidéken nyaralhatnak a nagyinál! De miért szuper lehetőség, annak, akinek megadathat a nagymamánál és nagypapánál „táborozni”?

Hirtelen kitágul a gyermek számára a világ, a szabadban lehet, friss levegőn, sok mozgás és természetközelségben. A csemete számára hirtelen karnyújtásnyira lesz mindaz, amit eddig csak a tankönyveiben olvasott vagy meséltek neki. A környezethez való viszonya nagyon gyorsan fejlődik ilyenkor. Olyan dolgokat tanul meg, amit egyébként nem is tudna. Illetve olyan élményeket szerezhet, ami egész élete során elkíséri. Vidéken vagy falun bármikor láthatja a kertben a növényeket, gyümölcsöket és a háziállatokat is. Megtanulja, hogyan kell az állatokat gondozni, hogyan kell velük bánni, mennyi munka, mire a zöldség, gyümölcs az asztalra kerül. Sőt akár frissen a kertből kóstolhatja ezeket.

Sajnos egyre több gyerek nem ismeri fel a konyhakerti növényeket, keverik őket és a játékban fogalmuk sincs róla, hogy mi az a tyúk vagy tehén. Sokan nem is látnak háziállatokat élőben csak könyvekből tanulják meg, melyik hogy néz ki és milyen hangot ad ki. Természetesen ez nem a gyerek hibája, és a szülőre se lehet kenni, mivel nyilván a paneltömbben nem tartunk kacsát, libát stb. Ezért mondhatjuk azt, hogy jó lenne, ha minden városi gyereknek lenne egy vidéki nagymamája.

Nyaraláskor a kicsik is belecsöppen a borsó és babfejtésbe, a meggy-magozásba, szüretelésbe. Ezek a tevékenységek erősítik a kézügyességét, fejlesztik a finommotorikáját, ami jól jön majd az írástanulásnál. Megismerik a napszakok változását és jellemzőit is. Ugyanis kora reggel még a harmatos, friss fű fogadja, délben már a forró nap süti a kezét, sötétedés után pedig az esti hűs levegő cirógatja. Megcsodálhatja a naplementét és a napfelkeltét.

A nagyi mindig a kedvenc ételekkel kényezteti az unokáit. Mindenkinél hamarabb elkészíti a finomságokat, eközben a csöppség végignézheti a munkafolyamatokat, de akár be is segíthet. Ő maga gyűjtheti össze a hozzávalót, gyúrhat tésztát, készíthet tölteléket. Mivel a távoli nagyszülőknek általában csak néhány hetük van az unokáikra, ezért megtesznek mindent a kényeztetésük érdekében. Emellett pedig a mamát és papát, mindenre rá lehet beszélni, így az otthoni, szülők által felállított szabályok ilyenkor nem érvényesek.

Új barátságokat is köthet, mert valószínűleg a szomszéd nagyik unokái is ott nyaralnak, vagy éppen ott élnek az adott településen. Az együtt játszás során, pedig fejlődnek a gyerek társas készségei, beindul a szociális tanulás, fejlődik a kommunikációs és beilleszkedési képessége, valamint a kezdeményező és kompromisszumkészsége is.

Gyakran a könyvek is lekerülnek ilyenkor a papa könyvespolcáról, de az is lehet, hogy a nagyszülők mesélnek szebbnél szebb és izgalmas történeteket. Emellett pedig a történelemre is jut egy kis idő, hiszen tudjuk, hogy a régmúltról és „az én fiatal koromban ezek történtek” mondatok kihagyhatatlanok a papa, mama szájából.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.