Menü

5 jel, hogy nagyon érzelmes vagy, és emiatt túl sokat aggódsz

Emiatt persze előfordul, hogy nem találod a helyed a világban, de ne aggódj! A végén te fogsz nevetni…ez ugyanis a magas érzelmi intelligencia jele.

1. Folyamatosan azt figyeled, hogy milyen kedved van, és ha rossz, próbálsz tenni ellene

Ha mérges vagy, szomorú, vagy féltékeny időt szánsz az elemzésre, hiszen tudod, hogy a negatív gondolatok sok energiát kivesznek belőled. Megéled az érzéseidet és nem esel tőlük kétségbe. Mivel fontos neked, hogy minél jobban megismerd önmagad nem haragszol magadra azért, mert időnként elszakad a cérna. Fontosnak tartod, hogy megtanuld hogyan kell kimásznod az agyalás spirálból.

2. Ha gondod van valakivel megbeszéled vele

Ezt nem szereted halogatni hiszen tudod, hogy a rossz gondolatokat, rossz élményeket ki kell gyomlálni azonnal. Nem vagy haragtartó és nagyon szereted a tiszta helyzeteket, így igyekszel tisztázni mindent olyan gyorsan, ahogy lehetőséged adódik rá.

3. A motivációd belülről jön, nem külső hatás által

Mivel jó hallgatóság vagy és kíváncsi természet, szereted, ha az emberek elmondják neked a véleményüket.

4. Folyamatosan dolgozol magadon

Bár a nyugalmi állapotot jól ismered, nem szeretsz ellustulni. Úgy érzed, hogy még millió dolog vár felfedezésre, hiszen az ember egy csoda. Rengeteget olvasol, érdekel a pszichológia, és szeretnéd feltárni, hogy ki is vagy valójában.

5. Érdekelnek az emberek problémái, és ha tudsz segítesz

Van egy nagyon jó tulajdonságod: nyugtatóan hatsz a barátaidra. Már megtanultad, hogy úgy mond el a véleményed, hogy ne okozz fájdalmat, így szeretik kikérni a tanácsaidat. Hiszel benne, hogy minden helyzetben van valami jó, és ezt igyekszel is gyakorolni. Remek hallgatóság vagy, és őszinte barát. Tudod, hogy ki mennyit bír el, így nem okozol fájdalmat az őszinteségeddel.

Akár egy picit is tartalmas kapcsolatról van szó, akár a pillanat megéléséről, érzések nélkül egyik sem megy. Félig nem érdemes szeretni. A langyos pocsolyában való létezés nem feltétlenül a legjobb életstratégia. Mégis sokan evickélnek át az életükön az érzéseiket elfojtva. Van, aki meg sem tanulja azokat kifejezni, mert a gyermekkorából hozott korlátok túl erősek, felnőttként pedig már nincs, aki megtanítaná neki lebontani ezeket.

Valódi csodákat viszont csak az tud megélni, aki legyőzi a félelmeit. Csak ő tudja megtapasztalni, hogy mit jelent egy másik emberben teljesen megbízni, mit jelent valakit mélyen szeretni, mit jelent szenvedélyesen élni, és mit jelent teljes szívvel jelen lenni a pillanatban úgy, hogy a problémák, a feszültség, a megfelelési kényszer, az aggályok legalább arra a pillanatra mind megszűnnek, mert semmi más nem számít, csak az, amiben éppen részünk lehet.

Egy mély érzésű ember átadja magát az élet kockázatának, és magához öleli a lehetőségeket. Mert belül mélyen tudja, hogy csak így élhet teljes életet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.