Menü

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A keresztszalag képes spontán gyógyulni

A terapeuta azt is elmondta, hogy a kutatások szerint az elszakadt keresztszalagban megtalálhatók azok a sejtek, amelyek át tudnak alakulni a növekedési faktorok hatására, így a szalag regenerálódni képes.

Az MRI felvételek bizonyítják, hogy a gyógytorna segítségével jó esélyeink vannak a keresztszalag szakadás teljes gyógyulásra. Egy kutatásban 5 éven keresztül 118 pácienst vizsgáltak, akik közül 62-t egyből megműtöttek 59 pedig elkezdett tornázni. A fiatal, aktív pácienseknél a megfelelő mechanikai ingerekkel elérhető a teljes felépülés, annak ellenére, hogy komoly térdfájdalomtól, mozgásbeszűküléstől és porcsérüléstől szenvedtek. A műtéti beavatkozás során elhúzódik az ízületi gyulladás, tolódik időben a terhelhetőség, ami a meniscusok és a szalagok gyógyulását akadályozza.

A térd anatómiája

A térdízület a sípcsont és a combcsont között található, amelyben a szalagok biztosítják a csontok stabilitását. Az elülső (ACL) és hátsó keresztszalag (PCL) X alakban fut a térdben a két csontvég között, míg az oldalszalagok a térd belső és külső oldalán helyezkednek el.

Szakadás vagy húzódás?

Sportolás közben a hirtelen irányváltoztatások, ugrások vagy kitámasztások során a keresztszalagok gátolják meg, hogy a sípcsont elmozduljon. Azonban, ha a szalagokra ható erő túl nagy, a térdszalag rostjai megnyúlnak, tépődnek vagy teljesen elszakadnak.

Térdrándulásról akkor beszélhetünk, ha a szalagok csak nyúlnak vagy tépődnek, de nem teljes a szakadás. Ebben az esetben a probléma 1-2 hetes folyamat során magától rendeződik. Ha a szalag szakad, akkor jóval hosszabb gyógyulási időszakra kell felkészülni; ebben az esetben minimum 2-3 hónapos felépülési idővel kell számolni.

Hogyan lehet a leghatékonyabb támogatni a keresztszalag gyógyulását?

Minden esetben fontos, hogy a sérült ízületeket minél előbb mozgatni kezdjük. Természetesen fokozatosan és átgondoltan, de szükséges a mozgás, hogy a szalagok gyógyulhassanak és visszanyerjék rugalmasságukat. Ebben van nagy segítségünkre a manuálterápia.

A kezdeti kezeléssel a térdfájdalom, a duzzanat csökkentése és a teljes kinyújtás elérése a cél. Minél hamarabb elkezdjük, annál jobban támogatjuk a spontán gyógyulást. A manuálterápiával a mozgás minősége helyreállítható azáltal, hogy a “helyettesítő” mozgások deformációit kijavítjuk. A kinesio tape segítségével pedig elősegítjük az ödéma felszívódását – fogalmaz a terapeuta, majd hozzáteszi:

Elsősorban a törzs izomzatát (core izmok) és az alsó végtag erejét fejlesztjük koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok által. A legfontosabb, hogy javítsuk a térd hajlíthatóságát, erejét, gyorsaságát és robbanékonyságát, így elkerülhetjük az újrasérülést. Eleinte az egyenes vonalú futás, kitörés, guggolás, lépcsőzés hasznos, amit kiegészítünk nyújtással. Majd jöhetnek az egyre összetettebb gyakorlatok, ugrások, futás irányváltoztatásokkal, itt a legfontosabb, hogy a talajra érkezés és az onnan elrugaszkodás kontrollálttá váljon. Végül pedig a sportspecifikus gyakorlatokkal kialakítjuk a robbanékonyságot. A felépülési idő 3-6 hónap közé tehető.

Mikor kell mindenképpen műteni a keresztszalagot?

A konzervatív terápia sikeressége függ: a páciens anatómiai adottságaitól (pl. combcsont laterális fejének "csapottságától"), regenerációs képességeitől és motivált kooperációjától.

Az alábbi esetekben is érdemes elgondolkozni a műtéten:

tartósan fennálló nagyfokú instabilitás, ami gátolja a pácienst a hétköznapi életben;

az olyan sport végzése, ahol nagy a kockázata a térdsérülésnek illetve az ismétlődő keresztszalag szakadás.

A manuálterápia a műtét utáni rehabilitációban is fontos támaszt nyújt, mivel alkalmazásával a folyamat végén elérhető a teljes gyógyulás.

Keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

A keresztszalag műtét után mindenképp rehabilitációra van szükség, amelynek időtartama nagyjából egy év.

A manuálterápiának rendkívül nagy szerepe van a térd és a szalagok teljes gyógyulásában. A kezelés első 6-8 hetében teljessé tesszük a térd mozgástartományát, a 3-6 hónapban kialakítjuk a megfelelő izomerőt és az utolsó szakaszban fél évig fejlesztjük az összetett funkciókat, miközben mentálisan is felkészítjük a pácienst, hogy újra bátran és összpontosítva sportolhasson.

Nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység

A szédülésnek – szédülékenységnek számos oka lehet, s a páciensek sokszor hónapokig, évekig járják a diagnosztikus köröket a különböző szakterület képviselői között, amíg az igazi okra fény derül. Jól ismertek a szédüléssel járó gyakoribb kórképek, melyek a belsőfülben található egyensúlyszabályozó végkészülékek megbetegedéseiből, (perifériás eredet) és az agyban - agytörzsben levő egyensúly szabályozásért felelős területek daganatos, infarktusos, vérzéses (TIA), gyulladásos kóros állapotából eredeztethetőek (centrális eredet).

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Bokaficam kezelése otthon

A bokasérülések a leggyakoribb sportsérülések közé tartoznak. A bokaízület és a szalagok a lábfej rendellenes behajlása vagy kicsavarodása miatt sérülhetnek meg. Oka lehet sportsérülés, ütés, de egyensúlyzavar miatti botlás, esés is.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.

Száraz száj: mit tehetünk ellene otthon?

A száraz száj, vagyis a xerostomia gyakori betegség, melyet általában a nyál összetételének megváltozása vagy a nyáltermelődés zavara okoz. A száraz száj sok kellemetlen tünettel járhat együtt - mit tehetünk ezek ellen otthon?