Menü

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

Ez az arany nedű nemcsak immunerősítő, nemcsak a szervezet ellenálló képességét növeli, hanem jó a bélflórára, az emésztésre, a vérellátásra, továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő is, emellett azt is tudom, hogy egyik fajtája (repceméz) még a refluxra is nagyon hatásos. Azt pedig még nem is említettem, hogy a kozmetika és a szépségipar milyen sokrétűen használja, miért is ne tennék, hiszen több, mint 200 értékes tápanyagával elősegíti a bőrsejtek újra képződését és gátolja az öregedést, ezen felül fertőtlenít; hidratál; megszépít; gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és enzimekben.

A méz számos betegségre lehet gyógyír. Fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport.

A vegyes virágméz sokszínű, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül és sokféle illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak, jó immunerősítő, ajánlott gyerekeknek és időseknek egyaránt, s hatásos a fertőző légúti betegségek esetén.

A hársmézet mindenki ismerheti, erős és jellegzetes illata, íze van. Többek között légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott.

Közkedvelt az akácméz, mely világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. Nálunk Hungaricumnak számít, keresett export termék. Szintén fogyasztható légúti megbetegedések esetén, emésztési zavarokra, az immunrendszer erősítésére. Méregtelenítő, májregeneráló hatása mellett csonterősítő is.

A különlegesebb levendulaméz nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

Említettem refluxra a repcemézet, nos alacsony savassága miatt nagyon kímélő az érzékeny gyomorhoz, emiatt is ajánlott gyomorsav-túltengésre.

Létezik gesztenyeméz is, kesernyésebb ízvilágú, lassabban kristályosodó méztípusunk. Vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén alkalmazható sikerrel.

A selyemfűméz kissé matt színű, magas gyümölcstartalommal, ez is Hungaricumnak számít. Égési sérülésekre, sebekre kiváló, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van.

Mézet sokféleképp szeretünk fogyasztani, teába, pirítósra, friss kenyérre, vajjal-vaj nélkül, süteményekre, de még kávéba is. Nagyon egészséges csodaszirupról van szó, aki megteheti, aki fogyaszthatja, feltétlen iktassa be a napi érkezéseibe.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.