Menü

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

Ez az arany nedű nemcsak immunerősítő, nemcsak a szervezet ellenálló képességét növeli, hanem jó a bélflórára, az emésztésre, a vérellátásra, továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő is, emellett azt is tudom, hogy egyik fajtája (repceméz) még a refluxra is nagyon hatásos. Azt pedig még nem is említettem, hogy a kozmetika és a szépségipar milyen sokrétűen használja, miért is ne tennék, hiszen több, mint 200 értékes tápanyagával elősegíti a bőrsejtek újra képződését és gátolja az öregedést, ezen felül fertőtlenít; hidratál; megszépít; gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és enzimekben.

A méz számos betegségre lehet gyógyír. Fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport.

A vegyes virágméz sokszínű, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül és sokféle illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak, jó immunerősítő, ajánlott gyerekeknek és időseknek egyaránt, s hatásos a fertőző légúti betegségek esetén.

A hársmézet mindenki ismerheti, erős és jellegzetes illata, íze van. Többek között légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott.

Közkedvelt az akácméz, mely világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. Nálunk Hungaricumnak számít, keresett export termék. Szintén fogyasztható légúti megbetegedések esetén, emésztési zavarokra, az immunrendszer erősítésére. Méregtelenítő, májregeneráló hatása mellett csonterősítő is.

A különlegesebb levendulaméz nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

Említettem refluxra a repcemézet, nos alacsony savassága miatt nagyon kímélő az érzékeny gyomorhoz, emiatt is ajánlott gyomorsav-túltengésre.

Létezik gesztenyeméz is, kesernyésebb ízvilágú, lassabban kristályosodó méztípusunk. Vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén alkalmazható sikerrel.

A selyemfűméz kissé matt színű, magas gyümölcstartalommal, ez is Hungaricumnak számít. Égési sérülésekre, sebekre kiváló, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van.

Mézet sokféleképp szeretünk fogyasztani, teába, pirítósra, friss kenyérre, vajjal-vaj nélkül, süteményekre, de még kávéba is. Nagyon egészséges csodaszirupról van szó, aki megteheti, aki fogyaszthatja, feltétlen iktassa be a napi érkezéseibe.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.