Menü

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

Ez az arany nedű nemcsak immunerősítő, nemcsak a szervezet ellenálló képességét növeli, hanem jó a bélflórára, az emésztésre, a vérellátásra, továbbá antibakteriális és gyulladáscsökkentő is, emellett azt is tudom, hogy egyik fajtája (repceméz) még a refluxra is nagyon hatásos. Azt pedig még nem is említettem, hogy a kozmetika és a szépségipar milyen sokrétűen használja, miért is ne tennék, hiszen több, mint 200 értékes tápanyagával elősegíti a bőrsejtek újra képződését és gátolja az öregedést, ezen felül fertőtlenít; hidratál; megszépít; gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és enzimekben.

A méz számos betegségre lehet gyógyír. Fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport.

A vegyes virágméz sokszínű, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül és sokféle illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak, jó immunerősítő, ajánlott gyerekeknek és időseknek egyaránt, s hatásos a fertőző légúti betegségek esetén.

A hársmézet mindenki ismerheti, erős és jellegzetes illata, íze van. Többek között légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott.

Közkedvelt az akácméz, mely világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. Nálunk Hungaricumnak számít, keresett export termék. Szintén fogyasztható légúti megbetegedések esetén, emésztési zavarokra, az immunrendszer erősítésére. Méregtelenítő, májregeneráló hatása mellett csonterősítő is.

A különlegesebb levendulaméz nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

Említettem refluxra a repcemézet, nos alacsony savassága miatt nagyon kímélő az érzékeny gyomorhoz, emiatt is ajánlott gyomorsav-túltengésre.

Létezik gesztenyeméz is, kesernyésebb ízvilágú, lassabban kristályosodó méztípusunk. Vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén alkalmazható sikerrel.

A selyemfűméz kissé matt színű, magas gyümölcstartalommal, ez is Hungaricumnak számít. Égési sérülésekre, sebekre kiváló, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása van.

Mézet sokféleképp szeretünk fogyasztani, teába, pirítósra, friss kenyérre, vajjal-vaj nélkül, süteményekre, de még kávéba is. Nagyon egészséges csodaszirupról van szó, aki megteheti, aki fogyaszthatja, feltétlen iktassa be a napi érkezéseibe.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.