Menü

Hogyan űzzük el a rossz álmokat?

Díszítő tárgyként mindig tetszettek az álomfogók. Volt bennük valami misztikus, de valahogy sosem szántam rá magam, hogy vásároljak egyet, mindaddig, még el nem kezdődött a kamaszkorom. Sosem voltam jó alvó, de ebben az időszakban aztán végképp. Volt, amikor rémálmok gyötörtek, és volt mikor álmatlanság. Mindent kipróbáltam annak érdekében, hogy végre aludjak egy jót, és ekkor határoztam el, hogy itt az ideje beszerezni egy ilyet. Nem vagyok olyan ember, aki mindenben hisz, főleg a spirituális dolgokban, de ha az ember szenved, valahogy azt is kipróbálja, amiben kételkedik. Aztán, hogy valóban használt-e nem tudom, de mindenesetre szép dísze lett a szobámnak.

Eredete

Az álomfogó Amerikából származik, és nagyon régre nyúlik vissza az eredete. Még az ősi indiánok készítettek ilyen tárgyakat, melyekhez gallyakat, állati inakat, tollakat, gyöngyöket és köveket használtak. Az eredeti indián álomfogó viszonylag kisméretű, és csak természetes anyagból kézzel készül. Egy védő talizmán, amely arra szolgál, hogy megvédje az embereket a rémálmoktól. Gyakran használták kisgyermekeknél, és bölcsők vagy kiságyak fölé akasztották. Napjainkban ez a tárgy a Feng Shui tipikus eleme és úgy tartják, hogy szabályozza a pozitív energiát, véd a rossz álmoktól, nyugtatja az elmét és védi a tudatalattit.

Mire jó pontosan?

Az indiánok úgy tartják, hogy a jó és a rossz álmok közöttünk kavarogva és betöltik a levegőt éjszaka. Az álomfogó pedig úgy működik, mint egy pókháló, csapdába ejti a rossz álmokat, emellett átengedi a jókat. A hálóba ragadt rossz álmok nem maradnak a közelünkben, mivel megsemmisülnek, amint a reggeli napfény rásüt az álomfogóra. A jó álmok egész éjszaka átszűrődnek a tollakon, és célba veszik az ágyban alvó embert. De nem csak az álmainkra lehet hatással. A bajt is elhárítják, és védelmet nyújtanak mindenféle gonoszság és befolyásolás ellen. Azonban nem az összes indián törzs gondolkodik ily módon. Vannak, akik úgy vélik, hogy pont az ellenkezője történik, és a jó álmok vagy ötletek csapdába esnek a hálóban, míg a rosszak áthaladnak a közepén lévő lyukon és örökre eltűnnek a semmiben.

Kinézete

Minden része külön jelentéssel bír. A kör alakja jelképezi a földanyát, mindent, ami az életet fenntartja, és az élet folyamatos körforgását. Megmutatja számunkra, hogy a Nap minden nap felkel, majd este felváltja a Hold. A középen elhelyezkedő háló, a pók hálóját hivatott utánozni. A közepén lévő lyuk pedig a szívet, amin keresztül a jó álmok, gondolatok beszűrődnek. Az álomfogó szövött hálóján a csomók száma is jelentős, és különböző titkos jelentéseket hordoz. Ha 13 csomót találunk, akkor az a Hold 13 fázisát jelenti, a 8 az indián kultúra szerint a pókos hölgyet szimbolizálja, a hetes szám, a hét alapító törzs eljövetelét, míg a hatos szám a sas totemet jelképezi.

Az ötös a hajnalcsillagot. Ha pedig a gyógyítás lenne a fő cél, akkor válasszuk azt, aminek egy egyenlő szárú kereszt van a közepén, ugyanis is amellett, hogy a négy égtájat jelképezi, védelmet nyújtanak a betegeknek, és az univerzum őserejéből merítve gyógy energiákat hoznak. Úgy hiszem, most mindenki arra gondol, hogy oké, de ki az a pókos hölgy és miért van szimbolikus jelentése. A legenda szerint a Pók szellem uralja az univerzumot. Az indiánok azt hitték, hogy ő gondoskodik róluk.

Reggelente hálót sző, és megfogja vele a napot, hogy felmelegítse a világot. Annak érdekében, hogy az indiánok mindig az istennő védelme alatt álljanak, megparancsolta nekik, hogy szőjenek apró pókhálókat, amelyeket vékony fűzfaágakba zártak. Ezek az amulettek juttatták a napot, világosságot, és pozitív energiát a házba, és megvédte az otthon lakóit minden rossztól. A másik legenda szerint az indiánok egyik véne, gondolataiba mélyedve, egy szellemet látott pók képében. Ez a szellem mesélt neki arról az életkörről, amelyen minden ember keresztülmegy. Jelképként fűzfaágakból szőtt kört mutatott. A központjában található háló számos utat szimbolizált, amelyekkel az ember találkozik. A pók megparancsolta a vénnek, hogy használja a fonott amulettet, hiszen ez megvédi az ember lelkét a gonosz szellemektől és a rossz gondolatoktól, illetve, ezek elakadnak a pókhálóban, majd reggel a nap első sugaraival elégnek.

Ha azt gondolnánk, hogy ez az amerikai indiánok sajátossága, akkor tévedünk, hiszen több kultúra is használ hasonló tárgyakat. Régen ,szinte minden nép úgy hitte, hogy az ember alvás közben a legvédtelenebb, és mindenféle gonosz megtámadhatja. Ez ellen pedig különböző tárgyakkal próbált védekezni. Az ázsiai országokban a védő talizmán piros színű, és gyakran található a közepében valamilyen állatott ábrázoló figura. A szibériai sámánok is hasonlóan gondolkodtak. Ennek sajátossága, hogy 18 szálból van szőve és a közepén egy úgynevezett csali található. Ez egy gyapjúcsomó vagy rongy darab. A kabala színe a vörös és a fekete. A szövés során létrejött minta, az éjféli „nap” mozgását szimbolizálja, amely az álmok földjén ragyog az égbolton. Aljára gyakran mágikus állatok vagy kövek figuráit rögzítették. Itt is megjelenik a negatív oldal is. Vannak, akik úgy tartják, hogy felszívja a jó energiákat és álmokat, nem pedig hozza. A szlávok arcnélküli babákat varrtak és egy faágra akasztották. Úgyhitték, megvédi őket az éjszaka.

Hova rakjuk?

Mivel az alváshoz, az álmokhoz kapcsolódik, így úgy hiszem egyértelmű a válasz: az ágyunkhoz. A kiválasztott helynek, fényesnek és naposnak kellene lennie, mivel a reggeli Nap sugarai tisztítják meg az álomfogót az összegyűjtött rossz álmoktól. Persze az is lényeges, hogy hozzánk is közel legyen, tehát közvetlenül az ágy felett lesz a legjobb helyen.

Ma már a boltokban, mindenféle színű, formájú, méretű megvásárolható. Úgyhiszem a kiválasztás során bízzunk a megérzéseinkben, és azt rakjuk a kosarunkba, amelyik a leginkább tetszik. Ha pedig nem is hiszünk az erejében, a hálószobánkat feldobhatjuk vele.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.