Menü

A szétnyílt hasizom

Nagyon sok nőt, anyukát érint szülés után a szétnyílt hasfal, vagy idegen kifejezéssel élve a „rectus diastasis” problémája, szerencsére erről már egyre többet hallani és hozzá a megfelelő kezelés is elérhető.

A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten, ezért is örülök, hogy ma már többet foglalkoznak a témával és számtalan speciális torna is segíti orvosolni, illetve megelőzni a problémát, ezt fontosnak tartom, hiszen ezzel az egészségügyi és esztétikai problémával sok anyuka küzd.

Sajnos nemcsak esztétikailag zavaró a szétnyílt hasizom, hanem egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérvet, mely igen fájdalmas és kellemetlen probléma.

Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, a szétnyílt hasfal a terhesség velejárója, pláne többedik terhességnél. Az egyenes hasizmok eltávolodása a babavárás alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, hiszen ahogy a magzat növekedik, úgy „csinálja a helyet magának”.

Szerencséseknél a terhesség után, a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ám vannak, akiknél sajnos nem tud a test ilyen jól regenerálódni és visszaállni az eredeti állapotra, ekkor an szükség például speciális tornára.

Miért kell foglalkozni a szétnyílt hasfallal?

A rectus diastasis kezeletlenül később sérvhez, törzsgyengeséghez, derék- és hátfájáshoz is vezethet, ezért fontos idejében felismerni a jeleket, és szakértő segítséget kérni, ugyanis a szétnyílt hasizom célzott tornával orvosolható.

Honnan tudjuk, hogy szétnyílt hasizommal van dolgunk?

Nos a vizsgálat egyszerű, otthon is elvégezhető, ehhez le kell feküdni egy kemény, szilárd felületre, felhúzni a térdet úgy, hogy közben a talpunk a földön maradjon. Egyik kezünket a tarkón tartva végezzünk néhány hasprést, másik kézzel pedig nézzük meg, hogy a hasunkon, köldökmagasságban besüllyednek-e a hasfalba. A két izom közötti rést tudjuk ezzel kitapintani, s ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, akkor szétnyílt hasfallal van dolgunk.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, könnyen felismerhető, akár a fent írt vizsgálattal, akár azzal, hogy megfigyeljük a tüneteket. A leggyakoribb tünet, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Mivel a harmadik terhességemet már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

Javaslom a neten fellelhető hasizom összezáró tornákat, videókat, melyekkel nagyon hatékonyan előzhető meg illetve kezelhető a probléma. Fontos elmondani, hogy a szétnyílt hasizom esetén tilos „ész nélkül” haspréseket, felüléseket végezni, ezzel sokat rontunk a problémán, helyette a speciális hasfalösszezáró tornagyakorlatokat kell helyesen kiviteleznünk.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.