Menü

A szétnyílt hasizom

Nagyon sok nőt, anyukát érint szülés után a szétnyílt hasfal, vagy idegen kifejezéssel élve a „rectus diastasis” problémája, szerencsére erről már egyre többet hallani és hozzá a megfelelő kezelés is elérhető.

A magam részéről túl vagyok három terhességen és egy szétnyílt hasfal miatti sérvműtéten, ezért is örülök, hogy ma már többet foglalkoznak a témával és számtalan speciális torna is segíti orvosolni, illetve megelőzni a problémát, ezt fontosnak tartom, hiszen ezzel az egészségügyi és esztétikai problémával sok anyuka küzd.

Sajnos nemcsak esztétikailag zavaró a szétnyílt hasizom, hanem egészségügyileg is gondot okozhat, például köldöksérvet, mely igen fájdalmas és kellemetlen probléma.

Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, a szétnyílt hasfal a terhesség velejárója, pláne többedik terhességnél. Az egyenes hasizmok eltávolodása a babavárás alatt alapvetően egy teljesen természetes folyamat, hiszen ahogy a magzat növekedik, úgy „csinálja a helyet magának”.

Szerencséseknél a terhesség után, a szülést követő néhány héten belül elmúlik, ám vannak, akiknél sajnos nem tud a test ilyen jól regenerálódni és visszaállni az eredeti állapotra, ekkor an szükség például speciális tornára.

Miért kell foglalkozni a szétnyílt hasfallal?

A rectus diastasis kezeletlenül később sérvhez, törzsgyengeséghez, derék- és hátfájáshoz is vezethet, ezért fontos idejében felismerni a jeleket, és szakértő segítséget kérni, ugyanis a szétnyílt hasizom célzott tornával orvosolható.

Honnan tudjuk, hogy szétnyílt hasizommal van dolgunk?

Nos a vizsgálat egyszerű, otthon is elvégezhető, ehhez le kell feküdni egy kemény, szilárd felületre, felhúzni a térdet úgy, hogy közben a talpunk a földön maradjon. Egyik kezünket a tarkón tartva végezzünk néhány hasprést, másik kézzel pedig nézzük meg, hogy a hasunkon, köldökmagasságban besüllyednek-e a hasfalba. A két izom közötti rést tudjuk ezzel kitapintani, s ha az izmok közötti távolság két ujjnál szélesebb, akkor szétnyílt hasfallal van dolgunk.

A szétnyílt hasizom nem egy rejtett probléma, könnyen felismerhető, akár a fent írt vizsgálattal, akár azzal, hogy megfigyeljük a tüneteket. A leggyakoribb tünet, hogy a has hónapokkal a szülés után sem húzódik vissza, továbbra is kidudorodik.

Mivel a harmadik terhességemet már egy sérvműtét után vállaltam, így nagyobb hangsúlyt fektettem a megelőzésre, gyógytornász által összeállított speciális, a légzéssel is összehangolt mozdulatokból álló tornára.

A szétnyílt hasizom legtöbb esetben funkcionális hasizom tréninggel kiválóan kezelhető, türelem és gyakorlás kell hozzá és egy jó gyógytornász, aki helyesen mutatja meg a mozdulatokat.

Javaslom a neten fellelhető hasizom összezáró tornákat, videókat, melyekkel nagyon hatékonyan előzhető meg illetve kezelhető a probléma. Fontos elmondani, hogy a szétnyílt hasizom esetén tilos „ész nélkül” haspréseket, felüléseket végezni, ezzel sokat rontunk a problémán, helyette a speciális hasfalösszezáró tornagyakorlatokat kell helyesen kiviteleznünk.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.