Menü

Jelek, amik mutatják, hogy partnered nem tisztel

Sokszor hallom, hogy a tisztelet ósdi, elcsépelt dolog. Vagy azt, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni. Egyik állítással sem értek egyet. Szerintem egy kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatban a másik tisztelete alapvető kell, hogy legyen. Nem kell kiérdemelni, alanyi jogon jár.

Sajnos nagyon sok olyan párral találkozom, ahol a tisztelet elemi szintje sincs meg. Ellenőrzik egymás telefonját, jelenetet rendeznek, ha a másik egyedül szeretne elmenni valahova, kritizálják, használják egymást. Persze, ez a viselkedés sokszor nem kölcsönös, csak az egyik fél részéről jelenik meg.

A tiszteletlenség 1. jele: Látja, elolvassa az üzeneteidet, de nem válaszol rájuk, vagy csak több óra elteltével.

Teljesen természetes, hogy nem tudsz napi 24 órában a kedveseddel foglalkozni, ahogy ő sem veled. Dolgozik, ügyeket intéz, utazik, stb. Ilyenkor sokszor csak arra van idő, hogy rápillantson az üzenetedre, és csak később, esetleg órák múlva tud válaszolni. Nincs is ezzel semmi baj, ha ez csak néha fordul elő. De ha rendszeresen azt tapasztalod, hogy partnered megnézte az sms-t, ideje is lett volna rá, mégsem válaszolt, akkor bizony tiszteletlenül bánik veled.

Nem gondol arra, hogy aggódhatsz érte, nincs-e baja, vagy éppen nem tudsz haladni a dolgaiddal a válasza nélkül.

A tiszteletlenség 2. jele: A megbeszélt találkozót, programot lemondja.

Egyetlen magyarázat fogadható el a randevú lemondására: ha közbejött valami rendkívüli, sürgős, halaszthatatlan teendő. Minden más esetben tiszteletlenség lemondani az előre megbeszélt programot. Te készültél rá, úgy osztottad be az idődet, hogy el tudj menni a találkozóra - ezt partnerednek tiszteletben kell tartania.

Ha lemondja a közös terveiteket, az azt jelenti, hogy nem a megbeszéltek és nem te voltál az adott helyzetben a legfontosabb számára.

A tiszteletlenség 3. jele: Ellenőrzi a telefonodat, e-mailjeidet.

Ez egész egyszerűen tilos, a másik intim szférájához tartozik. Semmi nem jogosít fel arra senkit, hogy kutasson a másik dolgaiban vagy ellenőrizgesse. Még akkor sem, ha féltékeny.

Sajnos ez a leggyakoribb tünet, amit a klienseimnél tapasztalok: megnézik egymás telefonját, Facebookját, Messenger-, vagy Viber-üzeneteit. Ha te is ezt teszed, azonnal fejezd be! Ha gyanakszol a társadra, hogy megcsal, ülj le vele, és kérdezd meg nyíltan, hogy mi az igazság!

A tiszteletlenség 4. jele: Nem hagy neked személyes teret, mindenről tudni akar, mindenbe belemászik.

Sem a szerelem, sem a házasság nem szimbiózis. Nem vagytok összenőve. Teljesen természetes, ha szeretnétek minél több időt együtt tölteni. De ez nem jelent kizárólagosságot. Nem jelenti azt, hogy egyedül ne mehetnél sehova, ne lehetnének külön programjaid. Nem kell a társadnak életed minden percéről beszámolni.

Tévedés azt hinni, hogy attól jó a párkapcsolat, ha minden időt együtt töltötök. Ez egy idő után fojtogatóvá válik. Mindkettőtöknek szüksége van személyes térre, intim zónára, énidőre, amikor és ahol azt csináltok, amit akartok. Ekkor tudtok igazán feltöltődni és így új energiákat vinni a kapcsolatba.

Ne hagyd magad zsarolni! Ne gondold, hogy te vagy a rossz, ha énidőre vágysz, vagy nem adod meg a jelszavadat a Facebookodhoz.

A tiszteletlenség 5. jele: Mindig késik.

Bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen rendkívüli helyzet adódik és elkésik. De aki ezt rendszeresen megteszi, az nem tiszteli a partnerét. Visszaél a másik idejével, türelmével.

Ha társad rendszeresen megvárakoztat, nem törődik azzal, hogy esik, sötét van, vagy fáradt vagy, az azt jelenti, hogy nem igazán számítasz neki.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti, amelyet a fizikai megjelenése, non-verbális, és verbális jelzései határoznak meg. A kognitív reprezentáció, azaz az elmében létrejövő mentális kép egyik formája a másokról alkotott tudás. Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti. Külső, látható fizikai és viselkedési jegyeiből gyakran téves következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan. Ezek a jegyek ugyanis általában az adott szituációról, és nem a személyiségről beszélnek.

Mentális Egészség Hónap

A mentális egészség hónap egy jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Szeretném bemutatni az önsegítés és az „én idő” jelentőségét, illetve azt, hogy oda kell figyelni a minket körülvevő embertársaink mentális jóllétére is.