Menü

Köhögés elleni házi praktikák

A köhögés valamilyen betegség tüneteként jelentkezik, ami nagyon megterhelő nem csak a szervezetünk, de az idegrendszerünk számára is. Fájdalmat okoz, kimerít, viszont nem csak gyógyszerrel lehet enyhíteni a tüneteket. Íme néhány házi praktika köhögés ellen.

A köhögést sokféle dolog okozhatja, egy asztma, allergia, poros, száraz levegő, vírusos megbetegedések, de egy kellemetlen reflux velejárója is lehet. Bizonyos esetekben érdemes nem csak a gyógyszeres szekrényeb nyúlni, hanem kinyitni a spájz ajtaját, előszedni a nagyik régi recepteskönyvét és utána olvasni, hogy mit tehetünk a tünetek enyhítésének érdekében.

Éppen úgy írom ezt a cikket, hogy öt napja alig bírok ki 2-3 percet köhögés nélkül, elkaptam valami nagyon durva betegséget. Két gyógyszerész is van a közvetlen környezetemben, sejtem, hogy most mindenki maga elé vizionálja a házipatika összes dobozát, ahogy kutatok köztük. Az elképzelés nem áll messze a valóságtól, de hozzá kell tennem, hogy utálok gyógyszert szedni és előnyben részesítem a természetes gyógymódokat, ebből merítek most egy csokorra valót.

Az első, amit tehetünk, hogy párásítjuk a lakást. Egy hidegpárásítót használjunk illóolajokkal, például eukaliptusszal, ami segít megnyitni a légutakat, megkönnyítve a légzést. Tegyünk mellé citrom illóolajat is, ez pedig tisztítja és fertőtleníti a levegőt.

Inhaláljunk! Aki bírja a meleg gőzt, fogjon egy lábost, forraljon benne vizet, tegyen bele kakukkfüvet, kamillát, törölköző a fejre és hajoljon a lábos fölé. Vigyázzunk a forró vízzel, nehogy leforrázzuk magunkat. Aki nem bírja a meleget, próbáljon keríteni egy inhalátort, ami salvus vizet öntve és úgy elindítva segíthet felszakítani a lerakódásokat a légcsőben és az orr üregeiben.

Ne felejtsük el, hogy betegségek leküzdésében az egyik legfontosabb teendő az, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, lehetőleg tiszta vizet. Ez egyrészt segít kimosni a szervezetünkből a bajos elemeket, másrészt a hurutos köhögésnél segít könnyebben kipucolni a légzőrendszert. Főzhetünk teát is, például a gyömbér-, a csalán-, az édeskömény- és a hagymatea kiváló köhögéscsillapító. A hagymát egy az egyben fel kell főzni vízben, majd ízlés szerint ízesíteni. Naponta maximum háromszor fogyasszuk. Anyukám bevált receptje a pörköltcukros víz. Cukrot kicsit megpörkölünk, majd nagyon óvatos, lassú mozdulattal elkezdjük folyamatos keverés mellett felönteni vízzel és összefőzzük, ha kihűlt, nem kell sokat inni belőle, de igen hatásos.

Nagyik bevált módszere a disznózsírral való kenegetés. Este, lefekvés előtt kenjük be a mellkasunkat, tegyünk rá ruhát és vegyünk fel egy olyan trikót, pólót, amit nem sajnálunk, ha zsíros lesz. A főtt, összetört krumplit is ajánlják, melyet langyosan egy kendőbe hajtva a mellkasra helyezve egész éjjel borogatásként használhatunk.

A köhögés kellemetlen, nem hagyja pihenni az embert, sokáig elhúzódhat, ezért érdemes nem csak a gyógyszertári köptetőkkel és köhögéscsillapítókkal segíteni magunkon, hanem nagymamáink házi praktikáival is könnyíteni a helyzeten.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.